Variola maimuței: ECDC recomandă ca persoanele care se angajează în relații sexuale ocazionale sau cu mai mulți parteneri să fie prudente, iar cele cu simptome să se abțină de la relații sexuale / 35 de cazuri raportate în Europa și UK
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat, vineri, că până la acest moment au fost confirmate 38 de cazuri de variola maimuței la nivel mondial, dintre care 35 în Europa și UK, precizând că este pentru prima dată când virusul se transmite în țările europene fără legătură cu Africa de Vest sau Centrală și că este o premieră mondială înregistrarea de infectări în rândul bărbaților care au relații sexuale cu bărbați (MSM).
În acest context, ECDC recomandă ca persoanele care se angajează în sex ocazional sau cu mai mulți parteneri să fie prudente, iar cele cu simptome să se abțină de la raporturi sexuale.
„Instituțiile/autoritățile de sănătate publică și organizațiile comunitare ar trebui să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențiala răspândire a variolei maimuțelor în comunitate, în special în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați și care se angajează în sex ocazional sau care au parteneri sexuali multipli. Persoanele care se angajează în sex ocazional sau care au mai mulți parteneri sexuali care nu sunt MSM ar trebui să fie, de asemenea, vigilente. Orice persoană care prezintă simptome care indică variola maimuței trebuie să solicite îngrijiri de specialitate și trebuie să se abțină de la activități sexuale sau orice alt tip de activități care implică contact strâns până când variola maimuței este fie exclusă, fie infecția este rezolvată.
Cazurile suspecte trebuie izolate și testate și notificate prompt. Urmărirea contactelor ar trebui inițiată pentru cazurile pozitive, iar animalele de companie mamifere expuse ar trebui plasate în carantină. Dacă în țară sunt disponibile vaccinuri împotriva variolei, vaccinarea persoanelor apropiate cu risc ridicat trebuie luată în considerare după o evaluare a raportului risc-beneficiu. Pentru cazurile severe, poate fi luat în considerare tratamentul cu un antiviral înregistrat, dacă este disponibil în țară”, precizează agenția europeană.
Unde au fost confirmate cazuri de infectare până acum:
- Belgia – 2
- Franța – 1
- Italia – 1, plus 2 suspecte
- Portugalia – 14, plus 20 suspecte
- Spania – 7, plus 23 suspecte
- Suedia – 1
- UK – 9
- Canada – 2, plus 17 suspecte
- Australia – 1
ECDC precizează că „majoritatea cazurilor au fost confirmate la bărbați tineri, mulți autoidentificându-se ca bărbați care fac întrețin relații sexuale cu bărbați (MSM) și niciunul cu istoric recent de călătorie în zonele în care boala este endemică. Majoritatea cazurilor s-au prezentat cu leziuni la nivelul organelor genitale sau a zonei perigenitale, ceea ce indică faptul că transmiterea are loc probabil în timpul contactului fizic apropiat în timpul activităților sexuale”.
Endemică în Africa de Vest, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament şi, în general, se vindecă de la sine. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot să apară erupţii cutanate, adesea pe faţă, care să se răspândească în alte zone ale corpului.
Din 6 mai, când au fost raportate primele cazuri în Marea Britanie, nu a fost înregistrat niciun deces.
Sursa foto: ECDC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii