Vaccinarea anti-Covid: ținta e de 13 milioane de persoane vaccinate în primele 6 luni ale campaniei
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat vineri că ținta campaniei este de 13 milioane de persoane în primele șase luni, adică peste 60-70% din populație, necesarul pentru imunizarea în masă. După vaccinare, imunitatea va avea o durată mai mare decât după boala naturală, a mai spus Valeriu Gheorghiță, arătând că studiile clinice au indicat o imunizare pentru 24 de luni.
El a anunțat că vaccinul va fi făcut în spitale, dar și în alte alte 850-900 de centre la nivel național, care vor putea vaccina câte 5.000 de persoane pe lună.
Se vor putea vaccina inclusiv cei care au trecut deja prin boala Covid-19.
Valeriu Gheorghiță a mai spus într-o conferință de presă că vor fi organizate centre de vaccinare mobile sau caravane mobile pentru căminele de îngrijire pe termen lung, pentru personalul esențial din anumite instituții și pentru locuitorii din mediul rural care au acces dificil în orașe.
De asemenea, în ultima parte a campaniei vor fi organizate centre de vaccinare drive thru, unde cetățenii vor putea veni cu mașina.
Vaccinurile vor fi aduse la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino, de unde se vor distribui în centrele regionale organizate în spitalele militare din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, iar de aici vor fi distribuite în fiecare județ în centrele de vaccinare.
Persoanele care vor dori să se vaccineze se vor programa la cel mai apropiat centru de locul unde locuiesc.
Întrebat dacă vor fi impuse restricții pe criteriul vaccinării, Valeriu Gheorghiță a precizat: „Vaccinarea nu va fi condiționată și nicio persoană nu va avea anumite condiții impuse prin refuzul vaccinării, însă ne dorim să avem o acceptare cât mai mare pentru că numai împreună vom reuși să ajungem la imunizarea colectivă care să permită controlarea pandemiei. Altfel, vom avea în continuare cazuri multe și cazuri multe grave”.
Acesta a mai spus că intenția de vaccinare a personalului medical din spitalele care tratează pacienți cu Covid este de 95%.
Se estimează că 1500 de medici și 4500 de asistenți medicali vor fi implicați în campania de vaccinare.
În privința costurilor campaniei de vaccinare, Gheorghiță a spus că, „cu siguranță, vor fi mult mai mici decât consecințele pe care această pandemie le are în momentul de față”.
Persoanele vaccinate vor avea anticorpi la circa 7 zile de la al doilea rapel, adică la aproximativ 5 săptămâni de la prima vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a explicat că, până nu se va ajunge la imunizarea a 60-70% din populație, vor trebui respectate în continuare măsurile valabile în prezent: distanțare, mască de protecție, igienă.
La momentul contractării la nivel european a vaccinurilor, România a propus inițial un număr de 10,7 milioane de persoane, care înseamnă un număr dublu de doze, dar că această cotă poate fi crescută dacă va fi necesar, a explicat Gheorghiță.
Citește și
Sursa foto: captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii