G4Media.ro

Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei sud-africane a coronavirusului

Sursa Foto: G4Media.ro

Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei sud-africane a coronavirusului

Alianţa Pfizer-BioNTech a anunţat joi că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate foarte ridicată împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, citând concluziile unor studii clinice realizate în Africa de Sud, informează AFP.

Niciun caz de COVID-19 nu a fost observat în Africa de Sud la persoanele vaccinate în cadrul unui studiu clinic de fază 3, care a permis monitorizarea participanţilor pentru o perioadă de până la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, potrivit unui comunicat.

În această ţară, „800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%”, au precizat reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech.

Este vorba despre „primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială”, a declarat Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul companiei BioNTech, în acelaşi comunicat.

Companiile Pfizer şi BioNTech au estimat în luna ianuarie, pe baza testelor realizate in vitro, că deşi era „inferioară” faţă de reacţia observată împotriva tulpinii comune a noului coronavirus, „eficacitatea ridicată” împotriva variantei sud-africane nu părea să fie afectată.

Datele furnizate de studiile clinice au confirmat acele rezultate, subliniază comunicatul publicat joi.

Din totalul celor 46.307 de participanţi la studiile clinice de fază 3 desfăşurate în mai multe ţări, vaccinul Pfizer-BioNTech a demonstrat o eficacitate generală de 91,3%, potrivit aceleiaşi surse.

Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienţi din grupul placebo şi 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.

Companiile Pfizer şi BioNTech intenţionează să producă în 2021 până la 2,5 miliarde de doze din vaccinul lor anti-COVID-19, unul dintre cele patru seruri aprobate până în prezent în Uniune Europeană.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dar unde sunteti mai trolilor? Stirile astea nu va plac?! Pandemia e pe duca si nu va reveni pentru ca virusul nu este segmentat cum este cel de gripa acum isi consuma toate mutatiile posibile si gata vaccinurile ii vin de hac! Inventati alte motive ca e ultima ocazie, valul 4 e prea mic bunicii ni s au vaccinat se termina si dictatura, hai cu reprofilarea viitorul apropiat e cel din israel cu r=0.6 si sute de cazuri pe zi. Si nu e nevoie de 70% din populatie vaccinata, e suficient si 50% ca sa vezi. Vara frumoasa la toata lumea!

    • E discutabil care procentul minim de vaccinare necesar, pentru ca nu poti sti cati au fost imunizati deja prin infectarea cu virusul. De exemplu daca vaccinezi 50% din populatie, si 50% din populatie a fost infectata anterior, rezultatul net este 75% imunizati (0.5 * 0.5 = 0.25, deci 25%, 100%-25% = 75%). Deci o sa difere de la tara la tara, in functie de cati au fost infectati. Depinde si de eficacitatea vaccinurilor folosite. Dar da, in mod clar sunt motive de optimism, si trebuie accelerat ritmul vaccinarii in Europa.

      Iar in privinta revenirii, la fel, este discutabil. E greu sa prezicem viitorul si sa spunem ce se va intampla cu variantele viitoare ale virusului. Pentru moment este OK, dar nu trebuie sa lasam garda jos. In orice caz, pentru a limita aparitia altor variante trebuie vaccinate cat mai multe persoane. Dar din pacate se pare ca in Romania, si nu numai, multi sunt reticenti sa se vaccineze, in special cu AstraZeneca.