G4Media.ro

Va supraviețui Ucraina fără ajutorul SUA? Patru întrebări principale despre cele 60…

Sursa foto: Pexels / Gagan Kaur

Va supraviețui Ucraina fără ajutorul SUA? Patru întrebări principale despre cele 60 de miliarde de dolari blocate în Congresul american

Statele Unite au tăiat anul acesta asistența militară și financiară acordată Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă. Armata ucraineană pierde treptat teren, iar la Kiev și în Occident se vorbește despre amenințarea unui triumf al lui Vladimir Putin în războiul pe care l-a declanșat împotriva Europei, scrie BBC.

De ce refuză susținătorii lui Donald Trump în Congres să aloce cele 60 de miliarde de dolari promise de Joe Biden, cât de cruciali sunt acești bani pentru supraviețuirea Ucrainei și la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat?

1. Cât de critică este contribuția americană la asistența occidentală pentru Ucraina?

Pe parcursul celor doi ani de război, Occidentul a promis Ucrainei aproximativ 250 de miliarde de euro și a alocat deja aproape trei sferturi din acești bani, au calculat experții de la centrul de cercetare Kiel Institute .

Principalul sponsor al rezistenței ucrainene la agresiunea rusă este Europa, împotriva căreia Putin a lansat cel mai mare război de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

SUA au jucat un rol critic în furnizarea de arme până la începutul anului 2024, când alocările de anul trecut s-au epuizat. Acum, America și Europa sunt aproximativ la paritate în ceea ce privește asistența militară, iar Europa este cu mult în față în ceea ce privește asistența financiară.

„Pentru a înlocui complet ajutorul militar american în 2024, Europa va trebui să dubleze nivelul și ritmul actual al livrărilor de arme”, scriu analiștii de la Institutul Kiel.

Acest lucru este puțin probabil, mai ales dacă luăm în considerare cifrele relative și nu cifrele absolute ale ajutorului. Acestea arată că Europa este mult mai tensionată decât Statele Unite și, prin urmare, are o marjă de siguranță mai mică.

Aceasta este suma pe care țările de la granița cu Rusia, care ar fi primele care ar avea de suferit în cazul unei invazii terestre rusești, au dat-o pentru a sprijini Ucraina:

  • Estonia – mai mult de 4% din PIB
  • Lituania – 2% din PIB
  • Norvegia și Letonia – 1,7% fiecare

SUA și Marea Britanie au acționat de zece ori mai modest.

Asistența lor nu a depășit 0,32% și, respectiv, 0,55% din PIB-ul lor, au calculat experții de la Institutul Kiel. Iar autoritățile puterilor anglo-saxone detestate de Kremlin au trimis majoritatea acestor bani nu la Kiev, ci în conturile propriilor producători de armament, susținându-și astfel propria economie.

2. De ce refuză Congresul să aloce bani?

Aprobarea ajutorului necesită acordul ambelor camere ale Congresului. Senatul este controlat de susținătorii președintelui democrat Biden, iar republicanii au majoritatea în Camera inferioară a reprezentanților.

Senatul democrat a aprobat pachetul de ajutor la începutul lunii februarie și, pe lângă democrați, jumătate din minoritatea republicană a votat în favoarea acestuia. Cel mai probabil, proiectul de lege ar trece cu ușurință de Camera inferioară republicană, dar președintele Mike Johnson refuză să îl supună la vot.

Motivul este opoziția din partea susținătorilor de extremă-dreapta ai lui Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie. Aceștia cer ca alocarea de bani pentru Ucraina să fie legată fie de migrația la granița mexicană, fie de acordarea de licențe pentru exportul de gaz lichefiat.

Ultima condiție este ca o parte din asistență să fie solicitată pe credit. Democrații ar fi de acord să se întâlnească la jumătatea drumului, dar opțiunile de compromis nu ajung nici măcar la vot.

Dacă Johnson merge împotriva extremei drepte, aceștia amenință cu demiterea președintelui Camerei Deputaților. Între timp, în timp ce își aleg un nou președinte, nicio lege, inclusiv asistența pentru Ucraina, nu va mai fi luată în considerare.

