G4Media.ro

Val de procese pentru bani ale bugetarilor împotriva statului: concediu pentru activitatea…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Val de procese pentru bani ale bugetarilor împotriva statului: concediu pentru activitatea în regim de plată cu ora, sporuri suplimentare pentru condiții vătămătoare sau atribuții anticorupție, prime, tichete de vacanță

Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – a fost sesizată deja în 21 de cazuri de către instanțe ca urmare a intrării în vigoare a OUG 62/2024 privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea bugetarilor.

În iunie acest an, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență 62/2024 care obligă instanțele să suspende procesele și să aștepte dezlegarea ÎCCJ în diferite chestiuni de drept. Scopul este o rezolvarea unitară a acestor procese.

Pe lângă procesele deschise de magistrați și grefieri pentru majorarea salarilor cu 25 % despre care G4media.ro a scris aici, unii magistrați contestă și noile prevederi privind impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu.

Prin Legea 282/2023, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, Coaliția a încercat să impună o reformă a pensiilor de serviciu cerută de Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul inițial a picat în august anul trecut la CCR, însă a fost reexaminat și modificat.

Legea intrată în vigoare prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea să depășească venitul net din ultima lună de activitate înainte de data pensionării în cazul magistraților.

Într-un alt caz, un magistrat care a lucrat o parte din timp ca ofițer de poliție, a fost licențiat în drept și a avut un post de consilier juridic, solicită să îi fie recunoscut dreptul de a beneficia de pensie de serviciu de magistrat pentru întreaga activitate de 27 de ani.

În alte cazuri, diferite categorii profesionale, profesori, doctori, polițiști solicită sporuri suplimentare, prime sau tichete de vacanță.

Spre exemplu, mai mulți profesori au dat în judecată o școală gimnazială și solicită, pe lângă concediul primit pentru salariul de bază, și concediu plătit pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora.

”Instanța să oblige pârâta, unitate de învățământ preuniversitară la compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat și cuvenit pentru activitatea prestată în sistem de plată cu ora, în anii 2018-2023, sume actualizate în funcție de coeficientul de inflație până la data efectivă a plății, precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferente acestor drepturi, pentru aceeași perioadă”, se arată în sesizarea trimisă de Tribunalul Covasna către ÎCCJ.

În alt caz, cadre medicale solicită sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase și în cazul gărzilor sau cumulul sporului acordat pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţii periculoase cu sporul pentru condiţii deosebit de periculoase.

Într-un alt caz, un polițist de la Botoșani a dat statul în judecată și solicită majorarea salariului cu 12,5 % pentru ultimii 3 ani și pentru viitor pentru că face parte dintr-un grup de lucru pentru prevenirea corupției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. #Ciolaniada

  2. Sunt 2 state paralele reale .Sclavii de la privat pe salarii de 2700 lei și cei de la stat pe salarii de la 10000 in sus .Drama României continua prin plecarea din tara a zecilor de mii de tineri anual.

  3. stat captiv !