G4Media.ro

Vapatul provoacă leziuni ale ADN-ului similare cu cele provocate de fumat –…

sursa foto: Unsplash/ John Caroro

Vapatul provoacă leziuni ale ADN-ului similare cu cele provocate de fumat – în contextul în care un studiu leagă țigările electronice de riscul de cancer

Oamenii de știință de la University College London au descoperit că utilizatorii de dispozitive de vapat și fumătorii au suferit modificări similare la nivelul ADN-ului lor, scrie Sky News.

Aceste modificări sunt legate de dezvoltarea viitoare a cancerului pulmonar la fumători.

Vapatul dăunează ADN-ului utilizatorilor săi într-un mod similar cu cel al fumătorilor care dezvoltă cancer, a dezvăluit un nou studiu.

Cercetătorii de la University College London au descoperit că utilizatorii de vape și fumătorii de țigări au suferit modificări similare ale ADN-ului celulelor din gură – aceste modificări fiind legate de dezvoltarea viitoare a cancerului pulmonar la fumători.

Acesta este primul studiu important care stabilește o legătură între consumul de vape-uri, cunoscute și ca țigări electronice, și un risc crescut de cancer, însă oamenii de știință au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare.

Studiul, publicat în revista Cancer Research, a studiat ADN-ul a peste 3.500 de persoane.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Martin Widschwendter, a declarat că dispozitivele de vapat”s-ar putea să nu fie atât de inofensive pe cât se credea inițial”.

Autorul principal, Dr. Chiara Herzog, a adăugat: „Deși consensul științific este că țigările electronice sunt mai sigure decât fumatul tutunului, nu putem presupune că utilizarea lor este complet sigură și este important să explorăm potențialele lor riscuri pe termen lung și legăturile cu cancerul.

National Health Service a declarat că țigările electronice sunt substanțial mai sigure decât fumatul tutunului, iar fumătorilor li se recomandă să treacă la vaping pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Dar modificările ADN-ului au fost observate și la utilizatorii de vape care fumaseră mai puțin de 100 de țigări de tutun în viața lor.

„Țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri

Dr. Ian Walker, directorul executiv al Cancer Research UK pentru politici, a declarat: „Acest studiu contribuie la înțelegerea noastră privind țigările electronice, dar nu arată că țigările electronice provoacă cancer.

„Decenii de cercetări au dovedit legătura dintre fumat și cancer, iar studiile de până acum au arătat că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul și pot ajuta oamenii să renunțe la fumat”, a spus el.

„Această lucrare evidențiază, totuși, că țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri și, prin urmare, avem nevoie de studii suplimentare pentru a descoperi potențialul lor impact pe termen lung asupra sănătății umane.”

Deputații urmează să voteze astăzi o legislație care ar restricționa aromele și promoțiile de vapori, precum și interzicerea totală a fumatului pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009.

Dr. Walker a adăugat: „Fumatul tutunului provoacă 150 de cazuri de cancer în fiecare zi în Marea Britanie, motiv pentru care așteptăm cu nerăbdare să vedem cum legislația guvernului privind vârsta de vânzare este prezentată în parlament.

„Nimic nu ar avea un impact mai mare asupra reducerii numărului de decese care pot fi prevenite în Marea Britanie decât eliminarea fumatului, iar această politică ne va duce cu un pas mai aproape de un viitor fără fum de tutun.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Posibil sa fie de la arome ca vaporii in sine nu sunt periculosi.