G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță, despre etapele relaxării în România: „Masca este ultima barieră la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță, despre etapele relaxării în România: „Masca este ultima barieră la care se va renunța”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a relatat la Digi24 despre posibilele etape de relaxare în România, după valul 5 al pandemiei de Covid, și despre măsurile la care s-ar putea renunța pentru început, în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din restricții. Gheorghiță a subliniat că purtarea măștilor de protecție va fi ultima restricție la care se va renunța.

„Aș putea să fiu mai sigur la ce vom renunța ultima oară, la purtarea măștilor de protecție. Este ultima barieră la care foarte probabil se va renunța. Dacă stau să mă gândesc la faptul că vom intra în această perioadă postpandemică sau de endemie, probabil că se vor schimba acei indicatori de la care procentul de persoane care participă la anumite evenimente în spații închise sau chiar deschise – evenimente cu număr mare de persoane – va fi modificat. Probabil că la un moment dat se va renunța și la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală. Cred că toate aceste lucruri în viitor vor fi modificate și, repet, se va modifica această această abordare din punct de vedere al controlului epidemiologic”, a spus Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, într-un interviu pentru Digi24, că în aproximativ 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie ar urma să fie luate măsuri de relaxare.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus recent Rafila.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Oricum, masca e purtata la bășcălie.

    • Da, masca chirurgicala da, pentru că presupune un disconfort pentru binele aproapelui și românii sunt in medie o nație de mâr.lani nesim.țiți.
      Eu personal însă voi continua să port mască ffp3 și după ce nu va mai fi obligatorie. In 2 ani nu am răcit/ luat antibiotic niciodată. Răceam minim de 3 ori pe an si luam o dată pe an antibiotic, la sfatul medicului, când era groasă.

    • Daca nu porti doua tot degeaba.

    • Dementa colectiva. Antivaccinismul se impleteste in chip spectaculos si neasteptat cu purtarea mastii. Dar, daca ne gandim mai bine, masca a ajuns un fel de totem, o amuleta purtata sa ,,protejeze” fara niciun efect in spetii deschise si neaglomerate, de exemplu.

  2. Doar masca trebuia impusă. Restul e/ si va fi inutil

  3. Renunțați prima data la certificatule verde – este degeaba.
    Cei care vor sa se vaccineze anti-covid o pot face.

  4. Masca de protectie in Romania? Pai tot romanul a aflat ca porti masca pentru a-i proteja pe cei din jurul tau. Avand in vedere ca mottoul national este „sa moara capra vecinului” nu te poti astepta ca un roman adevarat sa faca ceva in folosul comunitatii din care face parte.

  5. Eu sunt anti certificat, anti restricții, anti vaccinare cu forța.
    Dar când văd câte unul în me.tro.u care își trage mu.cii și tu.șe.ște cu masca s.ub nas, l-aș o.m.orî fără proces. Am avut Covid, a fost banal, nu sunt ipo.hondru, dar e chestie de principiu, dacă ești atât de primitiv încât nu îți pasă că îi îm.b.o.lnăv.ești pe alții, nu are sens să vie.țuiești.

  6. Eu sunt anti certificat, anti restricții, anti vaccinare cu forța.
    Dar când văd câte unul în me.tro.u care își t.rage m.u.cii și tu.șe.ște cu masca s.ub nas, l-aș o.m.orî fără proces. Am avut Covid, a fost ba.nal, nu sunt ipo.ho.ndru, dar e chestie de principiu, dacă ești atât de primitiv încât nu îți pasă că îi îm.b.o.lnăv.ești pe alții, nu are sens să vie.țuiești.

  7. În afară de mască, românul mai are un dușman – săpunul. Nu l-ar folosi în veci.

  8. Dușmanul cel mai mare al multor rumânași , este stilul de viață nesănătos . Chiar și în pandemie , rumânașii tot KFC, mc și pizze mănâncă . Tot pe canapea stau după o zi de munca la birou . Și așa mai departe. Nu se vor învăța minte, niciodată . Poate să apară și mama covrigului , că pentru rumânași , stilul de viață nesănătos e cel mai potrivit pentru ei. Și da , asta include și săpunul pe care nu îl folosesc .

  9. În al șaselea rând, purtarea obligatorie a măștii reprezintă, poate contraintuitiv pentru unii, de fapt o modalitate de răspândire a virușilor și nu de restrângere. Să mă explic. Ce ar face o persoană, rezonabilă și responsabilă sau una care se teme de reacția și oprobriul celorlalți, în situația în care ar prezenta simptomatologia infectării cu Sars-Cov-2 dacă purtarea măștii nu ar fi o opțiune? În mod normal, ar sta în ”banca sa”, adică ar lua o serie de măsuri care să pună o distanță între sine și alți oameni pe care ar putea să-i infecteze la intrarea în contact (colegi de muncă, călători în transportul în comun, alte persoane care se află în același spațiu închis). Însă pentru că persoanei infectate i se oferă o opțiune care îl deculpabilizează de responsabilitatea morală, aceasta consideră că este în regulă să se miște, fără nicio reținere, în prezența altor oameni deoarece prin purtarea ”măștii de protecție” își îndeplinește cu vârf și îndesat obligația morală de a-i proteja pe ceilalți de răspândirea măștii. Cum stau lucrurile însă în realitate? Oricât de sinceră nu ar fi persoana infectată, adevărul este că virușii trec cu ușurință atât direct prin intermediul măștii, cât și pe dedesubtul acesteia, cu rezultatul cât se poate de previzibil că persoana va contribui astfel, în neștire, la răspândirea virușilor. Punct ochit, punct lovit!

  10. În al optulea rând, unicul scop ”bun” al purtării măștii este că te ”apără” de amenzile polițiștilor și te lasă să intri în diverse localuri (magazine, școli, primării, etc).

  11. A propos de mască: nu funcționează.
    Știu că există studii în ambele direcții, știu că în sala de operații se poartă mască, dar e presiune negativă, știu că nevastă-mea, când lucra cu virusuri avea cu totul și cu totul alt tip de mască, dar am experiența personală, care bate orice studiu.
    Și anume: am călătorit cu avionul și ne-au dus cu autobuzul pe pistă. Cât a stat pe loc, cu motorul pornit, o parte din gazele de eșapament au pătruns în interior. Am simțit mirosul de motorină arsă, deși aveam masca!! Particulele de fum sunt mult mai mari decât aerosolii care poartă virusul. Dacă particulele de fum au reușit să treacă prin mască, e logic că și aerosolii trec.
    QED