Vânătoarea de chilipiruri. Cum și-au schimbat americanii obiceiurile de consum din cauza inflației galopante
Cei mai mulți dintre americani și-au modificat substanțial obiceiurile de consum în contextul în care inflația a atins niveluri record în ultimele luni. Trei sferturi dintre cei intervievați într-un sondaj recent de opinie au declarat că și-au redus cheltuielile pentru restaurante și divertisment, în timp ce nouă din zece americani au recunoscut că prețurile mari la alimente și benzină îi determină să caute chilipiruri pentru produsele pe care le cumpără.
Inflație record
Prețurile din Statele Unite au crescut mai mult decât se așteptau analiștii în luna trecută, în condițiile în care costurile în creștere cu energia și alimentele au împins inflația la cea mai mare rată de după 1981.
Astfel, rata anuală a inflației a crescut la 8,6% în mai, de la 8,3% în luna precedentă, a declarat Departamentul Muncii vineri. Prețurile alimentelor au crescut cu peste 10% luna trecută comparativ cu mai 2021, în timp ce costurile la energie au urcat cu peste 34%.
Raportul publicat vineri a indicat că creșterile continuă să se răspândească în întreaga economie americană, împingând în sus costurile pentru orice, de la bilete de avion și îmbrăcăminte la servicii medicale, chirii și combustibili. Pe parcursul lunii, prețurile au crescut cu 1%, determinate de creșterea costului benzinei, care a atins noi recorduri în SUA, apropiindu-se de o medie de aproape 5 dolari pe galon.
Astfel, media națională a prețurilor la benzină standard în SUA a atins vineri un nou record, respectiv de 4,986 de dolari/galon (3,78 litri). În același timp, prețul galonului de benzină premium a ajuns la 5,641 de dolari, iar cel de motorină se vinde cu 5,753 dolari, potrivit statisticilor oferite de American Automobile Association – AAA.
Cu o zi înainte, benzina standard se vindea în medie cu 4,970 dolari/galon, în timp ce motorina putea fi achiziționată cu 5,740 dolari pe galon. În urmă cu o săptămână, prețul benzinei standard era de 4,761 dolari/galon, în timp ce galonul de motorină era 5,581 dolari. La rândul său, galonul de benzină premium costa în medie 5,394 dolari în urmă cu șapte zile.
Prețul mediu al galonului de benzină în prezent este în creștere cu aproape 60% față de acum un an, conform datelor American Automobile Association (AAA). Astfel, pe 10 iunie 2021, prețul benzinei standard era de 3,073 de dolari/galon, cea premium era 3,683 de dolari pe galon, în timp ce galonul de motorină costa 3,205 de dolari.
Prețurile la pompă au depășit record după record în ultimele săptămâni în Statele Unite, iar acum există cel puțin 10 state – între care Washington, Oregon, Nevada, California, Michigan – unde locuitorii plătesc în medie mai mult de 5 dolari pe galon. În urmă cu o săptămână, numărul statelor cu prețul la galon de peste 5 dolari era de șapte. În California, prețul benzinei standard era vineri de 6,420 de dolari/galon, cu unele stații care vindea combustibilul în jur de 10 dolari/galon.
„Opinia (unor analiști) că inflația a atins vârful este falsă. Prețurile de consum au depășit așteptările – și nu într-un mod bun, cu cea mai rapidă creștere anuală de 8,6% din ultimii 40 de ani,” a declarat Greg McBride, analist financiar șef la Bankrate.com, citat de BBC.
- „Mai rău, creșterile au fost aproape generale. Nu există loc în care să te ascunzi.”
Piețele bursiere din SUA au scăzut vineri în urma raportului Departamentului Muncii privind inflația, toți cei trei indici majori coborând cu peste 2%. În jurul orei 14:30 GMT, Dow Jones pierdea 2,44%, Nasdaq 3,13%, în timp ce S&P 500 ceda 2,68%.
Scăderile de vineri s-au adăugat săptămânilor de declin ale acțiunilor din Statele Unite (toți cei trei indici majori ai Bursei de la New York au înregistrat scăderi săptămânale în nouă din ultimele zece săptămâni), pe măsură ce investitorii devin nervoși cu privire la direcția în care se îndreaptă economia americană.
- „Chiar dacă inflația va atinge vârful în curând, este puțin probabil să decelereze rapid,” a afirmat Richard Flynn, director general al Charles Schwab UK. „Prețurile ridicate pot pune presiune asupra cheltuielilor consumatorilor pe termen mediu. Adăugați la amenințarea inflației și problemele lanțurilor de aprovizionare și impactul economic al invaziei Rusiei asupra Ucrainei și este ușor de înțeles de ce temerile de recesiune au crescut rapid”.
