Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emblematicului Astor Place Hair din New York, salonul de coafură și frizerie unde obișnuiau să se tundă Robert de Niro sau Andy Warhol
Astor Place Hair Stylists, emblematicul salon de coafură și frizerie care, timp de 73 de ani, a fost un loc devenit faimos din cartierul (new yorkez) East Village, este ultima victimă a pandemiei coronavirusului.
Vineri, conducerea salonului de frizerie, unde se ducea toată lumea bună, de la actori precum Robert de Niro și Kevin Bacon, la artiști plastici precum Andy Warhol sau personalități precum fostul purtător de cuvânt al Consiliului Statului New York, Sheldon Silver, căzut ulterior în dizgrație, și-a anunțat angajații că salonul se va închide, și asta chiar înaintea Zilei Recunștinței.
„Afacerile ne-au scăzut cu 90%”, a declarat ziarului The Post directorul salonului, Michael Saviello, el adăugând că și alte birouri și magazine din apropiere s-au închis din cauza infecției. “De la redeschiderea sa, în luna iunie, salonul a fost operațional în fiecare zi, dar am redus orarul”.
Decizia i-a dezamăgit pe cei 40 de angajați, dintre care unii lucraseră în salon de chiar mai mult decât cei 40 de ani de directorat ai lui Saviello (sau ‘Big Mike’, cum i se mai spune). “Mulți oameni au plâns când le-am dat vestea“, a mai spus el. “Unii clienți au plâns pentru că veneau aici încă din copilărie, iar acum își aduceau copiii la tuns”.
Saviello povestește că lui Valentino Gogu, un frizer în vârstă de 72 de ani, care a lucrat la salonul Aston Hair încă din anul 1984, când a sosit la New York din România, nu i-a venit să creadă.
Gogu lucra aici șapte zile pe săptămână și, în anul 1999, i-a făcut o faimoasă tunsoare actriței Hilary Swank, pentru filmul ‘Băieții nu plâng‘ (este vorba despre o tunsoare băiețească, Swank interpretând rolul unei femei care dorește să-și schimbe sexul. Pentru acest rul, Swank a fost distinsă cu Premiul Oscar, n. red.).
Frizeria, care promova niște prețuri accesibile, a fost proprietatea aceleiași familii timp de trei generații. Saviello povestește că Enrico Vezza a deschis frizeria susținând că, indiferent de situația economică, oricine are nevoie de o tunsoare, iar prețul pornea de la $23.
Cunoscut sub numele de ‘Națiunile Unite ale frizeriei’, unde angajații vorbeau diverse limbi, salonul cu o singură cameră atrăgea turiști din întreaga lume.
Locurile de lucru al fiecărui frizer sunt pline de autografe ale clienților lor celebri, iar Saviello a aranjat un studiou unde, la ora prânzului, pictează portrete. Alți frizeri și-au montat instalații de karaoke.
“Poate că vom reveni atunci când o să-și revină și orașul, dar, în acest moment, asta e imposibil”, a conchis Saviello.
Sursa: New York Post / Articol de Isabel Vincent / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Foto: Valentino Gogu / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii