Valeriu Zgonea va coordona și ”Poliția Internetului” dacă va ajunge șeful ANCOM / Regulamentul european Digital Service Act este aplicat din ianuarie
Valeriu Zgonea, care și-a depus luni candidatura pentru șefia ANCOM, va avea de implementat în acest an regulamentul european Digital Service Act (DSA), în cazul în care va fi numit la conducerea instituției. Votul final în plenul Parlamentului e programat marți.
Autoritatea de reglementare în telecomunicații a obținut calitatea de coordonator de servicii digitale (DSC) în România al Digital Service Act (DSA) la începutul lunii martie, printr-un memorandum al Guvernului.
DSA se va aplica tuturor furnizorilor de servicii digitale începând din ianuarie 2024. În calitate de coordonator, ANCOM va avea atribuții de reglementare și supraveghere inclusiv în privința conținutului publicat pe Internet.
Noul regulament spune că autoritatea coordonatoare va numi o lista de notificatori de încredere din rândul societății civile sau al instituțiilor publice, care vor avea responsabilitatea de a reclama furnizorilor de servicii conținutul de pe Internet considerat ilegal după criterii stabilite de aceeași autoritate coordonatoare. Regulamentul european lasă la latitudinea fiecărui stat membru subiectele considerate sensibile, oferind doar câteva exemple precum terorismul, protecția drepturilor copilului etc.
La rândul lor, notificatorii de încredere sunt obligați să raporteze anual toate notificările înaintate furnizorilor de servicii digitale și măsurile luate ulterior de platforme în baza acestora.
Acești notificatori se vor putea îndrepta cu reclamații de conținut către furnizorii de servicii digitale, precum companiile care oferă servicii de Internet, furnizorii de nume de domenii (ex. ROTLD), platformele de comerț online (ex. eMag, OLX), furnizorii de servicii de găzduire sau rețele sociale (ex. Facebook sau TikTok).
„Discuția nu este despre serviciul în sine sau despre produsul cumpărat, ci despre încălcarea unor drepturi. Discuția este extrem de sensibilă pentru ca furnizorul de nume de domeniu sau gazduitorul de server nu ar trebui sa se uite la conținut. Deci ar putea deveni mult mai ușor sa te adresezi unui intermediar, decât sa dai în judecată direct persoana despre care consideri că ți-a încălcat drepturile”, a explicat pentru G4Media Bogdan Manolea, președinte al Asociației pentru Tehnologie și Internet (APTI).
Practic, este mult mai ușor de suspendat sau eliminat conținut considerat ilegal, iar timpul se întoarce în defavoarea celui reclamat. În cazul în care solicitarea este aprobată, proprietarul conținutului eliminat va trebui sa se adreseze instanței pentru a cere republicarea sau repunerea în funcțiune.
„Inclusiv coordonatorii naționali pot comunica între ei, astfel încât coordonatorul din Ungaria, spre exemplu, poate solicita coordonatorului din România sa elimine conținut ilegal doar în Ungaria”, a mai precizat Bogdan Manolea.
DSA aduce și trasabilitate mai buna a comercianților pe piețele online, transparență și responsabilitate din partea platformelor sau interzicerea practicilor înșelătoare și a anumitor tipuri de publicitate direcționată.
Platformele online și motoarele de căutare foarte mari, cum sunt Google, Bing, Booking sau Wikipedia, prezintă cel mai mare risc, potrivit Comisiei Europene, și vor trebui să respecte obligații mai stricte. Ele vor detalia cum funcționează algoritmii folosiți și vor publica registre cu publicitatea online.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii