G4Media.ro

Valul trei al pandemiei lovește un sat fără câini

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Valul trei al pandemiei lovește un sat fără câini

România a trecut într-un an dintr-o extremă în cealaltă: de la verticala puterii și restricții dure, la dispariția cvasi-totală a autorității din peisaj. Cetățenii s-au trezit din nou pe cont propriu tocmai când lovește valul trei al pandemiei. Numărul infectărilor crește vertiginos, iar medicii trag disperați semnale de alarmă că sistemul sanitar riscă să intre in colaps.

O veste bună ar fi că ritmul vaccinării este mult mai bun decât în alte țări europene. Singura rază de speranță este că baza de infectare se micșorează pe zi ce trece, astfel că în câteva luni am putea atinge o masă critică de vaccinați. Altfel, am ajuns într-un punct în care lucrurile par scăpate de sub control. Plutim parcă pe o navă în derivă, în voia sorții.

Guvernul discută chiar astăzi scenarii pentru noi restricții, dar comportamentul autorităților de până acum, plus realitatea din teren, arată că ele NU mai dispun de capacitatea efectivă de a le pune în practică.

Cum s-a ajuns aici?

Oboseala tuturor, erorile comise în gestionarea crizei, oportunismul politic, instalarea neîncrederii pe scară largă, campaniile de fake news, presiunea economiei, toate la un loc au făcut posibil noul val de infectări. Dar nu atât valul ar fi problema, el se manifestă cam peste tot în Europa, ci mai ales gestionarea lui.

Autoritățile nu par să mai dispună de capacitatea de a aplica legea.

Există toate premisele producerii unui mic dezastru, după ce am reușit cumva să-l evităm în ultimul an.

Oamenii nu mai pot fi ținuți azi în case așa ușor. Peste tot în Europa au loc proteste, unele violente. Temperatura socială crește pe măsură ce criza economică se agravează. Mii de persoane rămân fără job-uri, fără soluții și, mai ales, fără perspectivă. Aceasta este realitatea cruntă.

Cum vor gestiona guvernul și președintele țării o situație și așa complicată, după un lung șir de gafe și mesaje contradictorii? Cum vor depăși criza de autoritate instalată de sus până jos?

Nu le mai poți cere oamenilor să stea închiși, din moment ce politicienii au zburdat pe coclaurile patriei în două șiruri de alegeri organizate în plină pandemie. Nu le mai poți pretinde noi sacrificii, dacă nu le-ai plătit nici azi ajutoarele financiare promise încă din vara trecută. Din ce să trăiască, ce să pună pe masă, cum să se mai descurce? Adică le poți cere multe, dar e foarte posibil să nu te asculte.

Apoi, cum să-ți mai respecte deciziile, restricțiile, când le subminează chiar oamenii tăi din partid și din guvern? Guvernul anunță, de pildă, carantinarea Timișoarei, însă primii care sar în sus și acuză o prigoană politică, sunt, culmea, liberalii tăi, populiștii tăi, inconștienții tăi?

Cum să te mai urmeze publicul când te joci cu calcularea ratei de incidență în funcție de interesele de moment? Guvernul a scos anul trecut focarele din calculul ratei, pentru a coborî artificial numărul de infectări, din dorința de a organiza alegeri. Acum le-a băgat la loc, când nu mai are un interes electoral imediat, iar situația se agravează.

Am avut apoi numeroase alte situații în care Guvernul, autoritățile, s-au comportat arbitrar: școli închise, mall-uri deschise, toleranță prea mare față de petrecerile ilegale din restaurante, față de cei care nu poartă mască etc, etc. Teodosie și-a făcut de cap la Constanța, a sfidat toate regulile și restricțiile posibile fără ca cineva să aibă curajul să-l oprească din subminarea continuă a luptei împotriva pandemiei.

Să nu uităm de scandalul centrelor de vaccinare pentru ”speciali”, adică armata, poliția și serviciile secrete – fix cei care ar trebui acum să asigure respectarea regulilor. Ce credibilitate mai au instituțiile de forță în fața celor care fac sute de kilometri până la un centru de vaccinare?

Prima reacție a premierului Cîțu după dezvăluirea informațiilor a fost să trimită corpul de control la ministrul Voiculescu.

Am intrat azi în cu totul altă etapă față de acum un an. Guvernul, președintele, autoritățile locale nu mai pot, dar nici nu mai vor cu adevărat să impună noi restricții. Le iau doar pe hârtie, praf în ochi, la alibi. Localități întregi intră în carantină una după alta, dar controalele sunt pur formale sau deloc.

