G4Media.ro

Vâlcov continuă să o conteste pe Corina Creţu pe tema spitalelor regionale

Vâlcov continuă să o conteste pe Corina Creţu pe tema spitalelor regionale

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, continuă să o contrazică pe Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională pe tema costurilor spitalelor regionale. Într-o postare pe Facebook, Vâlcov a scris joi că spitalul din Iaşi a costat 530 milioane euro, din care 50 milioane euro sunt puşi la dispoziţie de către Comisia Europeană, iar restul, de 480 milioane euro, sunt costuri care revin statului roman.

„Cu aceeaşi sumă, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale în PPP.  Acum se înţelege, cum e cu banii gratis?”, a mai scris acesta.

Postarea integrală a lui Vâlcov:

530 milioane euro este costul total al spitalului din Iaşi, conform studiului BEI. 50 milioane euro din această sumă sunt puse la dispoziţie de către CE. Restul, de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului român.
Cu aceeaşi sumă, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale în PPP.
Acum se înţelege, cum e cu banii gratis?

Costurile spitalelor regionale pe care ar urma să le construiască România au mai fost subiect de dispută în Creţu şi Vâlcov.

În urmă cu câteva zile comisarul european i-a dat o replică printr-o postare pe Facebook lui Darius Vâlcov, care acuzase Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) că au supraevaluat cele trei spitale regionale pe care România vrea să le construiască.

Vâlcov susținea în postare că realizarea spitalelor în regim de parteneriat public-privat ar fi mult mai ieftină.

Corina Crețu arată în postarea sa că guvernul, care întârzie de doi ani să demareze proiectele, nu a notificat Comisia Europeană că nu mai vrea finanțarea din fonduri europene. Comisarul european demonstrează și întârzierile majore ale guvernului în acest proiect.

Postarea integrală a Corinei Crețu:

În legatură cu informațiile apărute azi în presă referitoare la spitalele regionale de la Craiova, Iași și Cluj, doresc să fac următoarele precizări:

În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015.
Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova.

La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro.

Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora.
Îmi doresc, împreună cu colegii mei din Comisia Europeană, să sprijinim aceste investiții, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistență medicală pentru cetățenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei și a BEI.

Până la acest moment, după toți acești ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritățile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.

Sunt mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor. Realizarea acestor spitale regionale reprezintă un proiect de suflet pentru mine, ca român, și tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toți actorii cheie, încă din luna mai 2016, când am avertizat asupra întârzierilor și mi-am exprimat disponibilitatea să ajutăm autoritățile naționale și regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situația dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar în acest sens fiind chiar faptul că am acceptat modificarea Programului Operațional Regional pentru a permite achiziționarea de ambulanțe și îmbunătățirea infrastructurii sanitare în România.

Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin și în beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta România.
Invit autoritățile române să găsim soluții împreună la problemele oamenilor.

Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Dar cavourile model ”Galeria de arta” oare ce cost or avea?

    • Ce doare e că Vâlcov a promis 3 autostrăzi şi canal Bucureşti-Dunăre, iar prostimea deja a uitat de minciunile astea.

    • Asculta mai cioclule ,

      Cine mata esti tu penal imputit condamnat la 8.5 ani de inchisoare cu banii furati ascunsi prin cavouri sa dai tu lectii unui comisar european care a facut numai bine pentru Romania ?
      Mai plua , v-a dat bani mai multi decat trebuia…v-a dat bani si pentru proiecte care nu au fost eligibile initial pentru fonduri europene deoarece au fost facute inainte. Adica v-a dat banii inapoi pe unele proiecte care au fost deja terminate si pentru care statul s-a imprumutat initial pentru a le face.
      Va invita sa luati bani de la UE pe proiecte…dar voi hotilor nu vreti pentru ca nu se pot fura !!!
      Va trebuie parteneriat public-privat ca sa trageti comisioane la greu si sa umflati pretul de 3-4 ori !!! Cel mai scump kilometru de autostrada din toata lumea este in Romania pentru ca nu va mai saturati voi de furat !
      Haideti in Spania sa vedeti voi autostrazi facute pe (si prin) munte nu tronsonul Comarnic-Brasov care nu sunteti in stare sa-l faceti voi !
      Ati facut tara asta praf prin analfabetismul si lipsa voastra de profesionalism !
      Pentru spitalele regionale o parte din bani vin de la Uniunea Europeana si o parte trebuie pusi de statul roman…ori aici e problema pentru ca voi inconstientii ati cheltuit mai mult decat va permiteti pentru pensii si salarii (unele speciale)si nu mai aveti bani de co-finantare. Asa ca e mai usor sa dati vina pe EU pentru prostia voastra.

      M#1e penalule !
      Duie Mragnea !
      La puscarie cu voi penalilor !

    • Da, da, suntem siguri ca Valcov are dreptate. Si daca nu suntem de acord, fiti atenti, o sa va taie subventia la apa, si o sa platiti si voi cum platesc aia din Strehaia, ca prostii. S-a inteles ????

  2. Valcov minte ca intotdeauna!
    Un spital sau orice cladire costa la fel indiferent de sursa de finantare.
    Adica cum?!? Daca imi fac casa cu banii mei cash ma va costa mai putin daca iau credit de la banca? Sigur, nu. Poate daca iau ceva fier-beton la negru sau muncitori de pe centura ca sa platesc mai putin… Dar sigur nu ne dorim asa cevaa un spital…

  3. Noroc cu dl Darius Valcov, ca a demascat o pe videochatista care se libidinosea cu moshaletele negru pe net… Asta era in stare sa ne bage in datorii doar sa i fie ei bine…

    • Bai, moare invidia in tine ca ai putzulica mica. Sa stii si tu ca once you go black you never go back, cocksucker.

  4. Sa sti ca-i mai bine in lumea a trei-a,cu descultii,decat cu lumea civilizata si responsabila…!

  5. Al Capone din Carpati va face puscarie la domiciliu cu bratara dacica.

  6. Ar fi fost bine s-o conteste din pușcărie… Dar nu e timpul trecut!

  7. Dariusica, sa intelegem ca statul face contracte mai scumpe daca sunt fonduri europene? Pe bune? De ce? E circuitul spagii mai lungi? Te obliga UE sa iei din alta parte, mai scump? Diferenta de cost este in salariile mai mici de la privat? Un mediu prielnic unei gandiri la rece nu ti-ar strica. Hai, ia-ti Excel-ul si du-te!

  8. ce a vrut sa spuna infractorul?

    ca bei a facut o estimare, iar bazat pe estimarea aia, noi trebuie sa facem.

    intrebarea e , k aia au facut o estimare da proiectele noastre unde sunt? estimarile noastre? ca pana la urma din ce stiu eu statul roman trebuie sa faca planul sa mearga cu el la aprobat. nu sa se bazeze pe estimari de la bei. si nici sa ni se spuna ca turcii au facut. dar banuiesc ca la nivelul asta intai se stabilesc banii de cheltuit si apoi se fac investitiile? na, nu ma pricep ca infractorul, ca peretii de la casa au doar caramida, dar postarea lui e asa de lacunara, ca numai o specie speciala de oameni, „vizionari” de hazna o pot crede

  9. varcolov profita de libertate pt ca stie ca la rahova nu mai vine nimeni sa ii ia interviu lol

  10. Borfasul asta e una dintre maciucile Mafiotului Sef !

  11. ASTA E CONDAMNATUL NEDEFINITIV VALCOV ? ALA CARE SE TRAGE DE ELASTIC CU TUDOREL PE LA GUVERN ?
    BRAVO ! HALAL tarisoara.