Cu alte cuvinte, cele 60 de miliarde de dolari promise Ucrainei au devenit un ostatic al luptei politice interne a susținătorilor lui Trump cu democrații aflați la putere și republicanii moderați din opoziție. Rezultatul său nu va deveni clar până la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024.

3. Va supraviețui Ucraina fără ajutorul american?

După cum a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul săptămânii trecute, Ucraina nu poate câștiga războiul fără ajutorul american. Iar dacă va pierde, atunci Putin va ataca alte țări și va începe un al treilea război mondial, a adăugat Zelenski.

În absența ajutorului american, ucrainenii trebuie să economisească muniția, iar acest lucru face jocul lui Putin, a susținut miercuri cel mai important general american din Europa.

„Dacă unii trag, iar alții nu, atunci cel care nu are cu ce riposta va pierde”, a explicat Christopher Cavoli, comandantul forțelor armate combinate ale NATO în Europa, aritmetica din prima linie în fața congresmenilor.

„Ucrainenii nu vor câștiga fără sprijinul nostru”, a spus generalul Cavoli.

Chestiunea nu se limitează la asistența militară. Ucraina nu are nevoie doar de obuze, tancuri și avioane.

Aproape toți banii pe care îi câștigă acum Ucraina se îndreaptă către cheltuielile pentru apărare. Dar aceasta reprezintă doar jumătate din toate cheltuielile trezoreriei. Toate elementele de pace – salarii, pensii etc. – sunt de fapt finanțate de donatorii și creditorii occidentali.

Principalul ziar de afaceri occidental FT a scris la începutul lunii martie că cheltuielile totale ale bugetului ucrainean pentru acest an sunt planificate la 87 de miliarde de dolari, în timp ce veniturile sunt proiectate la numai 46 de miliarde de dolari. În cazul în care Occidentul nu va închide deficitul, va trebui să ia măsuri dureroase – reducerea cheltuielilor sociale, creșterea taxelor, încercarea de a privatiza proprietatea de stat și tipărirea de bani.

Iar un nou val de mobilizare va necesita alocări și mai mari. Iată unde cele 60 de miliarde de dolari blocate în Congresul american ar fi mai utile ca niciodată.

Și vorbim doar de anul 2024.

Chiar dacă americanii deblochează în mod miraculos actualul pachet de ajutor, negocierile privind finanțarea pentru 2025 vor începe în octombrie anul acesta – cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Ele nu promit nimic bun.

4. Când se va rezolva totul?

Ajutorul este blocat de susținătorii lui Trump în Camera Reprezentanților. Scopul lor este de a paraliza administrația Biden înainte de alegerile din noiembrie, pentru a-l prezenta ca pe un președinte slab și pentru a spori șansele de victorie ale lui Trump.

Susținătorii lui Trump îl blochează pe președintele Johnson să supună proiectul de lege la vot. Și nicio presiune nu se aplică asupra lor.

Ultimii care au încercat să-i convingă pe americani au fost principalii lor aliați, britanicii. Ministrul britanic de externe David Cameron a venit la Washington săptămâna aceasta cu un mesaj despre importanța de a ajuta Ucraina.

Johnson a refuzat să se întâlnească cu el, invocând programul său încărcat.

Cameron i-a făcut mai întâi o vizită lui Trump, chiar înainte de a se îndrepta spre Capitoliu. Dar farmecul său nu a fost suficient pentru a mișca poziția susținătorilor lui Trump pe tema asistenței acordate Ucrainei, care a fost exprimată de Marjorie Taylor Greene, care reprezintă Georgia în camera inferioară a Congresului, chiar înainte de vizita premierului britanic în retragere.

Ea l-a invitat pe ministrul britanic să o „pupe în fund” și să nu se amestece în politica internă americană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Evident ca nu va rezista fara ajutor american. Probabil reublicanii sunt 100% de acord cu Trump in dizolvarea Nato,pentru ca altfel ii va costa muuuult mai scump razboiul direct cu Rusia dupa activarea articolului 5 de catre Romania si Bulgaria care vor primi „vizita” lui Putin imediat dupa ce cade Ucraina si Republica Moldova.

  2. Se cearta intre ei pe libertatea ukrainei. Au promis ca ajuta pina la final ,acum se cacacesc pe ei.