Lucrez de acasă, dintr-o localitate carantinată de la marginea Capitalei. Oamenii continuă să se plimbe în voie, vânzoleală în magazine și pe străzi, traficul de mașini cam la fel. Singura diferență ar fi echipajele de poliție de la intrarea și ieșirea din Tunari, numai că polițiștii dorm vigilenți zi și noapte în mașinile cu girofarele aprinse.

Ce sens are să mai discuți despre noi restricții dure, dacă tot anunți o lună de vacanță pentru copii și liber la slujbe în noaptea de Paști? Oamenii au nevoie de supape, de acord. Au mai multă nevoie decât oricând de credință, se atârnă de orice colac de salvare, perfect adevărat. Dar parcă e prea de tot să avem lockdown și înghesuială în același timp, restricții și vacanță prelungită concomitent.

Ce vor face părinții timp de patru săptămâni cu copiii lor, cum să meargă la serviciu, cu cine să-i lase acasă? Aceasta este o nouă invitație la vacanțe și concedii, mai ales că la munte este încă zăpadă. Și atunci? Cum procedăm, stăm închiși sau ieșim la plimbare?

Nu așa se aplică legea. Să ne amintim cum a fost la început, acum un an. Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, a scos armata pe străzi, iar politiștii au aplicat amenzi. Verticala puterii a funcționat, legea a putut fi aplicată, regulile impuse. Epidemia a fost ținută sub control.

E adevărat că așa ceva ar fi de neimaginat acum.  La început, oamenii erau speriați și infinit mai disponibili  să se conformeze. Atmosfera generală era dominată de frică, groaza de necunoscut. Dar autoritățile au o mare parte din vină că nici măcar reguli simple, cum ar fi purtarea măștii, nu mai sunt azi respectate. Orice nouă măsură restrictivă este încălcată a doua zi fără să riște sancțiuni.

La un an de la izbucnirea crizei, frica de virus s-a disipat. Cei mai mulți înfruntă pericolul infectării din rațiuni economice, pentru că n-au încotro, în timp ce alții nu cred nici azi în virus, în vaccin sau în eficiența restricțiilor. Odată cu teama de boală a dispărut din păcate și respectul față de lege și autoritate.

Președintele Klaus Iohannis s-a extras cu totul din peisaj. Se luptă cel mult cu deșertificarea terenurilor la Dăbuleni, unde a apărut după o lungă absență să planteze niște copaci, prioritatea numărul unu a României. Polițiștii, în loc să umble pe străzi și să aplice amenzi celor care încalcă regulile, protestează la Guvern, foarte ocupați cu revendicări de natură sindicală.

Publicul la rândul său și-a pierdut încrederea în autorități, pentru că ele și-au distrus-o metodic cu mâna lor. Politicieni importanți din opoziție, ca liderul PSD, încurajează la rândul lor, cetățenii să nu mai respecte legea. Liderii AUR duc o campanie furibundă anti-restricții, subminând programatic orice efort cât de mic al autorităților.

Neîncrederea publicului în tot și în toate este alimentată din pacate de campanii întregi de fake news, te politicieni și televiziuni iresponsabile. În goana lor după audiență, televiziunile le dau tribună tuturor ciudaților, conspiraționiștilor sau oportuniștilor.

O parte din public a ajuns atât de exasperat, de disperat și debusolat, încât vrea să creadă în miracole, în minuni. Oamenii sunt gata să se uite în gura oricui susține că a descoperit o scurtătură, decât să mai creadă autoritățile, specialiștii, medicii. Iar tot mai mulți exploatează cinic dezorientarea celorlalți.

Comportamentul responsabil s-a evaporat lăsând treptat locul anarhiei. Discursul rațional a murit. A venit vremea vânzătorilor de iluzii și pescuitorilor în ape tulburi. Suntem din nou pe cont propriu. Poate că tot oamenii de rând vor fi cei care vor înțelege, până la urmă, că mai este nevoie de un mic efort.

Autoritățile nu mai par capabile să-l facă și chiar dacă vor, nu mai pot.

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

77 comentarii

  1. Valul trei a prins Romania cu chilotii in vine!
    Fara sa fi invatat ceva fin celelalte valuri!
    Coaliția pentru Dezastrul României a fost ocupa!
    Cu prefecți, secretari si subsecretare de stat!
    S-a împărțit cascavalul 4 luni!
    Si au pus in fruntea bucatelor niste neica nimeni!
    Când nu mai sunt paturi la ATI!
    Romania e pe chituci iar treaba cu vaccinarea merge bine in Israelnu in Romania!
    Romania lucrului bine facut!
    😆😆

    • Nu va duceți voi doi , tu si Tapalaga, să inchiriati niste javre din Teleorman ca sa fie satul (Romania) bine apărat (si mai bine furat) !?