Consumatorii, îngrijorați
Sondajele arată că majoritatea americanilor văd inflația drept principala problemă cu care se confruntă țara, depășind cu mult toate celelalte subiecte, precum rata criminalității, imigrația, avortul sau violențele cu armele de foc. Sentimentul consumatorilor a scăzut dramatic, iar cotele de aprobare ale președintelui Joe Biden s-au prăbușit la cele mai mici niveluri de la preluarea mandatului, el fiind considerat principalul responsabil de starea în care se află economia. Astfel, agregatorul de sondaje RealClrearPolitics a indicat vineri că liderul democrat are o rată de aprobare de doar 39,4% printre americani, în timp ce 54,9% dintre ei dezaprobă performanțele liderului de la Casa Albă. Sondajul Quinnipiac University a arătat cea mai mică cotă de aprobare pentru Biden, de numai 35%.
Iar îngrijorările americanilor sunt reale. Salariile nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor. Creșterea costului vieții a lovit în special gospodăriile cu venituri mai mici, pentru care elementele de bază, cum ar fi alimentele și energia, reprezintă o mare parte din cheltuieli. În aceste condiții, nu este de mirare că consumatorii de peste ocean și-au modificat radical obiceiurile, așa cum reiese din mai multe analize și sondaje de opinie recente. Americanii, a scris NPR, apelează din ce în ce mai mult la magazinele cu reduceri și optează pentru produse generice mai ieftine.
Astfel, într-un sondaj publicat de BMO Harris Bank la începutul lunii, aproximativ 80% dintre respondenți au declarat că și-au schimbat obiceiurile pentru a compensa costurile în creștere ale lucrurilor esențiale de zi cu zi. Aproximativ 42% dintre ei au afirmat că și-au modificat modul în care fac cumpărături, evitând acum să mai achiziționeze branduri cunoscute, preferând produse mai ieftine și achiziționând doar lucruri esențiale.
De asemenea, circa 46% au spus că fie merg mai puțin la restaurant, fie cheltuiesc mai puțin atunci când iau masa în oraș.
Sondajul a mai arătat că 31 la sută dintre americani încearcă să economisească benzină conducând mai puțin, 23% cheltuiesc mai puțin pentru vacanță și 22 la sută își anulează abonamentele la sălile de sport, la televiziunea prin cablu sau programele de streaming online, precum Netflix ori Disney+.
- „Prețurile la tot – de la mașini și benzină până la alimente și alte produse esențiale de zi cu zi – cresc în cel mai rapid ritm din anii 1980 încoace. Consumatorii trebuie să se gândească diferit la finanțele lor în acest mediu inflaționist,” a declarat Paul Dilda, șeful Strategiei pentru consumatori la BMO Harris Bank, preluat de Fortune. (https://fortune.com/2022/06/01/inflation-stock-market-americans-delaying-retirement/)
Americanii, în proporție de 36%, au spus că și-au redus economiile din cauza inflației, iar 21% au spus că și-au micșorat economiile pentru pensii. 25% la sută au declarat că vor trebui să-și întârzie planurile de pensionare, a indicat sondajul.
Vânătoarea de chilipiruri
Rezultate similare a avut și un sondaj de la Washington Post-Schar School, realizat în aprilie și mai, în care 87% dintre americani au spus că recentele creșteri ale prețurilor au reprezentat un stres financiar pentru gospodăria lor.
Aceeași proporție de respondenți au afirmat că au făcut mai mult efort pentru a găsi cele mai ieftine prețuri pentru produsele pe care le cumpără, vânând chilipiruri și produse ieftine, în timp ce 77% au precizat că și-au redus cheltuielile cu mesele în oraș sau pentru divertisment.
De asemenea, 59% dintre americani au afirmat că și-au redus consumul de energie, același procent recunoscând că conduc mai puțin pentru a economisi bani și combustibil.
Sondajul a dezvăluit că 27% dintre respondenți au fost nevoiți să își mai ia un job sau să lucreze mai multe ore pentru a face față cheltuielilor, în timp ce 59% și-au redus sumele de bani pe care le pun în conturile pentru pensii.
După doi ani de perturbări pe scară largă cauzate de restricțiile anti-pandemie, marea majoritate a americanilor, respectiv 72%, au afirmat că intenționează să-și ia cel puțin o vacanță departe de casă în această vară. Dintre aceștia, 61% au spus însă că prețurile la combustibili vor reprezenta „un factor major” în realizarea planurilor lor de vacanță, în timp ce 52% au afirmat același lucru despre prețurile la zboruri.
Sondajul a mai constatat că 66% dintre americani că se așteaptă ca inflația să se înrăutățească în anul următor, în timp ce doar 21% se așteaptă să vadă o îmbunătățire, iar 12% nu se așteaptă la nicio schimbare.
În sfârșit, șaptezeci și șapte la sută dintre americani au spus că din punct de vedere financiar, fie sunt în urmă, fie au bani suficienți doar pentru a-și menține nivelul de trai, o situație care reprezintă un coșmar politic pentru președintele Biden și administrația democrată în perspectiva alegerilor intermediare din luna noiembrie a acestui an.
Surse: BBC, Fortune, NPR, RealClearPolitics, AAA
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii