G4Media.ro

Valori depășite ale arsenului în apa potabilă într-o localitate din Prahova. Apa…

Sursa foto: Pixabay

Valori depășite ale arsenului în apa potabilă într-o localitate din Prahova. Apa nu poate fi folosită pentru băut și gătit

Operatorul regional de apă Hidro Prahova anunţă că au fost depistate depăşiri ale arsenului în apa potabilă livrată în comuna Cocorăştii Colţ, astfel că a fost instituită restricţie în privinţa consumului pentru băut şi gătit.

Conform unui comunicat postat de Hidro Prahova SA, apa din comuna Cocorăştii Colţ nu poate fi folosită pentru băut şi gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat şi alte folosinţe care nu determină contaminarea alimentelor, cât şi pentru evacuarea apelor uzate menajere.

„Hidro Prahova SA ia această măsură în urma anunţului de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Prahova, instituţie care asigură controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, care informează prin procesul verbal nr. 376-377 din data de 17.05.2023, că pe raza teritorială a comunei Cocorăştii Colţ s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apa potabilă. (…) Societatea va asigura necesarul de apă potabilă prin utilizarea containerelor tip IBC în zonele afectate”, arată sursa citată.

De asemenea, Hidro Prahova menţionează că vor fi prelevate constant probe de apă, ce vor fi analizate în vederea asigurării gradului de potabilitate al acesteia, conform reglementărilor în vigoare.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Adela Bodea, a declarat, pentru AGERPRES, că au fost depistate depăşiri minore ale valorilor maxime admise ale arsenului în apa potabilă, fiind luate măsuri pentru înştiinţarea populaţiei în acest sens şi pentru restricţionarea consumului apei.

O situaţie similară există în comuna Măneşti, autorităţile anunţând, la finalul anului trecut, că apa este contaminată cu arsen peste limita admisă, DSP Prahova interzicând consumul acesteia.

Ulterior, directorul operatorului regional Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că populaţia comunei Măneşti nu a fost în situaţie de risc.

„Populaţia nu a fost în risc. În momentul în care am ajuns în situaţia de risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă acolo”, a spus Leţea.

El a explicat că nivelul de creştere a arsenului în reţea este de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare, existând şi un punct unde depăşirea este de circa 70% faţă de indicatorul legal, în acel caz fiind vorba despre un capăt de reţea.

Directorul DSP Prahova, Adela Bodea, a precizat că situaţia de la Măneşti nu a fost încă rezolvată, existând în continuare restricţie privind consumul apei.

Viceprimarul comunei, Daniela Ştefan, a declarat, pentru AGERPRES, că apa potabilă este asigurată de către operator prin mai multe containere amplasate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, iar situaţia este în dinamică, în sensul în care, la un moment dat, restricţia de consum a fost ridicată în urma analizelor care indicau că arsenul se încadrează în valorile admise, fiind ulterior reinstituită după ce rezultatele analizelor au indicat noi depăşiri ale valorilor maxime admise.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Apa naturală conține arsen peste tot în lume, dar în cantități neuniforme, astfel că este necesară monitorizarea conținutului în apa potabilă. Când sursa de arsen din sol este apropape de pânza freatică, apar depășiri. Dar industria minieră și agricultura, care utilizează pesticide la scară largă, produce și mai multe surse de contaminare cu arsenic !