G4Media.ro

Valuri de hate și susținere după melodia unei traperițe despre viol și…

sursa foto: Captură video

Valuri de hate și susținere după melodia unei traperițe despre viol și abuzurile împotriva femeilor: ”Dați mereu vina pe victime ca idioții”/ Erikăi Isac i se reproșează versurile licențioase/ 1 din 4 români crede că o femeie poate fi violată dacă merge acasă la un bărbat

Un val de hate și un altul de susținere au pornit la finalul săptămânii trecute pe rețelele de socializare după ce melodia ”Macarena” a cântăreței de trap Erika Isac a devenit virală datorită versurilor și mesajului transmise. Versurile conțin și expresii licențioase.

Tânăra de 24 de ani vorbește despre violența și abuzurile împotriva femeilor pe o versiune sonoră adaptată a melodiei care făcea furori în anii 90.

Versurile Erikăi Isac au stârnit chiar reacțiile despre care artista vorbește în melodie: Cele mai multe reacții negative s-au înregistrat în special în rândul bărbaților care i-au reproșat într-un mod violent că ”înjură” sau că ”vorbește urât”, adresându-i chiar ei injurii și făcând aluzii sexuale, deviind astfel discuția de la violența domestică, sexuală și agresiunile bărbaților împotriva femeilor.

În fapt, inclusiv traperița subliniază în melodia care a stârnit un val de dezbatere în mediul online și a urcat rapid pe primul loc în trendingul YouTube că i se reproșează că ”o domnișoară” trebuie să ”vorbească frumos”. Erika Isac mai arată pe Instagram și că a scris melodia ”ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată”.

Erika Isac a primit însă și sute de mesaje de susținere, mai ales din partea fetelor și femeilor. Despre traperiță și demersul ei de a pune în centrul discuției abuzurile împotriva femeilor au scris pe rețelele de socializare și jurnaliști sau activiști, în majoritatea cazurilor în semn de solidaritate și încurajare. Unul dintre cele mai virale mesaje din melodia artistei este ”Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?”.

Vara trecută, o altă controversă a fost stârnită din cauza versurilor, de data aceasta de traperul Gheboasa care a fost acuzat pe rețelele de socializare de rasism, instigare la violență și discriminare împotriva femeilor.

După apariția controverselor în spațiul online, traperul a fost amendată de jandarmi în urma concertului de la Untold pentru că ar fi ”proferat injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

În ce context apare melodia traperiței despre violența împotriva femeilor

România este țara în care, în 2023, au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de violență domestică, în proporție covârșitoare săvârșite împotriva femeilor, conform unei statistici a Inspectoratului General de Poliție.

Pe parcursul anului 2023, numărul faptelor penale din sfera violenţei domestice a fost de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.

Conform IGPR, există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.

Mai mult decât atât, conform cifrelor furnizate de Centrul Filia, 1 din 4 români crede că e acceptabil ca o femeie să nu iasă în oraș fără partener sau să fie violată dacă a acceptat să meargă acasă la un bărbat.

În același timp, o treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate în 2022.

Alte cifre:

  • 12% dintre români consideră deloc sau puțin grav faptul că o femeie este violată dacă este îmbrăcată „provocator” (Barometrul violenței de gen, Centrul FILIA 2022);
  • 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017);
  • Aproape 500 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 10 ani;
  • În prima jumătate a anului 2022 s-a înregistrat o creștere a numărul cazurilor de violență în familie raportate autorităților: 16 272 de fapte de loviri sau alte violențe; 136 de fapte de viol; 114 de fapte de act sexual cu un minor; 193 de fapte de hărțuire; 31 de fapte de omor; 25 de fapte de tentativă de omor;
  • numărul cazurilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor în care agresorul este membru al familiei și victima este minoră a crescut cu 59% în 2022. În 95% dintre cazurile de viol care au avut loc între membri de familie victimele sunt femei și fete.

Nici în Uniunea Europeană situația nu stă mai bine: 1 din 3 femei au fost supuse abuzurilor fizice sau violenței sexuale începând cu vârsta de 15 ani, arăta INSP în 2023. În fiecare săptămână, circa 50 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice la care au fost supuse de parteneri. Cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi de partenerul intim sau de un membru al familiei în țările din Uniunea Europeană.

Ce spun versurile Erikăi:

Dale a tu cuerpo alegría, Macarena
Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema
S-a trezit Mirel din Turnu Măgurele
Să ne facă educație: „Fă, voi aveți probleme”

Care-s cu silicoane, sotto sunt prostituate
Alea care n-au, de ce nu? Că sunt prea plate
„Curu’ mare, țâțe mici” cum să cânți așa ceva?
Nu vă place, fă, nimic, dă-vă-n p* mea
„Cum să vorbești urât? Erika, ești domnișoară!”
Ia-te-n gură cu mine ca să vezi cât sunt de doamnă
Femeia nu înjură, nu se bate, nu se f*e
Femeia tre’ să calce, și să spele și s-ajute
Ai un copil de educat, tre’ să-l înveți să sugă
Când zic „copil”, mă refer la bărbatu’ de lângă
„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?”
„Să ne protejeze de cine?”, exact în p* mea

(…)

Când un bărbat și o femeie ies la primu’ date
Bărbatului i-e frică să nu fie păcălit de glet
Să nu cumva să nu arate fata ca în poze
Femeiei îi e frică să nu-l apuce p-ăsta psihoze
Să nu-l apuce omoru’, să-l apuce violu’
S-apuce să o bată, s-apuce să o-mbete
S-apuce să o fure, s-o răpească, să se certe
„Fata, hai că-ți dau locație live în caz de-orice”
Nu-i normal, în m*ții mei, și o știți cu toții
Dați mereu vina pe victime ca idioții
Doresc fete la orice bagabond fără rețineri
Să simți cum e să nu poți proteja de alții ca tine”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Piesa este foarte buna! E pe repeat. Eu o percep ca o piesa protest, este o piesa rap cu mesaj direct, real si pe bune, despre experientele femeilor din Romania. Din ce am observat, persoanele care au reactii negative la aceasta melodie sunt :

    1) misoginii care nu suporta sa vada o femeie care se exprima liber, direct si puternic despre propriile experiente prin care a trecut;

    2) persoanele care nu asculta muzica rap si sunt deranjate in general de limbaj si versurile muzicii rap.