    • Daca lumea caștigă bani caș la negru normal ca lehametea e mare cand vine vorba de munca pentru salariu (legal).
      Pensiile alea speciale tot munca la negru pot fi considerate…

    • Cate paturi la ATI ar fi suficiente? Cati medici ATI poti produce intr-un an?
      Cum cresti toate astea cand cererea e globala?
      Cum alertezi, carantinezi, convingi si verifici ca cetateanul respecta toate cele, la el in curte, cand ai 2 politisti la N cetateni si nu esti china?
      Daca credeti ca statul exagereaza cu restrictile puteti face singuri urmatorul experiment:
      Numarati – de pe scaun, de la fereastra, de la job, de acasa, la semafor – 20 de trecatori si notati cati poarta masca. Repetati experimentul, cand aveti chef, cateva zile, de cate ori avet chef, si faceti un calcul simplu, nu este nevoie decat de regula de trei simpla ca sa obtineti procentul de „mascati”. Eu traiesc intr-o asezare in care nu exista respect. Masca e ca buletinul pe care-l ai in buzunar, sa-l ai la tine daca apare politia pe strada.
      Faceti acest experiment si veti avea o situatie destul de apropiata de realitate si veti putea concluziona singuri (nu doar prin filtrele massmedia) despre cat respect au ceilalti pentru simpla regula de a purta o masca.

    • „Ritmul infectarilor creste vertiginos” expresii bombastice……la.10.000 cum e domnule Tapalaga, dar la 3000? Mie nu mi se pare atât de vertiginos….. eu zic ca e greu sa va despărțiți de mesajele tip OTV. Ce nu facem pentru un pic de audienta!

  2. TESTAREA !!!

    era atat de importanta aul trecut!

    Anul asta testarea pe protocol a scazut sub cea de anul trecut dar pe nimeni nu mai intereseaza

    La acelasi nr de cazuri ATI depistam doar jumate din cat depistam nul trecut. Si se stie tulpina noua e doar mai contagioasa nu e si mai grava.

  3. Ce bine suntem guvernați! Ce minunate vremuri trăim! Halal! Așa, da!
    PS: domnu’ Tăpă, nu (și) dumneata ai dorit schimbarea și trecutul la vremurile astea pline de căc…, pardon, lapte și miere?

    • Vai, da-mi vine sa lacramez.Zau.
      Vedeti-va de treaba dragilor, are satul destui ciini, chiar prea multi, as zice.

  4. Da, e trist. Scapa cine poate.

    O mica observatie totusi: alegerile alea au fost absolut necesare si efectul lor a fost salutar. Da, s-or fi imbolnavit niste oameni si or fi murit cativa din cauza lor dar fara ele eram condusi inca de USL cu un Parlament unde hotii ar fi avut o majoritate lejera.

    As fi alocat cateva paragrafe pentru rolul iresponsabil al BOR in afacerea asta. Oamenii au nevoie de credinta dar nu de o institutie religioasa profund corupta, venala si ahtiata dupa bani si privilegii politice. Iar 50% din comentariul respectiv ar fi fost despre tartorul de la Constanta.

    • Ai dreptate, acum nu mai suntem guvernați de nimeni!

    • Foarte corect! Oare Dl. Tapalaga, nu a vazut ultimele stiri legate de libera circulatie de Sarbatorile Pascale atat la Catolici (pt. politically correctness) cat si la Ortodoxi, cu toate ca mai e o luna pana atunci! De ce dai garantii de acum, pana peste o luna ! F. corect ca anarhia s-a instalat peste Romania!

    • @Marcel: Avem asa „Cum vor gestiona guvernul și președintele țării o situație …”.

      Care e rolul constitutional al presedintelui in toata treaba asta? Ce atributii are in problema, inafara ca oficial nu e dar neoficial e „şefu’ la PNL”?! 😈

    • @Sanitarul, am observat că ai mai pus în ultima vreme această problemă și, pentru ca insiști, îți raspund: opinia mea este că explicația ar fi că funcția prezidențială este asimilată puterii executive. De aici decurg imixtiunile Președintelui în activitatea Guvernului.

    • Pai nu poate fi asimilata, asa, lautareste. Ori e, ori nu e!

      Ar trebui sa ne lamureasca Tăpalaga, pe texte de lege, cum sta treaba … caci eu ii contest rationamentul. Doar ca, foarte probabil, nu e foarte afectat de contestarea mea. 🙂

      Dar tot facand asimilarea asta nepermisa, il legitimezi pe presedinte sa faca ceea ce nu e treaba lui sa faca si astfel sa uzurpe puterea altora. Daca ne place asa, hai sa schimbam constitutia, facem republica prezidentiala si gata. Nu o sa mai mearga eschive ieftine gen „intrebati la Guvern, nu e treaba mea” iar fiecare va deconta dupa cum a prestat.

      Adica: ori il asimilezi dar nu-i mai lasi.loc de eschive, ori il pui la locul lui si nu-l mai acuzi de ce n-au facut altii. Asa, sa o scalzi intr-o.dulce contradictie, ca jurnalist, pare ca e de corijenta. 🙁

  5. Care val??? CE VAL???

  6. Fiecare neam își are conducătorii pe care îi merita!

  7. Cred ca este obositor sa fi in mintea lui Dan Tapalaga.

  8. Statul român era inutil şi hoţ şi înainte de pandemie.

  9. D-le Tapalaga,eu va stiu un om inteleigent si de aceea va intreb?Cititi presa germana?Pina acum, era exemplul dat de noi la orice se intimpla si se mai si spunea „tara intreaga la cap”,”tara cu o democratie veche”.Asa si este numai ca ´,nici guvernul si Kancelarul acestei tari,nu mai stiu ce sa faca,nu au solutia ideala.Si ei bijbie,si francezii,si englezii etc.D-voastr ce vreti sa spuneti,de fapt?Ca guvernul nostru,Presedintele nostru, sunt singurii de pe planeta care nu mai stiu incotro cu pandemia?Nu,stimate domn Tapalaga! Noile tulpini care fac contaminarea f mare si accelerata,care dau stari in proportie de 60% mai grave,fac ravagii.Ravagii carora, nici alte tari nu le fac acum fata.Ce este de facut? Politia sa treaca la masuri dure(dar azi, nici ei n-au respectat legea),noi,noi oamenii sa ne schimbam atitudinea,sa credem in stiinta si sa nu mai umblam cu mastile atirnate de urechi ,doar de frica amenzii,sa ne respectam intre noi,televiziunile si presa, sa fie oneste nu de stinga sau dreapta,sa fie impartiala,sa nu mai dea friu liber la toti neavenitii sa-si prezinte ineptiile scrise si televizate.Da!Suntem cu totii obositi psihic si nu avem altceva de facut decit sa ne vaccinam,sa respectam regulile si se v.a termina si pandemia.Disperarea,maniularea si ura ne va distruge ca oameni.

    • Vrea sa spuna ca presedintele tau m-o fi convins pe mine sa respect regulile, dar nu si pe colegul de partid care ne minte cu dovezile in fata. Acum, degeaba mai vine sa-mi explice noile restrictii presedintele tau si tu tot degeaba il compari cu alti presedinti. Ramane ca eu sa decid daca-mi vad de viata mea cum si-au vazut altii de am ajuns in situatia asta, sau nu. Ca virusul naibii nu se plimba singur prin lume.😁
      Asta vrea sa spuna.

    • Eu nu sunt de acord cu restricții! Maxim , sa zicem, distanțare. In rest sunt inutile. Fara masca, în orice caz, fara amenzi, fara interdicții de circulație și fără reducerea programului la diferite activități! Sa se vaccineze cine o vrea ( de preferat după 2023) și să-și vadă fiecare de propria viață! Fara sa mai de-a sfaturi la alții… să spună ce și cum…

    • @Catalin
      Asa si cum imi vad eu asa de viata, dupa cum bine ai sugerat, te rog sa porti masca atunci cand treci pe langa mine pe strada indiferent de ceea ce crezi tu, ok?

    • Pune-ti un afis, mai fata palida, ca sa stie omul care esti si sa te protejeze (ca suferind cum te vad te face din galben verde covrigul).

    • Situatie e foarte grava. O mare parte din gravitatea ei este si din cauza „intransigentilor” din media. Mai nou, observ ca e o atitudine cvasiunanima de indemn la nesupunere din partea tuturor detinatorilor de cai de comnunicare, inclusiv dl. Tapalaga. O remarca speciala: plangeti de grija parintilor care nu pot avea grija de copii, nefiind la scoala. As vrea sa va atrag atentia ca scoala, cu exceptia unor gradinite cu program prelungit, are program mult mai scurt decat programul parintilor. Ce fac copiii cand vin de la scoala si parintii sunt inca la serviciu? sau in vacante, care sunt destul de lungi, nu pot fi acoperite de concediul parintilor lucratori? Evident, fiecare familie a gasit o modalitate de a gestiona situatia, modalitate care poate fi adaptata si la vremurile grele de acum. Sau poate aveti dumneavoastra solutii (intrebati-i pe specialistii pe care ii agreati, ca sunteti ziarist) daca tot stiti ca nu e bine ce face guvernul?

  10. la inceputul pandemiei a fost haos.
    acum, #apocalipsurile.
    insa, nu va zbuciumati, nu va stressed, relax: pandemia salveaza Romania.

    prea multi nostalgici
    prea multe lichele
    prea multi impostori
    prea multi sarlatani
    prea multi analfabeti stiintific
    prea putini emanciti onesti.

  11. Pe fiecare zi suntem mai indiferenti dar virusul nu tine cont de asta si ne da cate o palma de fiecare data.

  12. Zugrăviți intenționat în culori prea sumbre situația actuala care nu este ici pe departe asa. Uitați-vă : Polonia 30 000 cazuri pe zi, Cehia 14 000 cazuri pe zi, Ungaria 9 000 cazuri pe zi, România 6 000 cazuri pe zi. Când au fost restricții de Paști și de Crăciun, nu a fost bine acum, când se dorește participarea la Biserica de Paști, iar nu e bine. Va aplaudă postacii pesedisti pentru aceasta postare.

    • S-o creadă mutu’, ăla de la Cotroceni, sau ăla de la Sănătate, că România are în realitate doar 6000 de cazuri pe zi!!!!!! 16000 pare mai plauzibil!

    • Prietenului nostru, domn’ Tapalaga, ii cedeaza iar sistemul sanitar. Mai usor, mai usor ca dati in depresie.

    • Domnule Radulescu, pentru stiinta dvs., intotdeauna au fost intre 5 si 20 de ori mai multe cazuri decit cele depistate. La noi si aiurea.
      Stiu ca iar va e pusa intelegerea la grea incercare, nu va lasati, perseverati!

  13. Ce se intimpla d-le Tapalga, de nu-mi lasati comentariile sa treaca?V-am lovit sub centura sau este alt motiv?Limbajul,sigur nu este motivul!Era un mesaj adresat direct d-voastra.Este interzis astfel de mesaj-comentariu?

  14. În sfârșit un articol realist. Și eu sunt Intr_o localitate carantinata, nimeni nu ține cont de nimic. Autoritățile se prefac doar ca aplica legea. Cinste lor! La fel și cetățenii, doar ne prefacem ca respectam masurile impuse. După părerea mea atât autoritățile cât și cetățenii au învățat din experienta anului trecut ca masurile sunt prostești.
    Singurii care ar trebui sa țin cont de covid ar fi doar cei cu boli grave. Restul trebuie sa ne comportam normal.
    PS A spera ca România va atinge o masa critica de vaccinați, adică peste 70% e absurd. În cel mai fericit caz vom atinge 30%.

  15. De acord: pandemia asta a dus in varful varfurilor aceasta LIPSA de AUTORITATE in Statul roman.
    De ani de zile fenomenul se tot accentua…
    Azi, nici o Institutie publica nu mai are autoritate, Romania e sat fara caini, corect…
    Numai buna de reformat, nu?!!!!

  16. Eu gasesc foarte deprimant faptul ca singurul lucru pe care ai voie sa il faci e sa lucrezi (apropo, daca ai zeci de oameni care lucreaza intr-o hala/fabrica acolo se imbolnaveste lumea nu cand se plimba in parc). In rest trebuie sa ajungi cat mai repede in apartamentul tau infect de 40mp si sa te inchizi acolo. La munca tovarasi!

    • Ca in rest frecventai numai teatre si biblioteci. Ti-au luat astia bucuria mersului la Ateneu. Nu mai bine iti faci curat in apartamentul ala infect, iti gasesti o preocupare, care o fi ea, te vaccinezi cand iti vine randul si nu mai plimbi hoitu’ prin carciumi vreo 2-3 luni pana trece greul? Tara de miorlaiti betivi si de parasute de mall.

    • @zigzag de unde sti tu ce faceam eu seara si ce imi lipseste acum? Nu mai bine dai pe la ateneu si nu mai dai cu presupusul?

  17. Concluzia după articolul lui Taplaga și zicerile postacilor: sa vina PSD. Uraaaa!

  18. „În goana lor după audiență, televiziunile le dau tribună tuturor ciudaților, conspiraționiștilor sau oportuniștilor”, ne spune tovarasul Tapalaga, plin de ipocrizie.
    Uita ca pe G4media se publica articole cu ce a spus Tomac, Tariceanu, Simion, despre „doctorita” Gosan, etc. Goana dupa audienta e foarte prezenta si pe g4media.

    • Bravo mah, comentariu de top, excelenta observație.
      Reclamele la Iulius Grup pe G4 (și peste tot) în timp ce se dezbătea tunul imobiliar cu Romexpo le-ai remarcat?

    • Da, aia cu Tomac, care face si desface guverne in Cismigiu, ca in parlament n-au mai avut loc … m-a tropait si pe mine pe sistem!

  19. Unii vorbesc aiurea neintelegind ce dezastru va fi daca incep oamenii sa piarda lupta cu virusul . Nimic nu va mai fi la fel daca – doamne fereste – se intimpla asta . Nu vei mai putea sti unde , cind si in ce conditii , stau semeni de ai nostri ce vor fi infectati . Macar puteti intelege ce distrugeri uriase ale sistemelor de tot felul ar fi posibile . Intrati rapid in legalitate daca vreti sa traiti asa cum o faceti azi . Daca cineva isi inchipuie ca statul poate pazi milioane de oameni , daca isi inchipuie cineva ca nerespectarea legilor este benefica pentru natiune , daca isi inchipuie cineva ca presedintele trebuie sa ii mingie pe crestet pe toti cetatenii ce nu accepta existenta virusului , atunci se inseala .Marea majoritate a cetatenilor respecta regulile . O minoritate , adica foarte putini dintre noi , nu o fac si o alta minoritate , tot foarte putini dintre noi , incearca sa exploateze in folosul lor situatia . Nu vor reusi . Se vede clar cum multiplele – chemari la lupta – impotriva vaccinarii , impotriva existentei virusului , nu au adus mari mase de oameni la proteste , nicaieri in Europa . Citeva mii de oameni nu inseamna nici pe departe intregul . Unii mai naivi cred insa in disolutia statului . Poate pe la unele posturi TV . Realitatea este alta .

    • ba unii si mai natarai se bucura sa creada asta .

    • Asa, asa…
      La Cotroceni e o alta „realitate”… una complet paralela cu Romania!!
      E bineeee, e foarte bineeee!!!!

    • Era vorba ca fiecare sa-si faca treaba lui.
      Eu sa respect regulile si cei de la stat sa respecte regulile, fiecare in parte. Au facut asta toti? Lasa tu pazitul altuia. Statul, pe el s-a pazit de virus? Care sunt rezultatele?

    • Majoritatea cwlor care nu sunt de acord iti replica asta „Fac ceea ce trebuie pentru ca asa cred eu ca trebuie facut, si asta in ciuda faptului ca si Statul imi cere acelasi lucru! Statul nu mai este indreptatit sa imi ceara nimic.”

      Banuiesc ca le dai dreptate …

  20. Draga Tapalaga, tu si astia de la digi24 sunteti cei mai nocivi din tara asta. Diseminati frica si ura in societatea asta cu acest virus. Poti sa visezi tu la oricate lockdown-uri in creierul tau mic. Nu functioneaza. Scapam de pandemie prin infectare sau vaccin. Fiecare alege.

  21. Daca cei de la conduere aveau un dram de creier, se putau lua masuri inteligente pentru reducerea infectarilor, masuri care sa nu presupuna carantinarea. Din pacate, guvernul a fost mereu ezitant si fricos, neindraznind sa deranjeze interesele unora. In petrecareti nu loveste, ca piede voturi, in Biserica, nici atata, teste multe nu, ca deranjeaza. Cifrele au fost spalate, ca pe vremea comunismului, ca sa nu se „panicheze” populatia. Vaccinarile au fost cu dedicatie, pentru cei importanti. Cum sa mearga bine lucrurile? Chiar si acum s-ar putea lua o gramada de masuri, dar sunt prea prosti sa se gadeasca la ele.

  22. Este ciudat virusul ăsta şi atacă selectiv.De exemplu, încă de anul trecut, la noi în municipiu, în plină stare de alertă, cu interdicţii de restaurante şi activităţi în spaţii închise, se organizează Târgul ExpoTexstil – am interpelat DSP – răspuns-PAUZĂ, am relamat primarului, care mi-a spus că sala sportivă din centrul oraşului apartine de Bucureşti…deci dacă aparţine de Bucureşti, virusul se sperie…

  23. Excelentă analiză, domnule Tăpălagă! Domnul Președinte a rămas egal cu sine însuși, nimic nou sub soare. La fel de inadecvat ca de când îl știm. „România Educată” s-a dus pe apa sâmbetei. În timp ce „partidul meu” n-a terminat încă pomana porcului.
    Dar ultima frază din text (și cea mai importantă) rezumă ultima noastră speranță: „Poate că oamenii vor fi cei care vor înțelege, până la urmă, că mai este nevoie de un mic efort.”

    • La fel am gandit si eu. Importanta este educatia fiecaruia dintre noi si gradul de constiinta civica. Sa respectam deci restrictiile impuse, protejandu-ne pe noi si pe cei de langa noi.

  24. Cu sau fara caini…scapa cine poate !
    Avem vaccin, atat cat se poate produce; bine ca e gratis- d’aia facem nazuri: ba ca e apa de ploaie- ineficient, ba ca nu merge aplicatia, ba ca-i bagat specialu’n fata…
    Daca era pe bani, si demonstrat-clar- indispensabil, tot n-ar fi fost bine; ne-am fi calcat in picioare sa-l prindem…”pe sub mana”(la asta suntem campioni)! Despre guvernantii nostri, fosti ori actuali, sa-i ierte Dumnezeu ca habar n-au despre ce-ar trebui sa faca !
    Vorba romanului:
    „Purceaua-i moarta in coteț …”
    Acum, provocat sau nu, „purceaua”-i chiar…”cu curu-n usa” !
    Daca-i adevarat , hai sa facem treaba care se impune!
    Ei se cearta, îsi ascut coatele si nu stiu care-cum sa comunice …mai prost, cand de fapt ar trebui chiar sa se aseze la aceeasi masa, sa caute solutiile cele mai bune pentru a trece pandemia !
    Pentru alte batalii, avem tot timpul din lume , sper …
    Simt ca traiesc intr-un film. Prost film.

  25. Catalin, amicu, traim impreuna intr-o societate, nu e o padure in care ne dam in cap unul altuia cand ne intalnim pe poteca! Tare mult as vrea eu ca Romania sa fie 50% din suprafata impadurita dar sa fie si civilizata. Chiar daca am ajuns, din pacate, atat de divergenti, mai putem schimba ceva si merge coerent, cu caii in acceasi directie.

  26. Explicatia(si solutia) e mult mai simpla decat se vrea sa se creada: NU SE RESPECTA LEGEA/CRITERIILE/REGULILE.
    Daca aici scrie ca e permis 1 mm sau 1 Volt, sau cutare nuanta de culoare(ex: DIN ISO 2049), ce valoare mai au comentariile si tergiversarile?
    Cand vreau criteriul 6,33 la mie, inchid orasul/comuna sau ce-o fi.
    Adica Tmisoara.
    Cand e vorba de Bucuresti, nu mai e valabil criteriul: stai sa mai vedem, etc….
    Domle, nu am furat, am luat cu imprumut, samd.
    Rahat de oameni, si de oameni sa respecte LEGEA.
    CCR? PCR de clasa inalta, adica pile relatii cumetrii.

    • Cand e vorba de Bucuresti, ii iei pe Catalin si pe amicu si-i carantinezi, nu pe mine, ca eu port masca, da? N-are nimeni treaba cu mine.

    • Să te îngrămădești cu 2-3 măști!
      Și să îți suspenzi abonamentul de internet!
      Decât pentru sănătatea noastră!

  27. Care sat fără câini ? Că e plin de javre in două labe. Să vină hingherii să-i adune …

  28. Ce intelegere frate fata de legislativ?
    La ora 18:00 plecam de la munca, la ora 18:00 magazinele sunt inchise.
    zero viata personala, zero prieteni, zero concediu, zero plecat in afara Bucurestiului
    Alianta Zero

    • zero viata personala, prieteni, concedii DAR poti numar prin casa unu, doi parinti, poate si bunici si, cine stie, si tu inca in viata

  29. Ma doare sufletul când vad comentarii de genul ca majoritatea oamenilor respecta regulile. Nu cred sa existe în orașul meu vreun om întreg la cap care sa fi respect ca la carte regulile. În fabrici, absolut nici un muncitor nu poate lucra cu masca pe figură. La școală copiii se infectează în doi timpi și trei mișcări. În mij de transport, la moluri, restaurante, biserici etc oamenii se îmbolnăvesc.
    Numai cei care stau în beciuri posibil sa scape de covid dacă și numai daca virusul nu se transmite prin aer.
    Nimeni nu respecta nimic, nici măcar Cioloș sau Rafila și ca atare e normal sa ne îmbolnăvim. Asa ca îmbolnăvire ușoară va doresc și lăsați prostiile.

