G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre noua tulpină a…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre noua tulpină a virusului: Nu știm dacă există în România, dar orice e posibil

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Marea Britanie să fie prezentă pe teritoriul României.

Prezent duminică la Institutul Matei Balş pentru a asista la administrarea primelor doze de vaccin împotriva COVID – 19, Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat de jurnalişti dacă România are capacitatea tehnică de a identifica noul tulpină a virusului.

  • „România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă există date privind prezenţa acestei tulpini a virusului în România, Valeriu Gheorghiţă a spus: „Nu ştim, dar orice este posibil”, însă a explicat că vaccinul care este administrat şi în România are un nivel bun de protecţie împotriva acestei tulpini.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Pai cum sa stiti daca se fac teste putine?

    • Prin testare PCR se evidențiază cantitatea de material biologic targetat existent. Nu se face vreo secvențiere ARN. Ai văzut vreun articol despre secvențiere ARN efectuată în România?
      Recent am cititt un articol
      „https://scitechdaily.com/its-evolving-coronavirus-genetic-mutation-may-have-made-covid-19-more-contagious/” în care la data de 01.11.2020 se avansa ipoteza că mutațiile apărute (inclusiv celebra D614G) fac virusul mai contagios.
      Ironii supreme privind retrospectiv articolul respectiv „But not all scientists are convinced.” and ofc „the D614G mutation became the globally dominant form of SARS-CoV-2 in about a month.”

    • Mosule, care cuantificare ai văzut tu la covid?
      Este singurul test de tip PCR care are rezultat „+” sau „-„. Pentru hepatita C, de exemplu, prin PCR se determină viremia (concentratia de particule virale in sange).
      Fix la covid, nu se face ca la restul bolilor infecto-contagioase.
      De ce?

    • @Tizul de la 2:28
      Mai sunt emoticoane.

    • Băbăiatule…
      + și – sunt în funcție cut-off.
      Să-ți traduc „amount of virus”?

      Ct cutoff of 42 and is the most sensitive assay currently available. All assays are rigorously and critically evaluated for accuracy prior to use on patient specimens.

      Ct stands for ‘cycle threshold.’ The higher the Ct number, the lower the amount
      of virus detected in the specimen.

  2. Noi habar n-aveam ca exista daca nu ne spuneau britancii.

  3. Bine ca nu stii nimic, ba ‘specialule’.

  4. Orice poate fi imposibil!

  5. Cred ca ar trebui sa stiti, dar timpul trece, leafa vine… Si cu tulpina si fara.

  6. Exista pe dracu la fel ca Covid ,alta panica alta minciuna ca sa ne vaccinam .
    Noroc ca nu pun botul toti la minciunile astea.

  7. Daca avem pulsometru acasa, in dotare, suntem bine 😜🤪

  8. Repede, în casă, cu 2 măști pe bot!