G4Media.ro

Valul de căldură extremă înregistrat în aprilie în Mediterana ar fi fost…

Sursa foto: Pixabay

Valul de căldură extremă înregistrat în aprilie în Mediterana ar fi fost „aproape imposibil” fără o criză climatică

Temperaturile record care au afectat săptămâna trecută vestul Mediteranei ar fi fost „aproape imposibile” fără criza climatică, potrivit oamenilor de știință, scrie The Guardian.

Valul de căldură din Spania, Portugalia, Maroc și Algeria a fost de cel puțin 100 de ori mai probabil din cauza încălzirii globale, au calculat cercetătorii. Înainte de criza climatică, un astfel de eveniment extrem ar fi fost așteptat o singură dată în cel puțin 40.000 de ani, ceea ce îl face imposibil din punct de vedere statistic la scară umană.

Oamenii de știință au declarat că astfel de temperaturi la începutul anului sunt deosebit de dăunătoare pentru oameni, care sunt mai puțin pregătiți decât în timpul verii. Fermierii sufereau deja din cauza unei secete prelungite, iar valul de căldură a lovit într-un moment important al sezonului de creștere a culturilor, în special pentru grâu.

Temperaturile extreme din regiune cresc mai repede decât prevăd modelele climatice – o problemă care îi îngrijorează pe oamenii de știință – și se desfășoară cercetări intense pentru a înțelege motivele.

Se știa deja că încălzirea globală cauzată de om crește severitatea și frecvența valurilor de căldură. Dar numărul evenimentelor extreme care ar fi fost practic imposibile fără criza climatică este în creștere, distrugând vieți și mijloace de trai pe întreaga planetă.

În aprilie, oamenii de știință au arătat că seceta devastatoare din Cornul Africii nu ar fi avut loc fără încălzirea globală. O analiză realizată de Guardian în 2022 a constatat că cel puțin o duzină de evenimente grave, de la valuri de căldură ucigașe la mările fierbinți, ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.

„Valul de căldură a fost un eveniment rar în climatul actual, dar un eveniment de o asemenea extremitate ar fi fost aproape imposibil în trecutul climatului mai rece, iar în viitor vom asista la valuri de căldură mai intense și mai frecvente”, a declarat Dr. Sjoukje Philip de la Institutul Meteorologic Regal din Olanda, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul în cadrul colaborării World Weather Attribution.

„Marea Mediterană este una dintre cele mai vulnerabile regiuni din Europa la schimbările climatice”, a declarat Dr. Friederike Otto, de la Imperial College London, care a făcut parte din echipa de studiu. „Aceste valuri de căldură cu siguranță nu vor dispărea, așa că aceste tipuri de condiții vor apărea tot mai frecvent până când vom înceta să mai emitem gaze cu efect de seră.”

Dr. Fatima Driouech, de la Universitatea Politehnică Mohammed VI din Maroc, care a făcut și ea parte din echipa de cercetare, a declarat: „Valul de căldură intensă a venit peste o secetă de mai mulți ani, exacerbând lipsa de apă din regiune și amenințând recoltele din 2023”.

Cercetătorii au folosit metode revizuite de colegi pentru a evalua influența încălzirii globale asupra valului de căldură din 26-28 aprilie, iar rezultatele sunt cele mai rapide de până acum pentru un astfel de studiu, produse în doar o săptămână. Valul de căldură a adus temperaturi nemaiîntâlnite până acum în cele patru țări în acea perioadă a anului, variind între 36,9 și 41 grade Celsius.

Echipa a folosit date meteorologice și modele climatice pentru a compara probabilitatea de apariție a temperaturilor ridicate în lumea mai caldă de astăzi cu probabilitatea de apariție a acestora înainte de criza climatică. Ei au constatat că încălzirea globală a făcut ca valul de căldură să fie de cel puțin 100 de ori mai probabil, cu temperaturi cu până la 3,5 grade mai ridicate decât ar fi fost în lipsa încălzirii globale.

Oamenii de știință au declarat că valurile de căldură tind să fie cel mai mortal tip de vreme extremă. Datele privind mortalitatea în urma valului de căldură din aprilie nu sunt încă disponibile, dar valurile de căldură din 2022 au dus la aproape 4.000 de decese în Spania și la peste 1.000 de decese în Portugalia.

Roop Singh, de la Centrul climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, a declarat: „Rezultatele studiului indică necesitatea de a lucra mai urgent pentru a pune în aplicare metode cunoscute pentru a reduce mortalitatea cauzată de căldură”. Lisabona, de exemplu, a redus efectul de insulă de căldură a orașului prin creșterea suprafeței acoperite de spații verzi și elemente de apă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Și cui îi pasă?

  2. Conform expertilor independeti(daca pot spune asa) temperaturile din zilele de astazi sunt cu 1C mai mic decat in urma cu 20000 de ani.
    Vremea se schimba, asta asa a fost dintotdeauna.

    • Da, problema e ca schimbatul asta are costuri enorme pentru civilizația din ziua de azi. 8 miliarde sunt greu de hrănit dacă vremea nu cooperează.

    • Trăiești acum 20 de mii de ani cumva ?! AI idee câți eram acum 20 de mii de ani, ca specie ?!

  3. Costurile le suportam noi în fiecare zi. Criza energetica a fost lansată pe sloganul, „Salvați Planeta”, apoi ne-au pus sa închidem centralele pe cărbune, nemții și-au închis toate cele 36 de centrale atomice, că se bazau pe gazul venit de la Putin, la sfârșit ne-au obligat sa „liberalizam” piața de energie. Iete că acum gazul e 7 lei mc, curentul e 3,7 kWh, sa vedem cât ne mai țin cu subvențiile astea ca dacă ne pun sa plătim ce avem pe contract o sa începem sa punem paturile pe calorifere, ca pe vremea împușcatului. Și totuși, se vede cu ochiul liber ca de 2-3 ani nu ne mai bucuram de atâta soare ca pe vremuri.

  4. Nu știi bine nici românește mă, darămite…

  5. Nu, nu are nimeni pretenția ca în Spania meridională sau Maroc să fie ghețari.
    Da, încălzirea globală provoacă și răcirea anumitor zone în anumite perioade ale anului, e informație banală.
    Nu, încălzirea globală nu presupune să fi mereu mai cald decât ține minte bunica că era pe vremea ei.
    Deja animalele omorâte ca să le ai tu pe farfurie s-au hrănit cu făinuri din insecte, bag-ți în cap chestia asta și asta e.
    Da, mănânci deja lături, animale moarte crescute intensiv prin ferme unde n-ai curajul să intri… să vezi acolo cum îți miroase mâncarea.
    Da, unii vor face ce vor ei pe când alții vor face ce trebuie. Bagă-ți și asta în cap.