G4Media.ro

Vaccinul pentru Covid-19 și opinia publică. Modelul folosit de “școala BBC” pentru…

Vaccinul pentru Covid-19 și opinia publică. Modelul folosit de “școala BBC” pentru a-i învăța pe oameni esența problemei: Ce înseamnă “risc” și “riscant” și diferența între “sigur” și “inofensiv” / Complicațiile comunicării despre vaccin în fața dezinformării și campaniilor antivaccin

Moartea cauzată de noul coronavirus – acesta este punctul de plecare pentru serviciul public de radiodifuziune din Marea Britanie, BBC, în efortul său de a educa populația despre siguranța noilor vaccinuri pentru combaterea Covid-19. Într-o documentare pe această temă, BBC pornește de la zero și explică diferențele între “risc” și “riscant”, între “sigur” și “inofensiv” în cazul tratamentelor medicale în general și al vaccinurilor în special. Totul, în ideea că oamenii nu au nevoie doar de informare: într-o vreme în care ei se confruntă cu o avalanșă de dezinformări, iar curentul anti-vaccin e o realitate, e necesar ceva mai mult decât informare și încercări de convingere, e necesar să explici lucrurile cele mai simple. 

  • Campanii de informare sunt în pregătire și urmează să fie derulate și în România, urmând proceduri oficiale, rămase deja în urma campaniilor negative legate de vaccin.

De ce și când este nevoie să te vaccinezi – explicații simple în abordarea BBC

Marea Britanie este prima dintre țările europene unde a început campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. În pregătirea acestui moment, autoritățile au insistat în declarații pe siguranța vaccinului folosit, iar media au apelat de o lună la materiale de informare pe această temă – vezi, de exemplu, un material The Guardian din 13 noiembrie, de tip întrebări și răspunsuri.

Dar BBC, într-un material documentar pe tema siguranței vaccinurilor, a mers mai departe: a explicat de la zero esența problematicii legate de vaccinuri.

Serviciul media public din Marea Britanie pleacă de la un reper pe înțelesul tuturor: moartea. Anume că, până în prezent, 1 din 1.000 de britanici a murit, deja, în urma infectării cu noul coronavirus: “Aceasta este amenințarea la care trebuie raportate toare riscurile” apărute în asociere cu vaccinurile.

Având în vedere că, marți, au fost anunțate două cazuri de reacții alergice la noul vaccin Pfizer, BBC merge pe aceeași argumentație simplificată. În medicină, arată sursa citată, există o diferență între “sigur” și “inofensiv”, între “risc” și “riscant”. Dacă unii oameni au reacții alergice, atunci ce înseamnă că vaccinul e “sigur”?

Răspunde un expert de la London School of Hygiene&Tropical Medicine: “Dacă vorbim despre lipsa oricărui efect advers, atunci niciun vaccin nu e sigur, niciun medicament nu e sigur. Toate medicamentele eficiente au efecte nedorite. Ce înțeleg prin “sigur” este că, atunci când raportezi efectele nedorite la beneficii, beneficiile sunt clar superioare” – lucru confirmat în cazul noului vaccin Pfizer de către autoritățile care au aprobat vaccinul în Marea Britanie.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează