Valul 5 al pandemiei, așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cu număr mare de cazuri. Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să găsească spații pentru extindere / Gheorghiță: Impactul Omicron este uriaș. Se transmite și prin aerosoli
Valul 5 al pandemiei este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cel târziu la începutul lunii februarie, cu număr mare de cazuri, astfel că Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să găsească spații pentru extindere, pentru triajul și tratamentul pacienților. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a subliniat, joi, într-o conferință de presă, că impactul variantei Omicron este uriaș, mai ales că există deja date care arată că se transmite și prin aerosoli.
Florentina Furtunescu, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a precizat, în aceeași conferință, că în ultima săptămână ritmul de scădere a cazurilor noi de COVID a încetinit, care „deocamdată nu este îngrijorător”. „Acest lucru nu ne îngrijorează, dar suntem precauți și de aici au venit și mesajele pentru populație în ce privește interacțiunea din săptămânile următoare”, a explicat Furtunescu.
„La rata de reproducere – câte cazuri noi generează un caz – constatăm o uşoară creştere, de la 0,68 în săptămâna precedentă la 0,87, creştere care este în linie cu încetinirea ritmului de scădere”, a mai precizat reprezentanta INSP.
Amintim că, atunci când rata de reproducere depășește 1, numărul cazurilor începe din nou să crească.
De altfel, Călin Alexandru, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat, în conferința de presă, că valul 5 este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cu un număr mare de cazuri, iar pentru pregătirea gestionării acestuia, Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să identifice spații pentru extindere.
„Marți a avut loc o videoconferință cu unitățile de primiri urgențe, în care șeful DSU, Raed Arafat, a mulțumit colegilor din UPU, din ambulanță și ISU pentru activitate și le-a solicitat să se pregătească pentru un potențial val 5. Având în vedere ultimele informații despre varianta Omicron, ne așteptăm la un număr relativ mare de cazuri, dar cu simptomatologie mai ușoară, așa-numite cazuri verzi în sistemul de triaj de urgență. Una dintre solicitări a fost să încerce să identifice spații pentru o eventuală extiundere a Unităților de Primiri Urgențe, în situația în care este necesară suplimentarea acestor spații pentru pacienții pozitivi cu simptomatologie ușoară, pentru triaj, tratament. (…) Din toate estimările pe care le-am primit, ne așteptăm ca spre sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie să ne confruntăm cu o recrudescență a cazurilor și cu al cincilea val”, a declarat Călin Alexandru.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că situația epidemiologică din țările vest-europene arată că există o creștere exponențială a numărului de cazuri, tulpina Omicron având o transmisibilitate mult mai mare.
„Sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături, ceea ce o face mult mai contagioasă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a subliniat că „țările mai protejate vor fi cele cu rata crescute de vaccinare, dar și de administrare a dozei booster”.
El a spus că, deocamdată, este nerelevant faptul că infectărilor cu Omicron sunt mai ales cazuri asimptomatice sau cu evoluție ușoară, pentru că este vorba despre persoane vaccinate sau care trecuseră prin boală deja.
„Să nu plecăm de la ideea că nouă nu o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data asta și nu o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca cel puțin în zonele cu densitate populațională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a avertizat Valeriu Ghoerghiță.
Șeful CNCAV a menționat că estimările experților din Norvegia arată că, fără introducerea unor măsuri ferme, se poate ajunge la 300.000 cazuri pe zi de la 1.000 acum, iar experții din Marea Britanie vorbesc de peste un milion de la circa 70-75 de mii pe zi acum.
„Impactul pe transmitere e uriaș. Nu știm măsura în care persoanele nevaccinate sau fără istoric de trecere prin boală vor face forme ușoare și nu e bine să experimentăm pe noi acest lucru. (…) Într-o țară precum România, cu o rată mică de vaccinare, e foarte greu de prevăzut impactul și nu trebuie să facem aceste evaluări pe sănătătea noastră, pentru că ceea ce omoară este boala COVID-19 și nu vaccinul”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
60 comentarii