G4Media.ro

Valuri de fake-news pe Tik Tok: judecătorul care a anulat Hotărârea Curții…

Sursa foto: Captură tik tok

Valuri de fake-news pe Tik Tok: judecătorul care a anulat Hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor din 2024 ar fi fost arestat / Magistratul este doar verificat de Inspecția Judiciară

Zeci de mesaje propagate pe rețeaua Tik Tok anunță că judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, care a hotărât suspendarea hotărârii prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024, a fost arestat.

Informația este falsă, singura certitudine este că secția pentru judecători din CSM a sesizat Inspecția Judiciară în acest caz.

”În raport de interesul public manifestat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza.

Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”, a transmis CSM.

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, joi, suspendarea executării şi anularea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia nu a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și ulterior respinsă.

Alexandru Vasile a fost consilier juridic la Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) între 2003 și 2010, potrivit CV-ului obținut de Digi24.ro. A devenit judecător în 2010, dar în 2013 a fost detașat timp de patru ani la Ministerul Justiției. Alexandru Vasile a promovat în anul 2021 la gradul de Curte de Apel, deși a dorit, fără succes, să se întoarcă la Minister.

Vasile susține că e licențiat în științe juridice la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și că a finalizat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Spiru Haret. Ulterior, în 2003, în mandatul ministrului Rodica Stănoiu, acesta a intrat în Ministerul Justiției, pe un post de consilier juridic (asimiliat magistraților), având ca activitate „organizarea instanțelor și statistică judiciară”.

A stat în Ministerul Justiției până la finalul lunii ianuarie 2005, când a devenit consilier juridic la Consiliul Superior al Magistraturii (cu aceeași activitate, organizarea instanțelor și parchetelor). În martie 2005, președintele CSM era judecătorul Dan Lupașcu.

Între 2005 și 2006, Alexandru Vasile a obținut o „diplomă universitară de drept al afacerilor și cooperării internaționale” la Institutul de Drept al Afacerilor Nicolae Titulescu – Henri Capitant din cadrul Universității București. În paralel, în anul 2006, a revenit la Ministerul Justiției, tot în calitate de consilier juridic, de data asta la direcția de „analiză și avizare acte normative”.

A rămas în această funcție până în anul 2010.

A prins mandatele următorilor miniștri: Monica Macovei (un an), Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar) și Cătălin Predoiu (doi ani).

A devenit judecător în anul 2010, la Judecătoria Ploiești. Trei ani mai târziu, în 2013, acesta a fost detașat în Ministerul Justiției la Direcția Analiză și avizare acte normative. A fost detașat la Ministerul Justiției timp de patru ani, până în 2017. A prins mandatele următorilor miniștri: Robert Cazanciuc, Raluca Prună, Florin Iordache, Ana Birchall și Tudorel Toader.

În timp ce era detașat la Ministerul Justiției, Alexandru Vasile a promovat de la Judecătoria Ploiești la Tribunalul Prahova (pe 1 iulie 2016). A mai promovat în anul 2021 pe loc de judecător cu grad profesional de curte de apel și în prezent este judecător la Curtea de Apel Ploiești.

Important de menționat în acest caz este că a mai fost propus pentru detașare la Ministerul Justiției la finalul anului 2020 (pe 23 decembrie, în ultima zi de mandat a lui Cătălin Predoiu și în prima zi de mandat a lui Stelian Ion).

Decizia, potrivit documentelor obținute de Digi24.ro, a fost semnată de un secretar de stat din cadrul instituției – Olivia Morar (fost secretar de stat numit în funcție de premierul Ludovic Orban și devenit în paralel parlamentar PNL și, ulterior, Forța Dreptei).

Deși CSM a aprobat inițial detașarea, decizia a fost întoarsă pe fondul unui aviz negativ al instanțelor prahovene, care subliniau că nu au suficienți judecători și că detașarea aduce „un impact negativ”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ni se oare cp ține de abc-ul noțiunilor de drept să știi că o decizie a CCR nu poate fi anulată. Și dacă un magistrat nu știe acest lucru ce mai caută în sistem ? Cum va rezolva alte cauze mai complicate dacă aici a dat-o în bară ? Afară din sistem și fără pensie nesimțită. S-o ia de la zero.

  2. Scuze…”Mi se pare că…”

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.