G4Media.ro

Valul roșu. Cum va juca mai departe Ciolacu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Valul roșu. Cum va juca mai departe Ciolacu

Mai priviți o dată harta consiliilor județene: țara, cu excepția unei părți din Transilvania, este roșie. Administrația județeană este copios dominată de PSD. Sub Marcel Ciolacu, partidul baronilor și-a mărit numărul de șefi de consilii județene de la 20 la 25. PNL a pierdut cinci și a rămas cu 12. În toate aceste administrații județene, pesediștii vor guverna local în general cu liberalii, chiar dacă s-au măcelărit în campania electorală.

Pe lângă cucerirea unor CJ-uri noi, PSD a luat câteva municipii reședință de județ de la liberali: Piatra Neamț, Bistrița, Suceava, Deva, Slobozia, Baia Mare. Valul roșu a înaintat pe teritorii până mai ieri inaccesibile din Ardeal și Banat.

PSD a înregistrat aproximativ 34% la vot politic pentru listele de consilieri județeni. Este o creștere cu 12% față de acum 4 ani, când PSD a obținut doar 22,3%.

La rezultatul intern se adaugă imaginea de forță proiectată de rezultatul obținut la europarlamentare de Alianța PSD-PNL. Deși politic arată perfect schizoid și greu de explicat, cele două mari partide rivale la locale au câștigat detașat alegerile europene cu un scor de peste 50%. Din cele 33 de mandate de europarlamentari, 19 revin Alianței după redistribuire, adică aproape 60%.

Cu aceste rezultate, Marcel Ciolacu își consolidează poziția de lider în interiorul PSD. În acest moment, este mai puternic decât oricând, deși poziția sa până mai ieri era destul de fragilă în partidul de carnasieri mereu cu cuțitele pe masă, gata să-și devoreze liderul la prima înfrângere sau cel mai mic semn de slăbiciune.

Sursa Foto: G4Media.ro

După ce Gabriela Firea a pierdut Bucureștiul, obținând cu 25% mai puțin decât Nicușor Dan și cu 4% mai puțin decât propriul partid, iar PSD a pierdut primăria Slatina din fieful lui Paul Stănescu, Ciolacu nu mai are practic rival intern. Tot partidul se aliniază acum în spatele liderului în cursa pentru prezidențiale și parlamentare.

După trei ani la guvernare, cu Marcel Ciolacu premier, scorul politic obținut de PSD este o performanță indiscutabilă. Cu ce preț, este altă discuție.

Milioanele de euro puse la bătaie pentru a cumpăra televiziunile, creșterile de pensii, creșterea salariului minim, menținerea întregului aparat bugetar fără nici o reformă structurală serioasă, creșterea deficitului bugetar peste limitele asumate de România la Bruxelles (cheltuieli mai mari decât permite bugetul), toate acestea sunt costuri pe care le vom plăti cu toții anul viitor, după ce trec alegerile. Corecțiile în economie, fie prin tăieri, fie prin taxare, vor fi inevitabile.

Întrebarea este ce va face Marcel Ciolacu cu acest succes politic? Cum îl va gestiona? Liderul PSD nu are prea multe variante de joc.

  1. Candidează la prezidențiale, dar atunci trebuie să se asigure că va intra în turul doi cu George Simion pe post de sperietoare, singura lui șansă pentru a obține voturile dreptei. Așa cum arată votul politic acum, PSD nu poate câștiga președinția deoarece matematic voturile de dreapta sunt mult peste 50%. Foarte probabil că liderul AUR va intra în cursă. Dar nimic nu-i garantează că Simion, și nu Geoană sau Ciucă, va intra în turul doi.
  2. Nu candidează la prezidențiale, dar atunci trebuie să se asigure că rămâne premier și că partidul nu-l trimite acasă la Buzău după alegeri. Ultima variantă va fi foarte greu de acceptat de un partid care tocmai a câștigat alegerile. Cum să nu aibă candidat când pentru prima dată după 20 de ani s-au aliniat planetele pentru Cotroceni?

