Valeriu Gheorghiță: Tinerii au cea mai mare rată de pozitivare. Rata de apariție a cazurilor grave la copii este foarte mică, ei în schimb se infectează foarte ușor / GRAFIC Peste 4.000 de copii și adolescenți, confirmați cu COVID în ultima zi
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în acest moment tinerii au cea mai mare rată de pozitivare, precizând că rata de apariție a cazurilor grave la copii este foarte mică, dar în schimb de infectează foarte ușor.
„Rata de apariție a cazurilor grave la copii este foarte mică, ei în schimb de infectează foarte ușor. Tinerii în momentul de față au cea mai mare rată de pozitivare, cel puțin pe datele prezentate de ECDC. Cea mai mare creștere este la grupa de vârstă între 15 și 24 de ani, iar pe locul 3 e grupa de vârstă sub 15 ani. Deci populația tânără este în mod frecvent afectată la acest moment, ca urmare a mobilității, interacțiunii crescute, o aderență la măsurile de prevenție mai scăzută și din acest punct de vedere impactul s-ar putea să fie intrafamilial pe cei vulnerabili. Tocami de aceea, copiii necesită, mai ales cei sub 5 ani, care nu sunt eligibili pentru vaccinare, să fie protejați de aparținători”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Joi a fost anunțat un număr record de cazuri noi de la începutul pandemiei, peste 19.000, dintre care 4.015 la 0-19 ani, reprezentând 21% din total.
Valeriu Gheorghiță a avertizat totodată că, pe măsură ce pandemia evoluează, este posibil să se ajungă și la un număr mare de cazuri în mediul rural, unde sunt mulți vârstnici nevaccinați și s-ar putea ca impactul pe sistemul medical să fie mult mai mare.
Acesta a explicat că impactul la Terapie Intensivă se vede la distanță de 7-10 zile.
„În momentul de față nu putem să spunem că cele 19.000 de cazuri au un impact astăzi pe Terapie Intensivă, ci abia peste 7-10 zile. Ce avem astăzi internat în Terapie Intensivă sau în ultimele 24 de ore provin din cazurile diagnosticate cu peste o săptămână în urmă. Deci s-ar putea ca și creșterea în Terapie Intensivă să fie mai pronunțată în perioada următoare”, a precizat șeful CNCAV.
Gheorghiță a vorbit și despre tratamentul cu anticorpi monoclonali, care are o eficiență redusă asupra variantei Omicron.
„Știu că există o solicitare importantă a oamenilor în momentul de față care ajung la camera de gardă, care nu vor să se vaccineze pentru că au alternativă să folosească anticorpi monoclonali și vreau să transmit un mesaj că acești anticorpi monoclonali au un efect de scurtă durată, ei nu au acțiune pe termen lung, încât să ne protejeze față de riscul de îmbolnăvire, iar pentru varianta Omicron doar doi anticopri monoclonali sunt încă cu eficiență moderată față de evoluția spre forme grave. N u știu dacă noi avem în România în momentul de față anticorpi monoclonali, dar în momentul în care varianta Omicron este dominantă, rolul lor nu mai este benefic”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii