G4Media.ro

Val de căldură extremă în Europa, America de Nord și Asia: temperaturi…

Sursa foto: Pixabay

Val de căldură extremă în Europa, America de Nord și Asia: temperaturi record, decese și incendii / Cod portocaliu de caniculă în România, temperaturile ajung la 39 de grade

Valul de căldură cu numele „Cleon” a cuprins țări din sudul și vestul Europei, unde s-au înregistrat temperaturi record și au izbucnit incendii violente.

Spania a înregistrat temperaturi de până la 44 de grade Celsius, cea mai ridicată valoare din Europa în momentul actual. Temperaturi de peste 40 de grade s-au înregistrat și în Italia, Grecia sau Turcia. Țările mediteraneene sunt cel mai puternic afectate.

Județele din sudul României au intrat marți sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade, iar CFR a luat măsuri speciale pentru transportul pe calea ferată.

Și în Statele Unite și Canada, canicula a provocat incendii mari, cel puțin 15 persoane fiind declarate decedate. Și în alte părți ale lumii, în Japonia, China sau Coreea de Sud, se înregistrează temperaturi ridicate, însoțite de ploi torențiale și inundații.

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că acest val de căldură extremă este unul dintre cele mai mortale fenomene meteo, spunând că valurile de căldură vor fi din ce în ce mai frecvente și mai severe din cauza încălzirii globale.

În Grecia, valul de căldură „Cleon” a adus temperaturi de peste 40 de grade, fiind unul dintre cele mai severe fenomene din ultimii 30 de ani. Premierul grec avertizează că vor fi multe incendii de vegetație în următoarea perioadă. În Elveția, un incendiu forestier a izbucnit lângă Bitsch, iar câteva sate au fost evacuate.

Valul de caniculă se va intensifica în următoarele zile atât în Turcia cât și în Grecia, iar nopțile vor fi extrem de calde, oferind puțină ușurare. Căldura prelungită favorizează izbucnirea incendiilor și crește cererea de energie electrică.

Cod portocaliu de caniculă în sudul țării, temperaturile ajung la 39 de grade

Valul de căldură va persista şiîn România, va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi în mai mult de jumătate de ţară, iar în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade.

Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Temperaturile maxime vor atinge, în general, 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

Reprezentanţii CFR SA anunţă că, în condiţiile temperaturilor ridicate înregistrate în această perioadă, au fost luate măsuri speciale de circulaţie pe calea ferată. Astfel, se fac revizii suplimentare, iar când temperatura în şine depăşeşte 50 de grade Celsius se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală.

Caniculă și ploi torențiale în Asia

Japonia a emis duminică avertismente de caniculă pentru zeci de milioane de locuitori, care trăiesc în 20 din cele 47 de prefecturi, în condiţiile în care temperaturi aproape record au afectat mari părţi ale ţării.

În Tokyo, unde temperatura a atins 36°C, „doar să te plimbi este obositor”, a recunoscut Coline Grison, o turistă de 24 de ani din Franţa. „Transpirăm fără să facem nimic”, a declarat ea pentru AFP.

Ţara se confruntă, de asemenea, cu ploi torenţiale care au provocat moartea a cel puţin opt persoane, inclusiv a unui bărbat găsit decedat sâmbătă într-o maşină inundată în nordul ţării.

În Coreea de Sud, salvatorii se străduiau să ajungă la persoanele blocate într-un tunel inundat, după ce ploile abundente din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 37 de morţi şi nouă persoane dispărute.

Serviciile meteorologice din China au emis mai multe avertizări, prognozând temperaturi de până la 45°C în regiunea parţial deşertică Xinjiang şi 39°C în regiunea sudică Guangxi.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, după cum a subliniat recent Organizaţia Meteorologică Mondială. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Aici e vorba de temperaturi record,sufocante ,care persistă mult timp,în creștere de la un an la altul,punând sănătatea în pericol și numai cine nu vrea să înțeleagă mai poate nega fenomenul încălzirii globale,care transformă mediul și devine dușman al lui.

  2. „nu exista incalzire globala” … botanistii de la aur ne-au asigurat de asta

    • exista dar pamantul a avut multe transformari, ere glaciare, ne panicam in context scurt, ar trebui vazut pe termen lung cum stau lucrurile.

  3. 50 de grade celsius la umbra ti se pare normal? ti se pare ca e ca o alta vara obisnuita? ciudata logica

  4. @Vali – Hai sa o luam cu inceputul, pe Lună am ajuns? Si Pământul e sau nu e plat? Si turnurile gemene de ce s-au prabusit? 2+2=… ? Țigările sunt dăunătoare sau nu pentru sanatate? Cine a câștigat ultimele alegeri în SUA? Trebuie sau nu trebuie sa susținem Ukraina?

  5. in mod evident presa exagereaza anul asta (si nu numai).
    Dar ce spui tu e dintr-un film Don’t look up.
    Am 47 de ani, nu ma plateste nimeni sa iti spun ceea ce iti spun : iernile in zona unde locuiesc erau complet altfel acum 40 de ani.
    Prunc fiind faceam naveta la liceu in Brasov si dimineata la 6:45 mi se lipeau narile. Cand trebuia sa curat zapada in curte blestemam tot ce imi venea in gura. Cainele meu de atunci , Ricki, ramas de la un sas, avea dimineata mustatile inghetate, ii vedeai numai ochisorii intr o mare de alb :). Etc.

    Dar nu e musai sa asculti de un strain. Cauta pe google grafice cu evolutia temperaturilor in timp – si observa patternurile. Exista niste salturi la un numar de ani, apoi pastrarea acelui nivel si iara salt. Omul simplu nu stie sa citeasca un grafic pe termen lung, dar ma indoiesc ca tu nu ai fi in stare