Ciolacu a ezitat până acum, deoarece știe că orice ar face riscă să piardă totul în caz de eșec la prezidențiale. Scamatoriile făcute la locale și europarlamentare, combinațiile imposibile de liste comune mixate cu competiție locală, nu mai țin la prezidențiale. Acolo nu mai poate juca alba-neagra, nu mai poate vinde iluzia armoniei și stabilității la București în timp ce în țară se luptă la baionetă cu liberalii.

În plus, dacă dorește să aibă o șansă la prezidențiale, Marcel Ciolacu este obligat să înceapă conflictul cu președintele Klaus Iohannis. Niciun candidat nu poate evita decontul cu președintele care își încheie mandatul. Băsescu s-a răfuit cu Iliescu președinte și Năstase premier, Mircea Geoană s-a luptat cu Băsescu în 2009 și a pierdut, Ponta cu Băsescu în 2014, mai puțin cu Klaus Iohannis, și a pierdut. Ciolacu nu va putea evita răfuiala cu Iohannis.

Ce va face liderul PSD? Greu de spus la acest moment. Ce vedem a doua zi după alegerile locale este că Marcel Ciolacu insistă pentru formarea alianței politice între PSD și PNL care să aibă candidat comun la prezidențiale și listă de candidați comuni de deputați și senatori.

De aici se înțelege că Marcel Ciolacu vrea să evite o eventuală confruntare cu Nicolae Ciucă și că ar prefera ca partidele să stabilească ele care dintre cei doi să atace alegerile prezidențiale. În varianta candidatului comun, foarte probabil celălalt lider ar urma să meargă în tandem pentru funcția de premier. Nu există altă variantă pentru a cointeresa mai departe cele două partide să accepte un nou compromis politic.

Am văzut cum PNL a furat startul la locale și i-a făcut lui Nicolae Ciucă o campanie prezidențială în toată regula. Este de așteptat ca liberalii să-l anunțe oficial în scurt timp. Marea întrebare este ce va face Marcel Ciolacu cu succesul său de până acum? Îl va juca la ruletă rusească intrând într-o competiție cu multe necunoscute și cu șanse mici de câștig, sau va căuta să negocieze rezultatele politice bune la masa verde și să-și conserve funcția de premier?

Dacă se va ajunge la un compromis cu PNL pentru a-l susține pe Ciucă, vor trage pesediștii pentru el? Cu toată susținerea celor două partide, este suficient să-l învingă pe Mircea Geoană dacă se va lansa și el în cursă? Dacă Nicolae Ciucă va intra cu George Simion în turul doi, se vor împăca pesediștii că vor pierde din nou funcția supremă în stat și că liberalii vor avea în continuare control pe instituțiile de forță (servicii, Ministerul Justiției, parchete)?

Dacă valul roșu va înghiți țara după prezidențiale și parlamentare, România intră în dezechilibru democratic grav. Un singur partid va concentra în mod previzibil toată puterea în stat. Noul președinte va trage în sus partidul la parlamentare și va avea o șansă bună să-și impună viitorul premier. Într-un astfel de scenariu, democrația românească face implozie.

Dacă Marcel Ciolacu va convinge PSD să tragă pentru Nicolae Ciucă, atunci se mai păstrează măcar aparența unor echilibre democratice iar toată puterea în stat nu se va concentra în mâna unui singur partid. Și în scenariul în care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în tandem și nu se concurează reciproc, jocul politic se va închide. Șansele opoziției democratice de a mai conta pe scena politică, deja diminuate de scorul foarte slab de la locale, se reduc semnificativ.

Răspunsul la toate aceste întrebări îl vom afla în câteva zile. Alegerile prezidențiale au loc în luna septembrie. Nu mai este timp pentru experimente, independenți, tehnocrați și alte bazaconii fără viitor, cum s-a întâmplat la București cu Cătălin Cârstoiu. Marcel Ciolacu va trebui să se decidă repede și va vedea peste câteva luni dacă a tras lozul câștigător sau nu. Depinde pentru cine vrea să joace: pentru el, pentru partid sau pentru țară.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nu-i stres, ne mutam

    • Corect. Ne alaturam celor 4-5 milioane deja mutati si votam HAUR+ȘOȘ sa se duca ploii de suflet je ul ăsta de tara.