  30. Aici nu e sat fără câini, e spital de nebuni!

  31. O mica povestioara personala
    Lucrez in telecomunicatii sunte m o echipa totala de aproximativ 40 de persoane de diferite nationalitati unde trebuie sa interactionam toti fizic intre noi pt comunicare si efectuarea joburilor aproape zilnic.inca de la inceputul pandemiei nu am oprit lucrul nici macar o zi indiferent daca a fost lockdown sau nu.
    La inceputul pandemiei cand compania a venit cu regulile pe care trebuie sa le respectam,distantare,dezinfectant,masti,manusi,un singur om per mijloc de transport etc…bineinteles ca nu am fost foarte incatati si nici nu le-am luat foarte in serios gandindune ca sunt prea multe,exagerate si ca nu ne putem desfasura activitatea.
    Dupa o mica perioada compania ne a comunicat ca tinand cont ca suntem oarecum privilegiati (libertate de miscare,esential worker,putem munci) este foarte exigenta in respecatrea normelor oricine nu respecta va fi scos din echipa si pierderea „privilegiilor” scurt si la obiect.
    Ne am adaptat usor,usor dorindu ne si neavand de ales sa respectam acele reguli chiar daca le consideram aberante am reusit sa ne obijnuim in acest moment fiind ceva normal si insesizabil respectarea regulilor respective atat in timpul programului cat si in afara lui.
    Pana in acest moment nici un membru al echipei nu sa infectat,teste sapamanale aproape.
    Acum fiecare pute ti intelege orice doriti din povestioara aceasta la nivel micro…insa cred ca ideile principale se pot aplica si la nivel de comunitate,sat,oras,tara

    • Eu cred ca aveti dreptate, depinde de fiecare.
      Daca fiecare isi face treaba (repecta regulile sanitare) la locul lui, in ansamblu va merge mai bine.
      Si pt cei care numai dau din gura adica „BlaBlaBla”

  32. F.bun articol.
    As adauga 3 puncte importante:

    -piedicile puse in aplicarea amenzilor si declararea spitalelor ca locuri de tortura de catre Avocattul Poporului madam Weber

    -centrele speciale nu au fost numai pt armata si politisti ci si pt profesori care nici macar nu s-au inscris pe platforma. Lunga lista de „esentiali” care nu mergeau prin spitalele Covid nici aia nu trebuie uitata

    -publicitatea la turism facuta pe TV

  33. Propaganda antimasca este cauza nr.1.Daca guvernantii nu vor reusii s-o stopeze,situatia va scapa,cu adevarat, de sub control.Tartorii de aceasta data nu mai sunt boierii pamanteni,ci miliardarii de carton,care au proprietati si in alte tari.

  34. O mare M U I E usr si pnl. Asta ne ofera ei in loc de masuri anti-pandemie!

  35. Mor cand citesc asta cu scoli inchise, mall-uri deschise. In primul rand ca orele s-au tinut, cine a vrut sa invete, a invatat si online, cine nu, oricum nu invata.
    Miilor de copii care luau note sub 5 inainte de pandemie ce le lipsea? Ca scoala se facea fizic.
    Din partea mea sa inchida mallurile, sa nu mai aud comparatia asta penibila. La scoala, cel putin in Bucuresti copiii stau intre 4 si 7 ore inghesuiti in aceeasi sala, unii trimisi bolnavi de parinti, fara remuscari. S-au inchis clasele la ca domino, dar presa a bagat sub pres dimensiunea reala. Pentru ca in realitatea daca sunt cazuri intr-o clasa nu era numarat in statisticile ministerului educatiei decat cazul respectiv, nu colegii care se pozitivau ulterior, nu familiile acestora.
    Am mers si inca mergem pe reteta frantuzeasca nu inteleg de ce ne miram ca am ajuns la marginea dezastrului, la fel ca ei. Acum restrang orarul magazinelor si maresc frecventa metrourilor. In conditiile in care liceenii inca merg la scoala si strabat orasul!
    Ai zice ca dusmanii nostri iau hotararile astea.