G4Media.ro

Valeriu Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Valeriu Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Numărul cazurilor de COVID este în creștere în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Chiar dacă este o creștere lentă, medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni, relatează digi24.ro.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță.

„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.

„Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”, a mai spus medicul.

Întrebat la câte cazuri zilnice am putea ajunge la jumătatea lunii septembrie, Gheorghiță a răspuns: „Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

„Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”, a mai spus Gheorghiță.

E posibil ca numărul de cazuri să fie mai mic, e posibil să fie mai mare, în funcție de ceea ce facem în perioada următoare. Dacă ne vom vaccina în număr mai mare, consecințele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici”, a explicat el.

El a adăugat că cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, îl au oamenii care nu sunt vaccinați. În alte țări, numărul de infectări a crescut mai ales la grupa de vârstă 15-24 de ani, acolo unde procentul celor vaccinați este mai mic, iar interacțiunea dintre tineri e mai frecventă și măsurile de prevenție sunt mai puțin respectate.

El a spus că riscul de infectare este mai mic în aer liber, dar, având în vedere că vor avea loc festivaluri, medicul face apel la participanți să respecte măsurile impuse de organizatori.

Gheorghiță a spus că în acest moment nu se discută despre restricționarea participării la evenimente.

„Tendința e de a nu mai limita accesul la activități, ci de a ne asigura că participanții nu vor infecta”, a spus el.

În ceea ce privește o eventuală a treia doză de vaccin, Gheorghiță a spus că în acest moment nu există suficiente date pentru a lua o decizie.

„E un aspect pe care îl analizăm. Așteptăm mai multe date științifice, care e recomandare FDA și ce se întâmplă la nivel european. Această decizie trebuie fundamentată științific”, a adăugat el.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Deja avem 1500 de cazuri pe zi. De retardati mintali.

  2. Mama omida ar fi invidioasa

  3. Putem avea exact atât cât vreau strategii din grupul acela obscur! A văzut toată galaxia cum aţi ascuns în preajma alegerilor morţii, infectaţii şi vaccinurile pentru maimuţici şi cimpanzei politici.

  4. Predictive programming (desi Gheorghita nu cred ca intelege ce face cand vorbeste dupa dictare)

  5. Si eu pot spune platitudini.

  6. Companiile producatoare de vaccinuri nu au precizat cum se poate verifica imunizarea si cat dureaza aceasta ca medie, pentru ca era evident ca doar in urma unor teste indelungate se poate face o statistica. In 4 luni primii care s-au vaccinat vor implini 1 an de la injectie si imi pun intrebarea ce se intampla cu acestia. De variatele noi nu scapa, pot fi considerati imuni din moment ce sunt transmitatori de boli. Daca nu va exista o cenzura dorita in curand vom avea si primele cazuri transmise de cei care s-au vaccinat sau chiar imbolnaviri. Sistemul medical a facut profituri uriase de pe urma pandemiei, a ingenuchea toate celelelate sisteme, consider ca o vom mai duce cel putin 5 daca nu 10 ani in aceasta isterie mondiala. Mesajele sunt exact cu l-ai otravi pe unul lent, evident ca intr-un final moare insa nu sti precis si cand, dar moartea sa este o certitudine.

  7. nimic nu e mai periculos decat cazul

    eram la bucatarie, faceam cartofi cu usturoi, cand deodata mi-am pierdut mirosul!

  8. Din pix şefu, sau pe bune? Varianta delta sau gamma?

  9. Vezi tu, cutremurele sunt greu de prezis spre imposibil pentru ca implica variabile complexe.

    Dar evolutia epidemiologica nu e la fel de greu de prezis mai ales cand ai

    a. O tona de date din alte tari care au deja valul 4 in prim plan

    b. Un guvern pe care te poti baza ca nu va face nimic decat sa amane si sa isi exprime ingrijorari pana cand numarul de infectari e de ordinul miilor.

    c. o populatie care nu mai respecta aproape nici o masura preventiva si nici nu este vaccinata.

    Deci da se pot face usor estimari iar 1500 la mijlocul lui septembrie este o cifra conservativa, probabil data doar de numarul mic de teste pe care sunt dispusi sa il faca.

    Am scris pentru altii, pentru matale iti voi da doar dreptate ca la oamenii aia cu idei fixe si putem repeta impreuna prima strofa a poeziei. Propaganda, este totul doar o gripa,
    O, ce victime se-arata
    Libertatea ni se ia, se trage-n aripa
    Prin baruri nu se mai poate sta.

  10. De la 2 cazuri la 5 cazuri avem o creștere de 120%. Îngrozitor….

  11. Si cand eu am zis ca e posibil sa ajungem la 1000 de cazuri la jumătatea lui septembrie colegii de forum au zis ca exagerez.