![alegeri prezidentiale sua 2024, americane, statele unite, congres american, capitoliu, washington, steag, drapel](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/10/dreamstime_l_32495255-768x509.webp)
Vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut cu mult peste aşteptări în ianuarie
Consumatorii americani şi-au redus semnificativ cheltuielile în ianuarie, semnalând o posibilă încetinire a creşterii economice, potrivit unui raport publicat vineri de Departamentul Comerţului din SUA, citat de CNBC, transmite News.ro.
Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,9% faţă de luna precedentă, după o revizuire în creştere a avansului din decembrie, la 0,7%.
Rezultatul din ianuarie este mult sub estimarea Dow Jones, care anticipa o scădere de doar 0,2%. Datele sunt ajustate sezonier, dar nu iau în calcul inflaţia, într-o lună în care preţurile au crescut cu 0,5%.
Excluzând sectorul auto, vânzările au scăzut cu 0,4%, în contrast cu aşteptările pentru o creştere de 0,3%. O măsură de control, care exclude mai multe categorii neesenţiale şi influenţează calculul Produsului Intern Brut (PIB), a înregistrat un declin de 0,8%, după o revizuire în creştere a datelor din decembrie.
Impact asupra economiei şi pieţelor financiare
Cheltuielile consumatorilor reprezintă aproximativ două treimi din activitatea economică a SUA, astfel încât aceste cifre sugerează o posibilă încetinire a creşterii în primul trimestru.
Printre cele mai afectate sectoare sunt magazinele de articole sportive, muzică şi cărţi (-4,6%), comerţul online (-1,9%), vânzările de vehicule şi piese auto (-2,8%), în timp ce benzinăriile şi restaurantele au raportat creşteri de 0,9% fiecare.
Pieţele bursiere au rămas uşor negative după publicarea datelor, iar randamentele obligaţiunilor de stat au scăzut. Investitorii au crescut pariurile că Rezerva Federală (Fed) ar putea reduce dobânda de referinţă încă din iunie.
”Scăderea a fost dramatică, dar mai mulţi factori atenuează îngrijorările. O parte se datorează vremii nefavorabile, iar o altă parte scăderii vânzărilor auto, după o creştere neobişnuită în decembrie, stimulată de oferte generoase ale dealerilor,” a explicat Robert Frick, economist la Navy Federal Credit Union.
Inflaţia şi preţurile importurilor
Inflaţia rămâne peste ţinta de 2% stabilită de Fed. Indicele preţurilor de consum (CPI) a crescut cu 0,5% în ianuarie, înregistrând o rată anuală de 3%. În schimb, indicele preţurilor producătorilor (PPI), un indicator pentru costurile angro, a arătat o uşoară relaxare a preţurilor pe lanţurile de aprovizionare.
În alte date economice publicate vineri, Biroul de Statistică a Muncii a raportat o creştere de 0,3% a preţurilor importurilor în ianuarie, cea mai mare creştere lunară din aprilie 2024. Pe o bază anuală, preţurile importurilor au avansat cu 1,9%.
Preţurile combustibililor au crescut cu 3,2%, fiind cel mai mare avans lunar din aprilie 2024. Alimentele, furajele şi băuturile s-au scumpit cu 0,2%, după un salt de 3% în decembrie. Preţurile exporturilor au urcat cu 1,3%.
Aceste evoluţii ar putea avea implicaţii importante pentru politica monetară a Fed, care monitorizează atent atât inflaţia, cât şi dinamica cererii consumatorilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.