G4Media.ro

Varianta indiană a coronavirusului, detectată în cel puțin 17 țări, anunță OMS

sursa foto: OMS

Varianta indiană a coronavirusului, detectată în cel puțin 17 țări, anunță OMS

Variantă indiană a coronavirusului, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în „cel puţin 17 ţări”, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit OMS, varianta B.1.617, mai frecvent cunoscută sub numele de varianta indiană pentru că prima dată a apărut în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom, în „cel puţin 17 ţări”.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei.

În ultimele zile, varianta a fost semnalată, de asemenea, în mai multe ţări europene (Belgia, Elveţia, Grecia, Italia).

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

OMS a clasificat recent această variantă ca ‘variantă de interes”, şi nu ca „variantă preocupantă”. Or, acest ultim nume ar indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale).

Şi această variantă ridică încă întrebări. „Alte comportamente” pot fi, de asemenea, la originea recrudescenţei cazurilor în India, a spus OMS, cum ar fi nerespectarea restricţiilor sanitare şi adunările în masă.

Organizaţia a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori „poate juca un rol în resurgenţa cazurilor” în India.

India se confruntă cu o explozie de cazuri, depăşind luni un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

„Cercetări suplimentare” mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană „sunt necesare urgent” pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India.

sursa foto: OMS

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sunt de vina. Cu cat lași virusul sa se răspândească mai mult, nerespectand nimic si luptând contra restricțiilor, cu atât apar mai multe variante.

  2. Tinand cont de faptul ca sunt 195 de tari pe glob, mai avem de asteptat pana se vor fi epuizat toate „tulpinile”.
    Pana una-alta, trebuie sa fim „responsabili” si sa „respectam masurile de siguranta”. Plus vaccin gratis, dar scump pentru economia tarii si organismul uman.

  3. Vaccinul ajuta sa elimini mai repede virusul din organism, deci nu va apuca sa-si faca multe copii. Cu cat se produc mai putine copii ale virusului in organism, cu atat e mai putin probabil sa apara mutatii (erori de copiere). Si in plus reduce raspandirea virusului in general, in societate. Cu acelasi efect. Mai putine copii ale virusului, mai putine erori de copiere. Simplu, nu-i asa?

    Ce ai zice tu ar fi valabil doar daca organismul n-ar fi in stare sa neutralizeze complet virusul, din cauza unui sistem imunitar foarte slabit, si ar supravietui doar virioni care au anumite mutatii. Dar in acel caz nici vaccinul nu functioneaza, ca un sistem imunitar foarte slabit nu raspunde la vaccinare, deci rezultatul net este nul. Nici nu ajuta, nici nu incurca vaccinul in acel caz.

    Serurile convalescente pot avea efectul de care vorbesti tu, pentru ca nu au nevoie neaparat de un sistem imunitar pentru a lucra. De asta in tari ca Regatul Unit cei cu sistem imunitar slabit si care primesc ser convalescent sunt izolati in spitale in camere cu presiune negativa, pentru a nu exista riscul sa scape variante mutante de la ei.

    Si parerile nedovedite ale unor doctori sunt doar asta, pareri.

    A, inca ceva, si o infectare anterioara cu virusul functioneaza ca o vaccinare. Deci daca vaccinarea, prin absurd, ar cauza mutatiile, automat o infectare anterioara cu virusul ar cauza si ea mutatii la reinfectare.