G4Media.ro

Vaccin și geopolitică. În Balcanii de Vest, problema se pune așa: să…

sursa foto: Wikipedia

Vaccin și geopolitică. În Balcanii de Vest, problema se pune așa: să aștepți vaccinurile occidentale sau să le comanzi pe cele chinezești și rusești?

În timp ce Serbia și-a procurat vaccinuri din toate părțile, vecinii ei au așteptat ajutor din partea Occidentului. Dar acum s-a cam terminat cu gluma, scrie Boris Georgievski, editorul redacției în limba macedoneană a Deutsche Welle.

Unde se termină grija pentru sănătatea oamenilor și unde începe geopolitica? Cele două neapărat interferează? În regiune, întrebarea este pusă din ce în ce mai des. În Balcanii de Vest, majoritatea oamenilor urmăresc neputincios vaccinarea în masă din Serbia sau din unele țări mai îndepărtate. Pentru mulți, acesta este un deja vu, după decenii de privit când spre Est, când spre Vest în timpul Războiului Rece și de numărat câte bombe atomice aveau americanii și câte sovieticii.

Astăzi, problema se pune așa: să aștepți vaccinurile occidentale sau să le comanzi pe cele chinezești și rusești? Această a doua opțiune ar putea supăra aliații din SUA și UE? Dezbaterea este, desigur, de natură teoretică, deoarece oamenii din regiunea Balcanilor, cu excepția Serbiei, au văzut vaccin la fel de mult cât au văzut și bombe atomice.

În Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Kosovo, imunizarea nici măcar nu a început și nu se știe exact când va începe. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, aceste țări sunt printre cele mai afectate de coronavirus atunci când se ia în considerare numărul de decese raportat la populație.

Niciuna dintre ele nu are vaccin. Politicienii promit că vor primi ceva până la sfârșitul lunii. Albania a primit până acum o cantitate simbolică de 2.000 de doze.

Serbia vaccinează populația în masă de mult timp

Excepția este Serbia, unde vaccinările sunt mai rapide decât în Uniunea Europeană. Cum poate Serbia să facă asta și restul regiunii nu? Politicienii locali ar spune că răspunsul constă în geopolitică. „Serbia cumpără vaccinul de la Rusia, dar noi suntem orientați spre Uniunea Europeană”, declara săptămâna aceasta Kreshnik Bekteshi, ministrul macedonean al economiei. Un lucru similar a declarat premierul albanez Edi Rama, care a numit oferta Moscovei de a exporta vaccinul Sputnik drept „o provocare”.

În timp ce Serbia ar urma să aibă deja un total de două milioane de doze până la sfârșitul lunii februarie, în mare parte aduse din China, vecinii au decis să se bazeze pe sistemul internațional de distribuție a vaccinului (Covax), precum și pe solidaritatea dintre Uniunea Europeană și membrii săi.

Trei membri NATO din regiune – Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord – nu au luat în considerare inițial vaccinurile chinezești sau rusești. Acest lucru s-a schimbat atunci când a devenit clar că vaccinurile din Occident sunt așteptate degeaba și când presiunea publicului a devenit prea mare.

„Uitați de birocrație, aprobați vaccinul rusesc, chinezesc sau orice vaccin, toate sunt binevenite!”, adresa un apel doctorul Tatjana Gurzanova instituțiilor macedonene prin intermediul Facebook. Apar din ce în ce mai multe astfel de apeluri dramatice. „Aprovizionarea cu vaccinuri nu este o chestiune geopolitică!”

Între timp, Muntenegru așteaptă 50.000 de doze de Sputnik V, iar Macedonia de Nord a comandat în cele din urmă 200.000 de bucăți de la Sinopharm din China, luni.

Astfel, nici criza sanitară nu a putut scăpa din menghina tensiunilor geopolitice din această regiune, pe care oamenii o văd ca pe Occidentul din Est și ca pe Orientul din Vest.

Deși a întârziat luni întregi și a primit critici dure din partea populației, prim-ministrul macedonean Zoran Zaev a simțit în mod clar nevoia de a face dreptate, deoarece acum comandă un vaccin chinezesc. „Vreau să confirm că am purtat discuții cu partenerii noștri strategici, NATO și Washington, și am ajuns la concluzia că achiziționarea de vaccinuri din China nu este o problemă geopolitică, ci dreptul fiecărui stat suveran”, a declarat Zaev într-un interviu.

În plus față de geopolitica vaccinării, a apărut ”turismul de vaccinare”, care depășește diviziunile istorice și etnice. Oameni din Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo călătoresc în Serbia în fiecare zi, în speranța că vor primi cumva acolo un vaccin împotriva virusului.

S-ar putea crede că scăparea ar putea veni dinspre unele state membre UE vecine, cum ar fi Bulgaria, Grecia, România sau Ungaria. Dar și acolo, oamenii din Balcanii de Vest ar întâlni fie granițe închise, fie prea puține doze.

Sursa: Deutsche Welle / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Politica nu are ce cauta in ecuatie atunci cand vieti de oameni depind de accesul cat mai rapid la un vaccin.
    De laudat politica Serbiei, Ungariei si ale altor tari care au inteles asta.

    • Corect! Chile, Argentina etc se vaccinează cu SPUTNIK și totul e bine.UE nu e capabila sa asigure cantitatea necesara țărilor ei, așa că fiecare țară se va descurca cum poate, orgoliile nu – și au locul când e vorba de revenirea la normal și de viața oamenilor.

    • Ungaria va vaccina cu vaccin chinezesc, cu o eficienta de 50,4%.

      Adica degeaba.

    • Depinde de ce vaccin si mai ales de filiera de autorizare. China si Rusia nu prezinta garantia unei evaluari obiective interne

  2. Africa de Sud a respins vaccinul Astra Zeneca pentru ca nu este asa de eficient pentru tulpina africana. Totusi UE cumpara masiv vaccinuri Astra Zeneca.
    Ar trebui ca UE sa foloseasca doar Pfizer si Moderna pentru cetateni, mai ales ca in Israel Pfizer da semne ca a crescut sansele imunizarii in masa https://www.jpost.com/israel-news/israel-shows-promising-results-from-pfizer-vaccination-campaign-657051.
    Dozele de Astra Zeneca deja contractate sa fie donate tarilor din Parteneriatul Estic, Balcani non-UE, apoi altor tari din sfera de influenta UE care nu isi permit sa cumpere nici un fel de vaccin.
    Vaccinul Astra Zeneca pare sa fie cel putin la fel de bun ca Sputnik si Sinovac, si ar reduce masiv soft-power al Rusiei pe tema COVID in zonele in care va fi donat de UE.