G4Media.ro

Vânzarea porturilor Canalului Panama, suspendată de autoritățile chineze de reglementare

Foto: Canalul Panama / Sursa: pixabay.com

Vânzarea porturilor Canalului Panama, suspendată de autoritățile chineze de reglementare

Autoritățile chineze de reglementare antitrust investighează acordul dintre un consorțiu american și două porturi din zona Canalului Panama, o decizie susceptibilă de a întârzia încheierea acordului, care fusese stabilită inițial pentru săptămâna viitoare, transmite CNN.

Președintele Donald Trump a acuzat China că controlează canalul Panama, unde Beijingul deține porturi pe ambele părți ale pasajului maritim crucial. Trump a amenințat că Statele Unite vor prelua din nou controlul asupra canalului dintre oceanele Atlantic și Pacific.

Tranzacția, condusă de BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, cu un fond uriaș de 11.600 de miliarde de dolari în active, a fost anunțată la începutul acestei luni și a fost văzută pe scară largă ca o modalitate de a reduce tensiunile din regiune. BlackRock a fost de acord să conducă un grup care ar urma să cumpere participația majoritară a companiei CK Hutchison din Hong Kong în alte 43 de porturi din întreaga lume, cuprinzând 199 de dane în 23 de țări.

Dar Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței din China, principala autoritate de reglementare a pieței, a declarat, ca răspuns la o întrebare adresată de ziarul de stat Ta Kung Pao, că a demarat o anchetă privind tranzacția „în conformitate cu legea pentru a proteja concurența loială pe piață și pentru a proteja interesul public”. Aceeași declarație a fost republicată vineri pe site-ul web al Biroului chinez pentru afaceri din Hong Kong și Macao.

În urma acestui anunț, CK Hutchinson a decis că „nu va exista o semnare oficială a acordului privind cele două porturi din Panama săptămâna viitoare”, potrivit unui articol din South China Morning Post, care citează o sursă apropiată firmei din Hong Kong.

BlackRock și CK Hutchinson nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Canalul este esențial pentru navele comerciale și militare

Canalul de 51 de mile este un pasaj crucial atât pentru navele de marfă, cât și pentru navele militare care călătoresc între oceanele Atlantic și Pacific. Aproximativ 4% din comerțul maritim mondial și mai mult de 40% din traficul de containere din SUA traversează canalul.

Dar tensiunile dintre China și Statele Unite au crescut recent. Administrația Trump a anunțat noi tarife de 20 % pentru toate bunurile importate din China, iar China a ripostat cu propriile sale tarife. Administrația Trump urmează să anunțe săptămâna viitoare tarife suplimentare asupra partenerilor comerciali.

Canalul Panama a fost construit de Statele Unite la începutul secolului al XX-lea și a fost finalizat în 1914. În cea mai mare parte a acelui secol, acesta a fost operat de SUA, înainte ca administrația Carter să negocieze predarea sa către Panama printr-un tratat controversat, căruia i s-au opus mulți republicani la acea vreme.

Canalul este o parte esențială a economiei Panama. În 2024, canalul a generat profituri totale de aproape 5 miliarde de dolari. Potrivit unui studiu publicat în decembrie de IDB Invest, 23,6% din venitul anual al Panama este generat de canal și de companiile care furnizează servicii legate de operațiunile canalului.

De la predarea sa în 1999, canalul în sine a fost operat de Panama, nu de China, în ciuda declarațiilor lui Trump.

Mike Waltz, consilierul lui Trump pentru securitate națională, a declarat reporterilor la sfârșitul lunii trecute că liderii din Panama au intrat în „negocieri cu privire la abordarea porturilor de pe ambele părți ale canalului”.

Însă eliminarea influenței chineze este doar una dintre cerințele lui Trump față de Panama, printre care și aceea ca Panama să nu mai perceapă taxe navelor americane. În timpul primei sale călătorii în străinătate în calitate de secretar de stat, care a început cu o oprire în Panama, Marco Rubio a declarat că este de acord că navelor americane ar trebui să li se permită să traverseze canalul fără taxe.

Rubio a declarat că SUA ar fi obligate să protejeze Canalul Panama dacă acesta ar fi atacat, adăugând că i se pare „absurd să trebuiască să plătim taxe pentru a tranzita o zonă pe care suntem obligați să o protejăm în timp de conflict”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. China maraie usor. Probabil vor renunta pentru ca e un subiect prea important pentru US.

  2. Hai cu portavionu și după aia cu banii, să moară dușmanii Americii.

    • Chinezii sunt total corupți și parșivi tot mai bine cu americanii

    • Chinezii sunt total corupți și parșivi tot mai bine cu americanii

    • Chinezii sunt total corupți și parșivi tot mai bine cu americanii

    • Chinezii sunt total corupți și parșivi tot mai bine cu americanii

  3. Nu înțeleg de ce au cedat Statele Unite canalul celor din Panama mi se pare o mare porcărie față de american față de poporul american ca la finanța ta cerului canal puteau rămâne în participație 50 50% dar să cedeze nu mi se pare ok gratuit cedat

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.