G4Media.ro

Vaccinările în copilărie previn milioane de îmbolnăviri și decese ale persoanelor născute…

sursa foto: Frank Merino/Pexels

Vaccinările în copilărie previn milioane de îmbolnăviri și decese ale persoanelor născute în ultimii 30 de ani, potrivit unui nou raport

Vaccinarea de rutină a copiilor previne bolile, decesele și spitalizările în rândul persoanelor născute între 1994 și 2023. Cifrele se ridică la ordinul milioanelor.

Un nou raport, publicat joi de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Satatele Unite, citat de CNN, a analizat beneficiile imunizărilor de rutină ale copiilor în Statele Unite prin intermediul programului „CDC Vaccinuri pentru copii”, care a fost lansat în 1994. Cercetarea a constatat, de asemenea, că vaccinările au salvat țara de costuri de miliarde de dolari.

Studiul „arată impactul substanțial al vaccinurilor asupra vieții oamenilor și randamentul impresionant al investițiilor în vaccinuri și servicii de imunizare”, a declarat Fangjun Zhou, autorul principal al lucrării și om de știință la Centrul Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, într-un e-mail.

„Beneficiile substanțiale ale vaccinării copiilor sunt bine cunoscute de mult timp. O nouă contribuție a acestui studiu este că, în general, aceste beneficii continuă chiar și atunci când vaccinuri mai noi au fost adăugate la programul pentru copii”, a adăugat Zhou. „A rămâne la zi cu vaccinurile recomandate pentru copii este una dintre cele mai bune modalități de a preveni bolile, de a reduce povara asupra sistemului de sănătate și, în multe cazuri, de a reduce și costurile asistenței medicale.”

Cercetătorii de la Centrul Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii  au examinat și cuantificat beneficiile pentru sănătate și impactul economic al imunizărilor de rutină în rândul copiilor din Statele Unite născuți între 1994 și anul trecut.

Nouă vaccinuri au fost incluse în analiză: difterie, tetanos și pertussis sau DTaP; Haemophilus influenzae tip b sau Hib; poliovirus; rujeolă, oreion și rubeolă; hepatită B; varicelă; hepatită A; pneumococ conjugat și rotavirus. Unele alte vaccinuri comune, inclusiv vaccinurile antigripale, Covid-19 și RSV, nu au fost incluse în analiză.

Cercetătorii au estimat câți copii au fost vaccinați folosind date din anchetele naționale de imunizare și din anchetele de vaccinare școlară. Cazurile de boală și decesele au fost estimate folosind date din Sistemul național de supraveghere a bolilor notificabile.

Oamenii de știință au constatat că, în rândul a aproximativ 117 milioane de copii născuți din 1994 până în 2023, vaccinările de rutină din copilărie vor fi prevenit aproximativ 508 milioane de cazuri de boală pe parcursul vieții copiilor, 32 de milioane de spitalizări și aproximativ 1,13 milioane de decese.

Numărul cumulat de boli prevenite în cadrul studiului a variat de la aproximativ 5 000 de cazuri pentru tetanos la aproximativ 100 de milioane pentru rujeolă și varicelă.

Cel mai mare număr cumulativ estimat de spitalizări și decese prevenite a fost de aproximativ 13,2 milioane de spitalizări pentru rujeolă și aproximativ 752.800 de decese pentru difterie, au scris cercetătorii.

Un program vechi de zeci de ani

Programul „Vaccinuri pentru copii” al CDC a fost înființat după ce țara s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă între 1989 și 1991. Acea epidemie s-a soldat cu zeci de mii de infecții și sute de decese. CDC a investigat situația și a constatat că mai mult de jumătate dintre copiii care aveau rujeolă la acea vreme nu fuseseră vaccinați.

Programul „Vaccinuri pentru copii” a fost lansat în 1994 pentru a oferi vaccinuri gratuite persoanelor eligibile cu vârsta de până la 18 ani. Anul trecut, mai mult de jumătate – aproximativ 54% – dintre copii erau eligibili pentru a primi vaccinuri prin intermediul programului, potrivit noului raport.

VFC joacă un rol important în menținerea unei acoperiri ridicate a vaccinării copiilor prin reducerea barierelor de acces, în special în zonele geografice și în rândul populațiilor care au avut istoric o acoperire mai scăzută a vaccinării, cum ar fi copiii care trăiesc în zonele rurale”, au scris cercetătorii.

„Programele de imunizare ar putea lua în considerare extinderea rețelei lor de furnizori prin utilizarea furnizorilor netradiționali de vaccinuri, cum ar fi farmaciile, în zonele în care accesul este considerat a fi inadecvat”, au adăugat cercetătorii. „Mai mult, reamintirile furnizorilor, evaluarea și feedback-ul furnizorilor și sistemele de reamintire a clienților rămân metode importante pentru a reduce oportunitățile ratate de vaccinare”.

În timpul pandemiei Covid-19, acoperirea vaccinării de rutină a copiilor a scăzut în parte din cauza accesului redus la serviciile de îngrijire primară și a răspândirii sporite a dezinformării, ceea ce a condus la ezitarea vaccinării.

De asemenea, în timpul pandemiei Covid-19 s-a înregistrat o scădere semnificativă a vaccinărilor de rutină ale copiilor la nivel mondial. Datele publicate în iulie de Organizația Mondială a Sănătății și de Fondul internațional de urgență pentru copii al Organizației Națiunilor Unite arată că lumea încă nu și-a revenit.

Această stagnare reflectă provocările continue legate de întreruperile serviciilor de asistență medicală, provocările logistice, ezitarea vaccinării și inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii, au declarat organizațiile la momentul respectiv.

Datele acestora au arătat că progresele anterioare în atingerea nivelurilor de imunizare pre-pandemice au stagnat. De exemplu, acoperirea mondială a vaccinului împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP3) a fost de 84% în 2023, la fel ca în 2022, dar sub nivelul de 86% înregistrat în 2019.

Pandemia a însemnat un „regres istoric”, a declarat atunci Dr. Katherine O’Brien, director al Departamentului de imunizare, vaccinuri și biologice al OMS. Cursa a început acum pentru a ajunge la copiii care au ratat vaccinurile în timpul pandemiei și pentru a restabili și consolida serviciile de imunizare dincolo de nivelurile pre-pandemice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...