    Invit persoanele care critica negativ aceasta melodie sa produca ei o piesa fara limbaj dur si sincer, si care sa transmita un mesaj clar si concret, ca melodie protest, despre experientele violente fizice si sexuale ale femeilor.

    Este o melodie rap excelenta! Asa se face muzica rap. Atitudine + mesaj puternic!

    • Desi, la varsta mea, nu ascult muzica rap, va dau dreptate in totalitate! Nu vad cum poti folosi altfel de limbaj vis a vis de „mascului” pentru care violul si violenta este un mod de trai! Vorbim despre 25% (1 din 4) „barbati” romani care aproba violul in cazul unei vizite a unei femei la ei acasa….Cum, Doamne iarta-ma, un astfel de mesaj ar putea fi transmis cu „va rog frumos NU…” pe ritm de romanta/latino/fie ea si manea?!? Am ascultat-o acum, sunt de acord 100%, o consider un „manifest” al femeilor abuzate. P.S. Cu francezul vorbesti frantuzeste, cu „romul” vorbesti „romales”, „masculilor” astora te adresezi licentios ca altfel ei nu „percuteaza” (ca sa zic pe limba lor).

  2. Lucruri bune spuse pe o muzică de căcat duce la scîrbă totală. De ce pur și simplu nu ține un discurs?

    • Cu un discurs nu o băga nimeni in seamă.

    • @Michi-duda
      la câți oameni ajung mesajele discursurilor? că alea există deja, cu statistici cu tot (dacă ai citit articolul de mai sus).
      Cu piesa asta mesajul a ajuns la un milion de români în numai două zile și a dat naștere unor dezbateri în spațiul public de care era mare nevoie. Sigur ai și tu fete sau surori sau cel puțin o mamă și nu ți se pare normal să o violeze vreun Mirel pentru că el consideră asta, din poziția lui de bărbat, un lucru normal.

    • Mie mi-e scarba de comentariul tau. Obiectiv, nu are nimic, dar asa..pur si simplu, mi-e scarba.

  3. care puneti botu si o tot dati pe aia cu ce mesaj si alte d’alea s’teti total in eroare, scuzati limbaju da trebuie sa transmit si eu un mesaj si cu expresii frumoase gen epitete si comparatii nu se potiveste. fata se vrea si ea bagata in seama, daca face 26 si nu e la macar Beach Please inseamna ca si-a trait viata CHIIAR dageaba, se vrea invitata la macar orsce festival sa apuce si ea ceva de cascaval. bravo traperitza, esti aproape, nu s-au facut lainapurile pt anul asta – mai baga vreo doua bucati si taba’i gata

  4. «Ura» nu stim sa zicem? De ce trebuie neaparat englezisme?

    • Pentru ca asa a imprumutat limba romana, dintotdeauna, cuvinte de diferite origini. De la francezi, echipa, patinoar, si feminitate, de la turci, dusman, fudul, si degeaba, si iata ca si de la rusi, politie, huligan, pensie si spirt.
      Nu fac pe desteptu, dar uite ca avem si frantuzisme, turcisme si rusisme. Noroc ca avem si englezisme, ca altfel am fi ramas la rusisme.

    • @Jujutsu: alea se cheama neologisme si au aparut intr-o perioada in care limba romana era un pic mai saraca. Acum chiar nu e cazul, e doar prostie… sau cunostere deficitara a propriei limbi.

    • @Ccc745: Sigur, motivele pentru care apar neologismele sunt diverse, unul e cel mentionat de tine. Dar nu e singurul. „Hate” pe internet e mai putin grav decat „ura”. As zice ca poti sa il echivalezi cu „rautacisme si sustinere”, in niciun caz cu ura.

    • @Jujutsu: „Rautacisme”? Sau „rautati”??
      Intreb pentru un prieten, ca tot vorbim de cunoasterea deficitara a propriei limbi…

  5. Bravo, Erika!

    • @Irina – Cum poți fi așa de super nesimțită ca să susții bătaia de joc a muzicii și a culturii? Nu este voie cu vulgaritate și maimuțăreală la microfon. Libertatea de exprimare este îndatorirea de respecta cei care ascultă / și văd artista pe scenă. Respectul față de spectatori, respectul față de artiștii și cei care au creat adevarata muzica a atâta timp. Alții au muncit să de aducă libertatea și fericirea prin muzică și cei ca Erika Isac. Cei ca Erika Isac să învețe să respecte indatoriile și apoi sa își ceară dreptul să cânte, să îți fie rușine.

    • @eurokingdriver de la cine sa isi ceara dreptul de a canta? De la cei 1 din 4 care considera violul normal?

  6. Erika Isac întâi să învețe sa cânte frumos și civilizat ca să cunoască bine muzicologia ca apoi să se numească artistă. Când vrem sa exprimăm ceva, întâi trebuie să învățăm serios sa avem respect față de public și față de cultură. Erika Isac da lasă-ne în pace cu prostiile și nu te mai preface că ști muzică. Te rugăm din ceea ce a mai rămas din cultură și muzică.