G4Media.ro

Vacanța din februarie: larg răspândită în Europa, în țări unde anul școlar…

Foto: ischgl.com

Vacanța din februarie: larg răspândită în Europa, în țări unde anul școlar începe în august sau în primele zile din septembrie și are o durată mai mare decât în România

Cele mai multe dintre statele europene au vacanțe de iarnă în această perioadă a anului, așa cum ia în calcul ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru viitorul an școlar. Pe de altă parte, în acele state vacanța – cu o durată de la 2-3 zile la câteva săptămâni – este asociată cu o perioadă de sărbătoare specifică, din punct de vedere cultural, catolicilor și protestanților, iar aceleași țări, preponderent din nordul și vestul Europei, au o durată a anului școlar mai lungă decât a României și încep școala mai devreme decât o face România, chiar și în august în unele cazuri.

Context: 

  • Ministerul Educației ia în calcul posibilitatea ca vacanța din luna februarie să fie reintrodusă, începând cu anul școlar următor, potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pentru educatieprivata.ro. El a făcut afirmațiile în contextul în care Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat luni o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar. ”Solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, se anunță în petiția celor 60 de resorturi de ski și snowboard.
  • Miercuri seară, tot Sorin Cîmpeanu a readus în discuție ideea vacanței din februarie, precum și extinderea vacanței din octombrie așa încât să beneficieze de ea și elevii de gimnaziu și liceu. În același timp, a spus el, sunt discuții pentru extinderea anului școlar viitor, față de actualul an școlar, cu circa o săptămână la început (septembrie) și la final (iunie), în ideea de a se găsi un echilibru cu nevoia de a “nu mai fi pe ultimele locuri” în Europa, ca lungime a anului școlar.
  • Potrivit petiției menționate, “toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”. În document se reamintește că “sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020 respectiv 2021-2022”. – citește detaliat aici

Discuțiile privind reintroducerea vacanței de iarnă au loc pe fondul mai larg al dezbaterilor privind durata anului școlar din România, care este unul dintre cei mai “scurți” ani din învățământul european. România a început actualul an școlar în top 4 țări cu cele mai puține zile de școală din Europa, potrivit ultimului raport de profil al platformei Eurydice.

Țări din nordul, centrul, vestul și sudul continentului, predominant catolice sau protestante, prevăd în actualul an școlar perioade de la câteva zile la câteva săptămâni de vacanță, în perioada ianuarie-martie. În multe dintre aceste țări, vacanța este asociată cultural cu perioada de festivități specifice acelor culturi catolice și protestante, care se încheie în Miercurea Cenușii și continuă cu Postul Paștelui. Larga majoritate a datelor agregate de Eurydice trimit la această asociere în listarea perioadelor de vacanță, foarte puține țări menționând doar termenii de “vacanță de iarnă” sau “vacanță de iarnă-sporturi” pentru zilele libere ale elevilor, din perioada de final al iernii.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Într-adevăr, prima problemă serioasă este numărul mic de zile de școală ale României, ceea ce duce la galoparea prin materie și lipsa orelor de exersare și fixare, de experimente și aplicații ale cunoștințelor.
    Dacă Italia face școală și sâmbăta își permite vacanțe lungi, iar țările care au 5 zile de școală taie mult din vacanța de vară.

    Până la urmă, nu se poate și cu weekend și cu vacanțe, copiii noștri vor lucra pe aceeași piață europeană a muncii și au în fiecare an cu 30 de zile de școală mai puțin decât cei bine educați!

    • Atata timp cat vor munci pe salarii mai mici, vor avea joburi asigurate. Problema e ca pakistanezii & co strica piata, ca accepta si mai putin (doar stau înghesuiți in chirie – si e lux pentru standardele lor).
      Si n-am întâlnit produs mediu al școlilor „de afara” care sa debordeze de matematica (de generala, nu ceva mai complicat), literatura (nationala, nu universala) sau fizica, chimie samd. Toți deștepții apar pentru că au cu ce si au cu cine din familie.
      Doare, stiu, dar nu faci geniu din samantari.