  2. Lupta asta complicata, Ciuca-Ciolacu, ma lasa rece. Daca ei ajung in finala, va fi pentru prima data cand nu ma duc la vot. Chiar nu vad absolut nicio diferenta intr-o o guvernare PSD si una PNL.

    Ma gandesc cu drag la anii 2000, la confruntarea Iliescu-Vadim. Ce clar imi era atunci ce am de votat…

  3. M-as mira ca votantii pnl, usr, etc. vor vota ciolacu in turul 2. Cred ca mai degraba vor sta acasa.

  4. Fii serios, cum il poti vota fix pe Geoana?

  5. Va mai baga niste bani. Niste secubin presa. Cioace

  6. ce vremuri… candideaza chioscarul, seful de galerie si pastarnacul

  7. Aiureli, asta cu razboie PSD-PNL. Toata mass-media s-a ocupat de acest asa zis razboi PSD-PNL si a uitat complet de ceilalti jucatori, mentionand doar pe AUR ca partid extremist. A fost si asta o strategie: vorbiti de noi baieti, nu conteaza ca ne si criticati, numai vorbiti. Atunci ce sa aleaga oamenii?
    Multa lume ia felicitat pe USR-isti ca si-au dat demisia din guvern. A fost o mare greseala, am spus-o atunci, o spun si acum. USR a avut o sansa buna atunci, nu conta ca mai faceau si cate o greseala (doar erau incepatori), trebuia sa ramana acolo si sa lupte.

  8. Dpmdc Simion in turul 2 e nerealist in orice scenariu si probabil vor inventa un independent . Daca PSD il sustine pe Ciolacu, pierde in fata lui Ciuca sau Geoana sustinuti de PNL si reformisti. Daca USL se inteleg si-l sustin pe Ciuca sau Ciolaq, s-ar putea sa castige exceptand scenariul in care intra cu Geoana in finala . Mie imi e destul de clar ca singura varianta castigatoare pentru USL e sa il inghita pe Geoana.

    • Ciucă reformist, ești glumeț.
      Special de la 45 de ani cu pensie de 20.000 de lei face reformă !

  9. O constatare clară post-electorala: turma de votanți „online”, veniți din bule de meta/TikTok/insta, este formata din 2 categorii distincte:
    – „inculții”, (desemnați ca atare tocmai de către cea de-a doua categorie) și
    – „tinerii educați”.
    Explicația este foarte simplă: sectoarele 3-6 au fost câștigate la mare distanță de către psd-pnl și pusl, „antiteza” celor de la adu (USR, pmp, FD). Rezultă (prin logică simplă, „aristotelică”, cei din a 2a categorie înțeleg, sper, termenul), că un foarte mare segment din votanții lui Nicușor, au ales pentru propriul sector un primar din tabăra opusă.
    Iar explicația, nu poate fi decât următoarea: primarul „meu” de sector e bun, îmi place ce a făcut „la mine acasă”, dar la centru „mi se rupe”, important e să nu iasă „ceilalți” (sau cel mai probabil „să nu iasă Firea”). Motivul? Nimic serios, doar vot negativ. Eventual vot lozincard anticorupție, dar care vot lozincard nu s-a aplicat si la ei in sector.
    In cei 4 ani anteriori, 4 sectoare (3-6) „au mers” pentru simplul motiv că primarul și Consiliul local s-au sincronizat. Sectoarele 1 și 2 s-au dus mai mult sau mai puțin „in gard” pentru că deh, au luptat cu „corupția”. E drept, Mihaiu nu a fost la fel de fanatic precum Clotilde, dar nici el nu are realizări semnificative, poate cu excepția țărușilor ce incomodează cumplit traficul.
    Cât despre Nicușor, cineva spunea foarte simplu: omul o fi corect, o fi bun matematician, dar nu are nici o treabă cu managementul. Nu a știut să atragă nici un leu/euro în investiții în proiecte personale, in schimb a pierdut o parte din fondurile moștenite și le-a blocat pe cele existente, fără să le redirecționeze macar.
    Dar Victoria e clară, sau altfel spus „am înfrânt”. Urmează alți 4 ani de nimic la nivelul central al Bucureștiului. In plus, dacă el nu a fost în stare să gestioneze fonduri, este foarte probabil să reușească încă o „victorie” prin intermediul referendumurilor deja anunțate: să blocheze și gestiunea fondurilor la nivel de sectoare. Iar lupta dintre primarul general și Consiliul general doar va cataliza blocajele.
    In 1996, și noi am votat „schimbarea”, dar după 4 ani de privatizări frauduloase și retrocedări ilegale ne-am trezit. Iată că, din păcate, fiecare generație trebuie să-și execute propriile erori din care să învețe, nimeni nu învață din erorile altora, sau din istorie. Peste încă 4 ani, „turma” va vota „scăparea”, dar turma online nu-și va reproșa 8 ani pierduți, pentru că, nu-i așa, întotdeauna „ceilalți” sunt vinovați…
    Revenind la alegerile europarlamentare, nu poți să nu te întrebi, daca nu cumva armatele de inluenceri ruși și-au făcut, din nou, foarte bine treaba. Cu rezultatele din Franța Belgia și Germania, Ucraina nu mai are perspective de susținere serioasă dinspre UE.
    Turma online a rezolvat și acolo, din nefericire, cazul.
    Apropo, știți cine a votat SOS? Celebra diasporă, „căpșunarii patrioți” cei care l-au scos acum 5 ani pe mutulică nationalul la al doilea mandat prezidențial.
    Ce să zic… hai, jos PSD, jos corupția…
    PS: variatia majuscule-minuscule apartine autocorect-ului de pe telefon, dar oricum continutul conteaza, nu forma

