Vânzările de arme și muniție au explodat în SUA în contextul coronavirusului. De ce se înarmează americanii?
Vânzările de arme și muniție au cunoscut o creștere dramatică în ultima perioadă în multe state americane, în special în cele afectate mai puternic de coronavirus (California, New York și Washington), mulți oameni declarând că se tem de izbucnirea unor revolte sociale, în timp ce alții afirmă că se înarmează din cauză că guvernul ar putea să-și folosească puterile de urgență pentru a restricționa achizițiile de arme.
Unele relatări din presă sugerează faptul că o parte importantă din cei care își cumpără arme sunt americani de origine asiatică, în special chinezi, care încearcă să se protejeze în fața posibilelor reacții violente din partea celor care îi acuză de răspândirea virusului. Cei care cumpără nu sunt doar pasionații de arme de foc și cei care sunt susținători fideli ai celui de-al Doilea Amendament la Constituția SUA, ci și americani care își achiziționează arme pentru prima dată în viață.
Verificările de cazier prin intermediul sistemului universal al FBI au înregistrat doar în luna februarie o creștere de 34%, adică aproape 3 milioane de cazuri. În ianuarie, pe măsură ce veștile despre noul virus originar din zona Wuhan din China se multiplicau, verificările de cazier au crescut cu aproximativ 25 la sută.
Mai mult, pe baza rapoartelor de vânzări ale National Shooting Sports Foundation (NSSF) procesate cu verificarea de cazier realizată prin intermediul National Instant Criminal Background Check System (NICS), vânzarea armelor de foc prin intermediul magazinelor specializate a crescut cu 17% la nivel național față de perioada similară a anului trecut.
Ammo.com, un retailer online de muniții, a înregistrat, de asemenea, o creștere recentă a vânzărilor. Potrivit datelor companiei (https://ammo.com/), în perioada 23 februarie – 4 martie, tranzacțiile au crescut cu 68% comparativ cu cele 11 zile înainte de 23 februarie, ziua în care Italia a raportat un focar major al coronavirusului care cauzează COVID-19. Cele mai multe muniții s-au vândut în statele Carolina de Nord și Georgia, cu creșteri de 170%.
Așa cum remarcă experții, până la apariția coronavirusului, vânzările de arme au înregistrat o stagnare în Statele Unite, după ce președintele republican, Donald Trump, și-a exprimat constant sprijinul pentru dreptul americanilor de a deține arme. Prin comparație, vânzările au crescut în timpul democratului Barack Obama în contextul discuțiilor intense legate de introducerea unor măsuri de control.
Într-un material recent dedicat subiectului, FoxNews a scris că armele de foc au devenit, alături de produse alimentare, hârtie igienică și dezinfectant de mâini, o altă marfă căutată care dispare rapid de pe rafturile magazinelor din SUA, pe fondul crizei coronavirusului.
O serie de interviuri realizate de postul de televiziune cu mai mulți proprietari și vânzători de magazine de arme au indicat că vânzările din această lună au crescut, în medie, între 30 și 400 la sută, comparativ cu o perioadă de timp „normală.” Pe lângă creșterea vânzărilor de arme și muniții, cererile pentru veste anti-glonț s-au accelerat și ele în unele locuri.
În ultima săptămână, pe măsură ce cazurile de persoane infectate cu COVID-19 au crescut vertiginos în Statele Unite, magazinele de arme de pe tot cuprinsul Americii au fost luate cu asalt de cumpărători care invocă cel de-al Doilea Amendament din Constituție, cel care le dă dreptul să poarte armă.
- „Vânzările de arme de foc și muniții sunt puternice în această săptămână pe măsură ce multe magazine de arme încearcă rapid să-și reînnoiască inventarul. A existat o creștere în numărul solicitărilor pentru instruirea în folosirea armelor de foc, deoarece familiile vor sfaturi pentru selectarea, utilizarea și depozitarea unei noi arme de foc,” a declarat Robyn Sandoval, director executiv al „A Girl & A Gun Women’s Shooting League,” cu sediul în Austin. „Americanii care respectă legea vor să aibă acces la armele de foc în perioadele de incertitudine. Familiile se distanțează social și se aprovizionează cu alimente și provizii la domiciliu. Focarul de coronavirus creează multă anxietate în comunitățile noastre. Familiile care s-au pregătit acasă vor să fie echipate să se protejeze de orice jefuitori sau violențe.”
