G4Media.ro

Vaccinul Johnson&Johnson acționează asupra noilor variante ale coronavirusului și nu are nevoie…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vaccinul Johnson&Johnson acționează asupra noilor variante ale coronavirusului și nu are nevoie de rapel. Va fi pe piață în martie și poate fi păstrat acasă, în frigider (Interviu)

Massimo Scaccabarozzi, președinte și administrator delegat al companiei Janssen Italia, care face parte din gigantul Johnson&Johnson, și președinte al Farmindustria, a declarat într-un interviu pentru Corriere della Sera: „Noul produs va fi autorizat până în martie, poate fi păstrat la frigider, acasă. Sunt așteptate 27 de milioane de doze”.

Reporter: Massimo Scaccabarozzi, sunteți președinte și administrator delegat al Janssen Italia, care face parte din grupul Johnson&Johnson, și președinte al Farmindustria. În ce stadiu este vaccinul vostru?

Massimo Scaccabarozzi: Am încheiat faza 3 a studiului, ar trebui să fie autorizat de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) până în martie: a fost testat pe 43.783 de participanți din diferite grupe de vârstă și diferite latitudini, de la SUA la America Latină, la Africa de Sud, în perioada în care contaminarea era cea mai ridicată, ceea ce ne protejează de variante. Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a spus că are mari așteptări cu privire la vaccinul nostru.

Reporter: Ce caracteristici are?

Massimo Scaccabarozzi: O singură doză, nicio problemă de temperatură de depozitare: la 2/8 grade este stabil timp de trei luni, la -20 grade timp de doi ani. A fost testat în special pe bolnavii care aveau alte patologii (obezitate, diabet, tumori, HIV). Rezultat: o acoperire 100% împotriva riscului de spitalizare sau deces, 85% împotriva formelor grave de COVID-19. De asemenea, am testat vaccinul în Africa de Sud, într-un moment în care varianta era deja în circulație, iar eficacitatea medie la forme moderate până la grave se ridica la 66%.

Reporter: Vaccinul previne infectarea?

Massimo Scaccabarozzi: În prezent nu există dovezi că vaccinurile pot preveni transmiterea. Este necesar un timp de observație mai lung.

Reporter: Ce tehnologie utilizați?

Massimo Scaccabarozzi: Cea a adenovirusului: platforma este aceeași precum cea folosită pentru vaccinul împotriva Ebola și este cea comună vaccinurilor antigripale, prin urmare foarte tolerabilă. Tocmai am solicitat autorizație pentru situații de urgență de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA): am putea să o primim până în februarie.

Reporter: Se face mai întâi în SUA?

Massimo Scaccabarozzi: Formalitățile de aprobare urmează diferite procese. În plus, fiecare țară UE, la rândul său, trebuie să autorizeze.

Reporter: Ce acord există cu UE?

Massimo Scaccabarozzi: O preemțiune pentru 200 de milioane de doze, plus o opțiune pentru alte 200 de milioane. Pentru Italia este prevăzută livrarea a 27 de milioane de doze pentru tot atâtea persoane. Fără rapel.

Reporter: Acordul vostru cu UE a fost încheiat în octombrie anul trecut, în Marea Britanie au încheiat acorduri în mai 2020. UE este întotdeauna în întârziere?

Massimo Scaccabarozzi: În mai, nici nu se știa dacă vaccinurile vor trece faza de cercetare. Aș sublinia mai degrabă importanța coaliției pe care ministrul Speranza a creat-o cu Germania, Franța și Olanda și care a condus la rezervarea comună a vaccinurilor. Fără aceasta, țările mai slabe astăzi nu ar avea nimic în mâinile lor.

Reporter: În Italia putem produce vaccinuri?

Massimo Scaccabarozzi: Da, cele antigripale, dar bioreactoarele nu sunt compatibile pentru Covid.

Reporter: Și ce se poate face în Italia într-un timp scurt?

Massimo Scaccabarozzi: Pe baza cercetărilor pe care le-am făcut în amonte, fabrica de la Anagni poate face finisarea și umplerea fialelor de vaccinuri. În acest moment există câteva companii care ar putea face același lucru și altele, precum Fidia, care și-a oferit serviciile.

Reporter: Are sens să creăm fabrici de la zero în Italia, care să realizeze întregul proces?

Massimo Scaccabarozzi: Fabricile nu se improvizează. În orice caz, nu ar merita, având în vedere că în curând producția mondială de vaccinuri va fi pe deplin operațională cu fabricile existente.

Reporter: Când?

Massimo Scaccabarozzi: Depinde de diferitele planuri industriale. Dar aș spune până în 2021, în mod optimist până la vară.

Reporter: De ce unele vaccinuri au fost cumpărate la prețuri mult mai mari decât altele?

Massimo Scaccabarozzi: Costul unei doze este de ordinul câtorva euro. Dar vaccinurile sunt diferite: ale noastre sunt păstrate în frigiderul de acasă. Și, apoi, prețul este negociat, în acest caz între UE și companii. Fiecare se comportă așa cum crede de cuviință, dar cred că toată lumea s-a mișcat cu conștiință. Alegerea noastră a fost să vindem vaccinul la un preț anume în faza de urgență. Apoi, odată pe deplin operațional, vom face prețul pieței.

Reporter: Companiile sunt în întârziere. Au greșit predicțiile sau au luat toate comenzile posibile înainte ca prețul să scadă?

Massimo Scaccabarozzi: Din câte știu, toate companiile au semnat, luându-și angajamentul de „a face tot posibilul” să livreze dozele până la sfârșitul anului 2021.

Reporter: Ceea ce face imposibilă acțiunea în judecată. Politica a făcut anunțuri optimiste despre timpii de administrare?

Massimo Scaccabarozzi: Dar de ce trebuie să evidențiem întotdeauna problema și nu oportunitățile?

Reporter: Poftim?

Massimo Scaccabarozzi: Companiile au reușit să găsească mai multe vaccinuri în decurs de un an și îmi pare rău dacă nu este suficient. Să o recunoaștem. Dacă sistemul nostru sanitar ar fi primit imediat 50 de milioane de doze și ar fi vrut să le distribuie în 30 de zile, ar fi fost capabil să inoculeze un milion și 660.000 de doze într-o singură zi? Prin urmare, noi facem vaccinurile, dar apoi avem nevoie de seringi, stivuitoare, registrul de vaccinare… .

Reporter: Ritmul vaccinării nu a fost susținut?

Massimo Scaccabarozzi: Până acum o săptămână, 70% din produsul disponibil fusese folosit. Acum, când livrările se vor relua, și vă asigur că se vor relua, trebuie să ajungem la 90%.

Reporter: Dacă ar trebui să alegeți dumneavoastră, pe cine ați vaccina mai întâi?

Massimo Scaccabarozzi: Nu este sarcina mea, dar m-aș concentra pe profesori.

Reporter: Ați cumpăra vaccinuri rusești sau chinezești?

Massimo Scaccabarozzi: Dacă autoritățile le-ar aproba, aș fi fericit să am mai multe vaccinuri. Din fericire, în acest domeniu nu se merge pe simpatii, nici pe zvonuri.

Sursa: Corriere della Sera / Traducerea: Oana Avram (Rador)

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. na, v ati bulucit la astrazeneca si altzii, cand asta e parca mai normal! Tzeapa!