    • Nick-ule, calculul asta cu cine l-a facut presedinte sau premier pe unul sau pe altul e fals. S-a folosit si pe vremea singurului presedinte pe care l-a avut Romania si tot fals a fost. Ce spuneti voi: daca ar fi iarna si din cauza vremii rele sacii cu voturile din Botosani ar ajunge ultimii la sediul BEC, rezulta ca botosanenii l-au facut presedinte pe X. Diaspora a ajuns ultima cu voturile la numarat, asta nu ii face ungatori de presedinti. Au fost doar ultimii carora li s-au numarat voturile.

  10. Ce ai listat tu acolo FreePaddy nu sunt calități pentru a fi președinte de tara. Plus ca lași la o parte multe lucruri de pe vremea când era politician si si mai important, ca a fost o data in cursa pentru Cotroceni unde a pierdut. Nu este o muza apărută din spuma mării.

  11. Din punctul meu de vedere concluzia este simpla. Marea majoritate a romanilor educati sau mai putin educati sunt antireformiști convinși. Nu-i intereseaza viitorul copiilor lor, viitorul tarii in care traiesc. Nu-si doresc invatamant de calitate (ce-i ala?!), nu-si doresc infrastructura, nu-si doresc administratie supla si corecta. Si in foarte sigur nu-si doresc o tara fara coruptie. Am crezut ca romanii sunt coruptibili prim prisma evenimentelor din viata lor. Un fel de coruptie de nevoie, impusa. Nu este asa. Multi, foarte multi iubesc coruptia, sunt corupti pana in maduva oaselor. Nu pot trai fara o combinație ceva. Fara o teapa data sau luata. Asa ca rosie va fi toata tara in viitor. Asta isi doresc romanii. Este democratie asa ca cei care aleg sa traiasca in continuare in aceasta tara trebuie sa se adapteze.
    PS Este si vina opoziției care a facut si ea mult rau. Nu a reusit, din cauza leadership-ului foarte slab, sa coalizeze un numar de oameni care sa puna putina frana tavalugului rosu.

  12. La locale,în ce privește județele,puterea s-a împărțit întotdeauna între PSD și PNL,cu excepția a patru județe cu etnie maghiară ,care rămân constant la UDMR și asta pentru că aceste partide sunt cele mai vechi prezențe pe scena politică,de cca.30 de ani și și-au putut crea și menține de pe atunci structuri județene puternice,numai că de data aceasta meciul PSD-PNL a fost câștigat clar de PSD.Vrănd -nevrând dl.Ciolacu va fi împins de la spate,de greii partidului să candideze la președinție.