G4Media.ro

Val de naţionalism în Canada, după ce Trump a crescut taxele vamale:…

Val de naţionalism în Canada, după ce Trump a crescut taxele vamale: Șepci cu mesajul ”Canada nu e de vânzare”, imnul SUA huiduit la meciuri, apeluri la boicot

De la creşterea explozivă a vânzărilor de şepci inscripţionate cu sloganul „Canada nu este de vânzare” şi până la apelurile la boicotarea produselor americane, trecând prin declaraţii din ce în ce mai patriotice, ameninţările proferate de preşedintele american Donald Trump au generat un val de naţionalism în Canada, remarcă EFE, citată de Agerpres.

Când Trump a început să sugereze mai mult sau mai puţin deschis că intenţionează să anexeze Canada şi să o transforme în cel de-al 51-lea stat al SUA folosind „forţa economică”, doi oameni de afaceri canadieni, care formează un cuplu, au avut o idee.

Liam Mooney şi Emma Cochrane, proprietarii unei firme de design din Ottawa, au decis să creeze o şapcă asemănătoare celebrelor şepci ale mişcării MAGA (Make America Great Again, în traducere ”Să redăm măreţia Americii” – n.r.) a lui Trump, dar cu mesajul „Canada nu este de vânzare”.

Şapca s-a transformat într-un succes naţional atunci când şeful guvernului provinciei Ontario, conservatorul Doug Ford, a decis să o poarte la o conferinţă de presă la mijlocul lunii ianuarie.

De atunci, compania lui Mooney şi a lui Cochrane s-a străduit să răspundă cererii pentru aceste şepci, care se vând cu 60 de dolari canadieni bucata, echivalentul a 41 de dolari americani.

„Canada nu este de vânzare” este deopotrivă o glumă şi o dovadă a patriotismului în creştere pe care ameninţările lui Trump, fie sub formă de tarife de 25% sau de anexare, l-au generat în ţara nord-americană.

Potrivit unui sondaj publicat la jumătatea lunii ianuarie, 90% dintre canadieni se opun ideii de integrare în Statele Unite.

Revoltă pe scena politică din Canada

Sâmbătă, Doug Ford, care a profitat de ameninţările lui Trump pentru a convoca alegeri anticipate în Ontario şi s-a erijat în principalul apărător al Canadei, a repetat la un miting electoral sloganul conform căruia „Canada nu este de vânzare”.

Ford a adăugat că „Trump trebuie făcut să simtă durere” şi l-a ameninţat pe preşedintele SUA cu un embargo asupra energiei şi al materiilor prime, concluzionând: „Uniţi vom rezista. Divizaţi, ne vom prăbuşi”.

Vineri, fostul vicepremier canadian Chrystia Freeland, unul dintre candidaţii care speră să-l înlocuiască pe Justin Trudeau ca prim-ministru şi lider al Partidului Liberal de guvernământ, la scrutinul din 9 martie, a declarat că, drept răspuns la tarifele lui Trump, guvernul canadian ar trebui să impună tarife de 100% asupra vehiculelor Tesla, una dintre cele mai importante companii din lume cu sediul în SUA, fondată de miliardarul Elon Musk, un aliat de dată recentă al preşedintelui Donald Trump.

„Să fim foarte clari că, dacă ne vor lovi, vom răspunde loviturii”, a declarat Freeland, care a fost responsabilă de negocierea Acordului de liber schimb nord-american (NAFTA) cu prima Administraţie Trump (2017-2021).

Candidatul cu cele mai mari şanse de a-l înlocui pe Trudeau, fostul guvernator al Băncii Canadei, Mark Carney, a transmis de asemenea un mesaj naţionalist vineri.

„Nu ne vom pleca niciodată capul în faţa unui agresor. Canadienii vor fi mereu uniţi. Nu vom sta cu mâinile în sân, deoarece tarifele dăunează lucrătorilor noştri şi familiilor lor. Canadienii trebuie să fie uniţi”, a insistat el.

Iar liderul Noului Partid Democrat (NDP, social-democrat), Jagmeet Singh, a cerut Canadei să interzică companiilor americane să participe la contractele guvernamentale federale, susţinând totodată ideea de a implementa un plan de cumpărare exclusiv de produse canadiene.

Apeluri la boicot

În acelaşi timp, mass-media canadiene s-au umplut de scrisori către editor şi de articole de opinie care fac ecoul patriotismului în creştere pe care Trump l-a stimulat în ţară. Şi pe reţelele de socializare, apelurile pentru boicotarea produselor americane sunt în creştere.

The Globe and Mail, cel mai influent ziar din ţară, a publicat săptămâna aceasta un editorial intitulat „Este timpul pentru Canada să se maturizeze în sfârşit”, în care a criticat dependenţa istorică a ţării de Statele Unite, de la sfera militară la sfera economică.

„Ceea ce contează acum este că-i clar că ipoteza de pornire pentru viitoarele decizii economice şi de apărare nu mai poate fi aceea că SUA vor fi mereu acolo pentru Canada”, a scris ziarul. „Trebuie să ne descurcăm singuri. Acest lucru va necesita luarea unor decizii dificile şi mature, dar o putem face”, a concluzionat The Globe and Mail.

Huiduieli la adresa imnului american la un meci de hochei

Nici sportul nu a fost scutit de puseurile naţionaliste. La scurt timp după ce SUA au confirmat sâmbătă că, începând de marţi, vor aplica taxe de 25% pentru mărfurile din Canada, publicul prezent la un meci al ligii profesioniste de hochei pe gheaţă dintre echipele Senators şi Minnesota Wild (SUA), disputat la Ottawa, a huiduit imnul american difuzat înaintea meciului.

Când artista Mandia a început să cânte „The Star-Spangled Banner”, imnul naţional al SUA, la Canadian Tire Center din capitala Canadei în faţa jucătorilor de la Ottawa Senators şi Minnesota Wild, au început să se audă huiduieli, lucru extrem de neobişnuit la partidele de hochei pe gheaţă din liga profesionistă.

Huiduielile au fost o consecinţă directă a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 25% la toate exporturile canadiene, cu excepţia petrolului şi gazelor, care au fost impozitate cu 10%.

Fanii Ottawa Senators nu sunt singurii care au reacţionat imediat la anunţul impunerii de tarife.

Două provincii canadiene, Noua Scoţie şi Columbia Britanică au anunţat că vor limita accesul companiilor americane la contractele lor publice şi vor înceta să vândă produse alcoolice care provin din ţara vecină.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.