Vânătorul de naziști Serge Klarsfeld provoacă diviziune în opinia publică franceză după sprijinul acordat partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă)
Declarația lui Klarsfeld la canalul TV LCI potrivit căreia într-un ipotetic tur doi al alegerilor legislative anticipate din 7 iulie ar avea de ales între un candidat RN și unul al partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) ar vota pe primul a stârnit reacții contradictorii.
În vârstă de 88 de ani, născut la București și supraviețuitor al Holocaustului, Klarsfeld a spus că RN și-a rectificat poziția față de evrei, în timp ce LFI, pe care l-a calificat partid de extrema stângă, este antisemit și antisionist.
“Omagiul adus poporului francez de Serge Klarsfeld, această mare conștiință și gardian al memoriei Holocaustului, ne amintește că, chiar dacă opțiunile noastre electorale pot fi divergente, vine un moment în care trebuie să ne unim pentru a respinge pericolul teribil pe care îl reprezintă astăzi o stângă care, abandonându-și sufletul și demnitatea, se compromite cu extremismul.” a salutat lidera de facto a RN, Marine Le Pen care nu pierde nicio ocazie să eticheteze LFI partid de extrema stângă.
Fiul lui Klarfeld, istoricul Arno Klarsfeld, califică LFI drept “noua extrema dreaptă” și declară că ar vota fără ezitare pentru RN „Astăzi, RN susține evreii, susține statul Israel și este perfect normal, având în vedere activitățile mele din ultimii 60 de ani, ca între un partid antisemit și un partid pro-evreiesc, să votez pentru un partid pro-evreiesc”, a spus el, pentru că „axa vieții [sale] este apărarea memoriei evreiești, apărarea evreilor persecutați și apărarea Israelului”. În 1997, Arno Klarsfeld a strigat într-un miting al Frontului Național (predecesorul RN): “Le Pen nazist!”, la adresa liderului de atunci al partidului, Jean Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen. Jean Marie Le Pen a fost condamnat de mai multe ori în justiție pentru negarea sau minimalizarea Holocaustului.
Manuel Bompard, deputat LFI și una dintre figurile de frunte ale partidului, a declarat că Serge Klarsfeld dă dovadă de o „pierdere a valorilor” și de „o pierdere a reperelor”. „El greșește și ar trebui să se corecteze”, a spus el, reamintind istoria creării Frontului Național ca partid de extrema dreaptă.
Klarsfeld, împreună cu soția sa germană, Beate, și-a dedicat viața urmăririi criminalilor de război naziști care au scăpat justiției după 1945, fiind la originea localizării în Bolivia a lui Klaus Barbie, “călăul din Lyon”, extrădat în Franța, judecat și condamnat în 1987 la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității, decedând în închisoare în 1991.
Dar pentru unii supraviețuitori ai Holocaustului declarațiile lui Klarsfeld cu privire la RN sunt profund dezamăgitoare.
„Nu înțeleg reacția lui. Când îl vezi pe Klarsfeld că este de acord cu ei, îți spui că ceva nu este în regulă. Dacă până și evreii încep să fie de partea extremei drepte, nu vom mai termina niciodată.” spune Ginette Kolinka, supraviețuitoare a lagărului de exterminare de la Auschwitz.
Cert este că sub conducerea lui Marine Le Pen, RN a cunoscut un proces de de-diabolizare și respectabilizare. Nu este surprinzător de aceea că deși președintele Emmanuel Macron continuă să eticheteze RN partid de extrema dreaptă, în sânul confederației centriste Ensemble (Împreună) care-l sprijină pe șeful statului se manifestă tot mai des ideea unui vot nul în turul doi în circumscripțiile unde vor avea loc dueluri RN – LFI.
LFI face parte din Noul Front Popular (alianța stângii) alături de Partidul Socialist (PSF), Verzi (EELV) și Partidul Comunist (PCF) care va prezenta candidați unici în toate cele 577 de circumscripții uninominale. LFI a luat frecvent poziții pro-palestiniene și anti-israeliene și a intrat uneori în contradicție cu PSF, partid social-democrat.
Sistemul electoral prevede că în fiecare circumscripție este ales din primul tur candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înscriși pe liste. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se califică în turul 2 candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din alegătorii de pe liste în acea circumscripție sau, dacă sunt mai puțini de doi, primii doi clasați în turul 1. În turul 2 este ales deputat candidatul care obține cele mai multe voturi.
Sondajele de opinie indică intenții de vot în turul de 30 – 35% pentru RN, 25 – 28% pentru NFP, 18 – 20% pentru Ensemble și 6 – 9% pentru Republicanii (LR, centru dreapta). Proiecțiile în mandate sunt dificil de făcut, dar deocamdată RN nu este dat cu o majoritate absolută de cel puțin 289 de mandate. Președintele RN, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, este candidatul partidului la funcția de prim-ministru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank