G4Media.ro

Vara aceasta termin clasa a XII-a. Participarea la Bacalaureat ne oferă statutul…

Foto: Facebook.com - Antonia Pup

Vara aceasta termin clasa a XII-a. Participarea la Bacalaureat ne oferă statutul moral să demonstrăm că educația este despre noi – Antonia Pup

Analiza este semnată de președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup. Elevă în clasa a XII-a, aceasta a fost ținta mai multor acuzații, după ce a susținut în urmă cu o seară, la Antena 3, că examenul de Bacalaureat nu trebuie anulat. Edupedu.ro redă integral opinia Antoniei Pup:

Ceea ce se întâmplă în spațiul public este o dezinformare în dezavantajul elevilor care au muncit pe brânci pentru un examen de Bacalaureat, în avantajul universităților private în căutare de studenți. Dacă Bacalaureatul s-ar anula, toți elevii din ultimele promoții ar primi diplome pe nemerit.

Nu putem anula examenul de Bacalaureat, întrucât universitățile deja au exprimat un punct ferm de vedere cu privire la importanța rezultatului acestui examen pentru admiterea în învățământul superior. Legea educației naționale stipulează foarte clar că simpla absolvire a douăsprezece clase nu este suficientă pentru a merge la o facultate.

Politicienii se folosesc de neliniștea elevilor și a părinților acestora pentru a manipula opinia publică.

Dragi politicieni,

încercați să distrugeți tot ce a mai rămas echitabil și calitativ în sistemul de evaluare din România, doar de dragul unor procente. Mihai Gâdea a preluat ieri doar telefoane din partea elevilor care își doresc echivalarea, iar fricile acestora au devenit subiect de breaking news pe Antena 3. Nu s-a vorbit despre măsuri concrete, fundamentate în baza unor date factuale. S-a promovat impostura, iar elevii merită mai mult decât atât.

Este dreptul elevilor de a participa la un examen corect, care să le certifice cunoștințele, iar statul are datoria de a-l organiza în cele mai bune condiții.

Vara aceasta termin clasa a XII-a. Sub nici o formă nu voi permite nimănui ca cineva, peste ani, să îmi spună că am făcut parte din “generația COVID-19”. Eu nu cred într-o astfel de alocare a termenilor și sunt total împotriva ei, iată de ce: nu suntem generația COVID-19, dar e în puterea noastră să alegem să fim generația care a schimbat paradigma educației din România.

Suntem o generație prea puternică, prea vocală, care gândește analitic, care caută și are în sânge dorința de cunoaștere, cum putem fi numiți “generația COVID-19”? E în puterea noastră să alegem să fim schimbarea. Sună pompos, știu, dar putem alege să fim noi “ăia care au schimbat sistemul”. Și istoria ne-a demonstrat că îți trebuie curaj, tenacitate și onestitate – mai întâi cu tine însuți ca să poți produce schimbarea aia despre care tot ne place să vorbim. Cine să o ceară, dacă nu tot noi? Cine să o producă, dacă nu tot noi? Noi n-am avut banchet anul acesta, dar ne-am unit forțele cu ONG-urile din țară și am donat pentru cei mai dezavantajați, cât Ministerul se chinuia să îi numere. Noi n-am avut poze de album, dar ne-am folosit propriile pagini de Facebook ca să scoatem la iveală probleme sistemului pe care oricum le tot zicem de zeci de ani încoace: condiții improprii în școli, lipsa de hârtie igienică și săpun la baie, profesori nepregătiți pentru rigorile societății, un sistem de evaluare în întreg sistemul de învățământ preuniversitar care nu funcționează. Înainte vorbeam noi, câtiva, despre aceste probleme, acum vorbește toată lumea și noi trebuie să fim acolo ca să le vedem rezolvate, să fim acolo, în mijlocul jocului, acolo unde ne tot zbatem să fim de ani.

Am alături de mine colegi care au tras de mânecă profesori universitari să vină să le vorbească despre cum e cu admiterea (s.o. #TEF2020) și weekendul ăsta au și pus lucrurile în mișcare. Am colegi din organizații, văd studenți la medicină care au mers să facă voluntariat în linia a doua. Am colegi peste tot prin țară care au luat atitudine la abuzurile online, am colegi care și-au ajutat profesorii să învețe să predea online, să folosească platformele – nu pot decât să fiu mândră că sunt și eu o mică parte din acest moment al sistemului în care puterea poate să fie în mâinile noastre – “changing the game, breaking the cycle” sau învățământ centrat pe elev.

Dar trebuie să continuăm să luptăm, să fim critici cu noi înșine și, în acest context, nu anularea Bacalaureatului este acțiunea care ne ajută să fundamentăm învățământul centrat pe elev, ci susținerea lui în condiții de maximă siguranță, cu camerele de supraveghere, cu profesori care să evalueze obiectiv. Doar așa mai putem instaura echitatea și calitatea din sistemul de educație sub determinarea noastră.

Participarea la acest examen al maturității ne oferă statutul moral prin care putem să demonstrăm că educația este despre noi, nu despre ei, că suntem cei care putem să luăm decizii chiar și cu masca pe față. Și vă garantez că toți profesorii de liceu, chiar și cei care v-au acordat note pentru a vă intimida să nu vă ridicați din bancă, vă vor ține minte nu drept generația COVID-19, ci drept generația care a rupt cercul vicios al inechităților, al corupției mici și al lui “las’ că merge și așa” în educație, generația care începe să construiască astăzi un sistem în care evaluarea să fie corectă, programa adaptată, iar profesorii pregătiți, care să facă școală (online și offline) pe bune, să nu mai dea meditații, ci să caute să creeze strategii de învățare pentru fiecare elev în parte.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Daca o sa se tina BAC-ul anul asta, atunci o sa fie niste subiecte de toata jena. Si in ultimii ani subiectele au fost vai de steaua lor, dar anul asta sunt obligati sa faca treaba asta. BAC-ul de dinainte de 2010 nici nu se poate compara cu BAC-ul care se da acum. Inainte de 2010, 2011 erau si subiecte de anul 2 la facultate in BAC. In ultimii ani am vazut ca multi comentau la subiecte de clasa a noua sau a zecea.

  2. O fata foarte deșteaptă!

    • mai ales atunci cand se supara ca nu se da bacul,pentru ca acest guvern nu este capabil sa asigure conditii sigure, dar nu zice nimic cand statul o prezuma ,,hoata” cand a pus camere de luat vederi!
      asa cum prezuma si dr Horatiu Moldovan ca romanii sunt niste neseriosi, hoti, inculti si atunci toti asimptomaticii la spital!
      toti politicienii cansidera ca natiunea asta este hoata, inculta, necivilizata… in afara de diaspora!
      Si domnisoara este urmasa lor!
      Tineretul asta va aduce bolsevismul in tara!

  3. Era nevoie si de micii utecisti sa se dea rotunzi, sa-si privatizeze epidemia. Ce trebuie sa stim e numarul de morti si raniti rezultat in urma unui bac, cat si numarul de morti si raniti rezultati in urma lipsei de bac. Parerea fetei lui tata sau a altor activisti intereseaza prea putin.

    Sigur, dupa doua luni de haituit grataragii si calugarii, e mai greu sa dai inapoi si sa recunosti ca covrig se poate preveni cu distantare selectiva. Dar asta e problema lui Orban teoretic. (Practic, omul avea toate datele sa nu fie premier, si deci i se va ierta si asta.) Nu e problema minorilor, sau cel putin nu e o problema suficient de triviala incat sa necesite sugestii de la minori.

    • Tocmai am terminat de citit cu ce fel de adunari se ocupa idolii tai de partid si stat zilele astea – aduc invierea a doua oara : https://www.g4media.ro/ips-teodosie-reface-slujba-de-inviere-si-imparte-lumina-de-pasti-in-aceasta-seara-in-pofida-reactiilor-critice-ale-bor.html.

      Cum de ti-a scapat si nu ai comentat aici? O fi fix in spiritul autoritatii pe care ti-o doresti?
      Securistul asta cu sutana e suficient de „activist” pentru tine?
      E major. Daca minorii nu au dreptul sa aiba opinii (s-o crezi tu!), atunci majorul asta care are ditamai opinia e OK?

      Fata asta va fi brici in viata, tot asa cum e si acum. Probabil va obtine tot ce isi propune, prin munca ei si in ciuda idiotilor utili de pretutindeni.
      Tu cu ce te lauzi? Cate postati anti orice urma de bun simt, performanta reala si respect fata de semeni ai facut astazi?

    • Nu sunt crestin, si cu atat mai putin nu ma intereseaza problemele generale ale BOR. Cert e ca modelul de carantina romaneasca cu cerere a fost o frectie, ca sa nu zicem ca n-a facut guvernul nimic.

      As prefera sa vad o comparatie cu numarul mortilor din anii trecuti, pe judete si orase, ca sa stie exact unde e covrig sever. (si daca e undeva covrig.) As prefera sa vad numarul de paturi libere la ATI, numarul de respiratoare, numarul de camere disponibile pentru carantina pe cheltuiala statului, din nou defalcat pe judete si orase. As prefera sa vad numarul de teste, total, pozitivi, simptomatici samd, impartiti pe zile si saptamani, sa vedem cand apune covrigul. As vrea sa vad care sunt masurile economice pentru someri, zilieri, IMMuri, firme mari cu proprietari romani, agricultori, cu sume si termene de plata. As vrea sa vad care este situatia araturilor, ca in Scanteia de pe vremuri, pentru ca, la fel ca pe vremuri, traim mai mult din grau decat din IT.

      In loc de asta, vad calugari si ioghini termometrizati, eleve in calduri, luptatori anticomunisti. Din cand in cand, ca in cele trei minute de ura din romanul 1984, ni se descrie un om care nu respecta carantina – grataragiu sau bombardier -, dar nu pentru ca ne da covrig. Ii demascam ca la partid, ca sa trimitem ulimea pe tangente.

    • Problema ta Juliene este că ești foarte prost!…fiind foarte prost, nu poți gândi cu capul tău și atunci gândește prosteala descreieraților, VARANUL, Haznaua3 sau feisbucul de conspirațoniști pentru tine…cam ce fel de om crezi că e conspiraționistul mediu care scrie miau ca pisica?…DA, este un prost ca tine, fără Bacalaureat!

  4. @CRP am vazut scoala de dinainte de revolutie. E aceeasi cu aia pe care a facut-o generatia mea imediat dupa. Aceiasi profesori, aceeasi materie, mai putina propaganda. Cine vroia sa invete, invata, cine nu, nu. La fel e si acum. Argumentul meu e ca majoritatea nu vor acelasi lucru ca tine, si asta e ok. Si trebuie sa traiesti intre ei, sa lucrati impreuna, nu unul impotriva ceiluilalt. Si ala care uraste invatatura si vrea sa fie smecher si sa faca bani, si ala tocilar care crede ca daca baga mai multe chestii in cap lumea o sa-i dea viata pe tava. Am fosti colegi tocilari cu seringa-n vena vai neamu lor, am colegi „lepre” sefi de diverse la fel de „lepre” si acum. Pe niciunu nu l-a facut nota la BAC mai special. Nimanui nu ii pasa de nota ta de la BAC, nimanui nu-i pasa cu cat ai intrat la facultate. Daca ai diploma, bravo, daca lucrezi in IT iei o scutire de impozit si cam atat. In lumea managerilor de banci, nu se lauda nimeni cu cat a luat la mate la BAC, si tre sa iesi de undeva foarte scump ca sa folosesti facultatea ca bragging rights.

    Eu cred ca v-a scapat esentialul: nu fac un argument contra scolii, fac un argument impotriva datului de BAC in pandemie.

  5. asta ar trebui sa fie starea de spirit a absolventilor!

  6. Felicitari Antoniei pentru atitudine! De copiii acestia trebuie sa le fie frica ticalosilor din politica!

    • Copii că ăștia vor deveni ticăloși din politica

  7. Parerea mea despre aceasta individa este ca pur si simplu e jalnica si ca fara sa-i solicite nimeni parerea se forteaza sa si-o dea. Oricum e un zero si nu o ia nimeni cu adevarat in considerare. Sa trecem mai departe.
    Marea intrebare este: DACA NU ESTE SIGUR PENTRU ELEVI/STUDENTI SA SE INTOARCA ACUM LA SCOALA, DUPA CE CRITERII ESTE SIGUR PENTRU ELEVII DIN CLASELE A viii-A SI A xii-A SA REVINA LA SCOALA?