G4Media.ro

Vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii…

Sursa Foto: Facebook/ Jens Spahn

Vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie, anunță experții UE

Experţii Uniunii Europene au ajuns la concluzia că vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a declarat duminică ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene, noua tulpină nu are impact asupra vaccinurilor, care rămân toate la fel de eficace, ceea ce ar fi o veste foarte bună”, a spus ministrul Spahn.

Discuţiile la care el a făcut referire s-au desfăşurat duminică în cadrul unei reuniuni la nivel de experţi a statelor UE, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Câteva cazuri sporadice au fost deja confirmate în afara Marii Britanii.

Mai multe state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic, iar Franţa a oprit complet pentru cel puţin 48 de ore transportul de persoane şi mărfuri dinspre Marea Britanie, inclusiv transporturile rutiere, maritime şi feroviare.

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Sursa Foto: Facebook/ Jens Spahn

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Norocul nostru e Germania.
    Măcar iși asumă rolul de cap limpede in tot balamucul ăsta.

    • De asumat isi asuma, doar ca nu e. De fapt nu exista un cap limpede in tot balamucul (si, fiindca vorbim de politicieni, nici nu-i de mirare).

  2. Siiiiiiigur ca da! O sa-i si credem pe expertii aia care s-au inselat de vreo 12536347567 ori pana acuma.

    • Plus ca domnisoara Jens Spahn a studiat stiinte politice, deci se pricepe la virusologie tare de tot, dar ne asigura ca vaccinul e sigur si la prezentele si la viitoarele tulpini de carcalete. Hai flit!

  3. Pentru a testa dacă sunt eficiente vaccinurile pe noua tulpina trebuie măcar câteva săptămâni.
    Nu ajuta la încredere sa declare așa ceva numai ca sa nu panicheze populația.

    • Codul genetic al noii variante e deja disponibil, se stie ce secvente de amino-acizi genereaza, si care dintre aceastea difera datorita mutatiilor. De asemenea se stie ce secvente de amino-acizi specifice virusului au fost tintite prin vaccinuri. Cata vreme acele secvente nu sunt printre cele afectate de mutatii, este evident ca nu e niciun motiv sa nu fie eficiente in continuare.

      Din acelasi motiv testele PCR functioneaza si pentru noua varianta de virus. Fragmentele de virus identificate de aceste teste nu au fost afectate de mutatie.

      Dar asta e doar o chestiune de noroc. Nu e exclus ca la un moment dat sa apara o varianta care nici nu este prinsa de testele existente, si pentru care nici vaccinurile nu sunt eficiente.

      De aceea trebuie limitata cat mai mult raspandirea virusului, cu cat i se permite sa se raspandeasca mai mult, cu atat cresc riscurile sa apara variante noi, si sa avem ghinionul aparitiei unor mutatii care sa reduca eficienta vaccinurilor sau sa pacaleasca testele.

  4. Daca nu or fi fix vaccinurile alea pe baza de ARNm la baza mutatiei, care a apărut (aceeași) in mai multe părți ale planetei (inclusiv izolata australie), in cam același timp…