G4Media.ro

Vaccinul Pfizer ar fi legat de o afecțiune rară a sângelui –…

Centrul Medical Shamir Tel Aviv, foto: Wikipedia

Vaccinul Pfizer ar fi legat de o afecțiune rară a sângelui – cercetători din Israel

Vaccinul anti-Coronavirus Pfizer a fost legat de un risc sporit de a dezvolta purpură trombotică trombocitopenică (TTP), o afecțiune rară a sângelui, potrivit cercetătorilor israelieni.

TTP este o boală autoimună care determină formarea de cheaguri de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutului Național de Sănătate al Israelului, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Centrul Medical Shamir e la Tel Aviv au declarat că au fost alertați de problemă după ce au constatat o creștere bruscă a TTP în țară – patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o “legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ministerul Sănătății examinează în prezent studiul și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină.

Ca rezultat al cercetările lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat celor care au avut TTP să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor – și dacă se vaccinează, să aibă o evaluare clinică de urmărire.

Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: fatigabilitate, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”, a spus echipa într-un comunicat.

De asemenea, echipa a solicitat ca “persoanele sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au sporit rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Un purtător de cuvânt al spitalului a subliniat că acest studiu, care a fost foarte mic, nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii de la vaccinare și a încurajat pe oricine care nu a fost încă inoculat să primească vaccinul.

Israelul este lider mondial în privința ratei de vaccinare, dar în ultimele două zile numărul de cazuri noi de infectare cu Coronavirus a depășit 100, cel mai ridicat număr din ultimele luni, pe fondul detectării variantei Delta, cu origine în India. Totuși, ministerul sănătății a declarat că aceasta nu reprezintă al patrulea val de Covid din Israel, o țară cu nouă milioane de locuitori.

Surse: Jerusalem Post, Times of Israel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Daca pacientul care face TTP este un pensionar special de doar 48 de ani,e sansa noastra !

  2. Ei.bine si daca e asa de ce nu se suspendă vaccinul?Eu tocmai m am vaccinat!Sper sa nu am probleme de sanatate….altfel nu stiu ce se va întâmpla!Cineva va răspunde!

    • Incidența acestor reacții adverse este extrem de rară și nu este dovedit cert că are legătură cu vaccinul. Riscul de îmbolnăvire de Covid în absența acestui vaccin este mult mai mare. Caz similar cu accidentele trombembolice la vaccinul AstraZeneca.