După cum au remarcat comentatorii, vânzările de arme au crescut mai ales în statele în care numărul celor infectați cu coronavirus este mai mare, dar situația este similară și în statele care nu au mulți pacienți. De exemplu, în New York, unde oamenii au luat cu asalt magazinele din Long Island pentru a se aproviziona cu arme de foc și muniție, pe fondul situației haotice din stat.
Într-un mic oraș din Oklahoma, principalii clienți ai unui magazin de arme au fost șoferii de tir care circulă pe autostrada 44. De asemenea, unii dintre americanii care și-au cumpărat arme în California au declarat că au făcut-o pentru a-și asigura protecția.
National Rifle Association (NRA) și alți susținători ai celui de-al Doilea Amendament au lăudat creșterea vânzărilor de arme de foc. „Nu aveți nevoie de ea (armă), până aveți nevoie,” a scris recent Donald Trump Jr., fiul președintelui, într-un mesaj tweet, afirmând că „prietenii lui de stânga” i-au cerut sfaturi de unde să-și achiziționeze arme.
În acest context, unele voci și-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea ca rezervele de arme să nu fie suficiente în condițiile unor cereri uriașe. „Acest procent este de așteptat să crească în mod dramatic înainte de sfârșitul lunii martie. Comercianții cu amănuntul și producătorii nu au fost pregătiți să răspundă creșterii sau unei cereri susținute pe termen lung, astfel încât armele de foc și muniția ar putea să fie în mare măsură absente de pe rafturile dealerilor pentru săptămânile viitoare,” a avertizat Eric Poole, editor al revistei Guns and Ammo.
„Dacă producătorii de arme de foc și muniție din întreaga SUA sunt obligați să-și păstreze forța de muncă acasă, acest lucru va avea un efect mai profund și va crește prețurile, inclusiv la transferurile private de arme de foc și muniție, care nu sunt monitorizate sau înregistrate de sistemul NICS.”
De ce se înarmează americanii?
Există mai multe motive pentru care americanii obișnuiți au luat cu asalt magazinele de arme. Așa cum au remarcat ziariștii, mulți dintre ei și-au cumpărat pentru prima dată o armă și o fac pentru protecția personală. FoxNews a citat cazul lui John McEvoy, un american în vârstă de 34 de ani din Idaho, care a declarat că s-a dotat cu un pistol de 9 mm. „Întrucât această situație (criza coronavirusului) continuă să fie în derulare, prezic că rata criminalității va crește. Dacă alimentele și necesitățile de bază încep să se epuizeze, nu vreau să fiu victima unei spargeri și să nu fiu pregătit să mă protejez pe mine și familia mea.”
O opinie similară a exprimat și David Straus, din New York, care a afirmat pentru New York Post că și-a cumpărat o pușcă, deoarece se teme de ceea ce ar putea să facă oamenii rămași fără locuri de muncă. „Cred că este mai bine să fiu în siguranță decât să-mi pară rău. Nu știu ce se va întâmpla dacă lucrurile se agravează și dacă oamenii nu vor avea slujbe. Am nevoie să-mi protejez familia și casa. Sunt un mare credincios în pregătirea pentru ce e mai rău și speranța să se întâmple ce e mai bine. Sper să nu trebuiască să o folosesc niciodată,” a adăugat el.
De altfel, armele folosite pentru protecția personală par să fie, conform statisticilor, cele mai populare în acest moment. Dennis Santiago, un instructor de arme de foc din California și analist al riscurilor financiare, a declarat: „Reacția umană la pericol și incertitudine este previzibilă. Teama îi va determina pe oamenii să-și dorească să caute siguranță. Armele de foc sunt un simbol psihologic de a fi obiecte mai sigure în perioadele incerte. Oamenii le vor căuta. Nu le achiziționează pentru a le folosi. Le cumpără, sperând că nu vor trebui să le folosească.”
La aceasta se adaugă și faptul că membrii departamentelor de poliție ar putea fi ei înșiși victimele coronavirusului, crescând astfel nivelul de panică printre americani și teama că ordinea socială ar putea fi înlocuită de revolte și haos.
„Există peste 100 de milioane de proprietari legali de arme. Pe aceste meleaguri sunt oameni care știu că, dacă vor avea probleme, polițiștii vor veni – Dumnezeu să-i binecuvânteze -, dar că, până când vor face acest lucru, ei înșiși trebuie să se apere,” a spus Frank Miniter, redactor șef al revistei America’s 1st Freedom, o revistă a NRA. „Acesta este motivul pentru care, în timpul urgențelor naționale, vânzările de arme și muniții cresc. Acesta este un lucru practic. Comunitățile se bazează pe încrederea în propriile lor forțe. Creșterea vânzărilor de arme este natura practică a americanilor.”
În acest context, este dat ca exemplu Departamentul de Poliție din New York, unde câțiva ofițeri au fost diagnosticați deja cu COVID-19. Acest lucru a dus la creșterea dramatică a vânzărilor de arme la magazinele locale, ceea ce a făcut ca, de exemplu, un magazin din Nassau County, în Long Island, să permită accesul cumpărătorilor doar în grupuri de câteva persoane.
Oamenii se tem că măsurile de urgență adoptate de autorități le vor îngrădi dreptul de a se înarma și se grăbesc să-și cumpere arme. „Cred că o mulțime de oameni consideră că le sunt încălcate drepturile și doresc să-și exercite dreptul stipulat de al Doilea Amendament înainte de instituirea oricăror posibile restricții legate de arme,” a declarat Kevin Romano, managerul magazinului Coliseum Gun Traders Ltd în Uniondale (New York).
Vânzările de arme au crescut în rândul comunității americane de origine asiatică, care se teme de posibile reacții negative din partea celor care o acuză de răspândirea virusului. Los Angeles Times a dat ca exemplu magazinul Laguna Guns & Accesories din Elk Grove, la sud de Sacramento, unde proprietarul magazinului a spus că a vândut un număr mare de arme de foc, multe fiind achiziționate de clienți asiatici.
Proprietarul unui magazin de arme din Arcadia (California) a declarat pentru o stație locală CBS că magazinul său a înregistrat o creștere de peste zece ori a numărului de clienți, mulți dintre ei asiatici americani îngrijorați că, în cazul unor tulburări sociale, vor fi vizați din cauza etnicității lor.
Date statistice
- Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casă în care există o armă de foc. Dreptul de a purta armă este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Supremă în câteva decizii majore.
- Unele estimări arată că americanii dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7,7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme.
- O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri – aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%).
- Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că dețin arme de foc.
- 48% dintre americani afirmă că dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirmă că principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirmă că 49% dintre americani aveau o armă pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
- Principala organizație care reunește proprietarii de arme este NRA, unul dintre cele mai influente și puternice grupuri de lobby de la Washington în chestiunea politicilor privind armele de foc. Asociația susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care susțin de obicei Partidul Republican. NRA și celelalte organizații similare reprezintă un lobby puternic, ele investind anual milioane de dolari pentru sprijinirea politicienilor care le susțin ideile.
- Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține.
- Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați, fără îndoială, și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri.
- Existența unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merită menționat faptul că, potrivit unui sondaj Pew Research din 2017, majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat că dreptul de a avea arme este „esențial” pentru libertatea lor, așa cum este prevăzut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA. Istoria Americii, afirmă ei, este plină de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern
Surse: FoxNews, New York Post, Los Angeles Times, The Independent, NRA/ Sursa Foto: Ammunitiontogo.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii