G4Media.ro

Varşovia doreşte să păstreze „strânse legături” cu SUA în ciuda unor „dificultăţi…

sursa foto: Pexels

Varşovia doreşte să păstreze „strânse legături” cu SUA în ciuda unor „dificultăţi obiective”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri, cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui american ales, Donald Trump, că va căuta să coopereze „cât mai strâns posibil” cu Statele Unite, în ciuda unor „dificultăţi obiective”, notează AFP, transmite Agerpres.

Polonia, membră a UE şi NATO, este unul dintre principalii aliaţi ai Kievului în faţa armatei ruse de la începutul invaziei teritoriului ucrainean, în februarie 2022.

Trump, care va depune jurământul luni, a insistat că va pune capăt rapid luptelor, imediat după preluarea mandatului. Ceea ce stârneşte îngrijorări în Ucraina că ar putea fi obligată să facă concesii teritoriale majore în schimbul păcii.

Vineri, Tusk a promis „cea mai strânsă cooperare posibilă cu Statele Unite, cu Canada, atât în contextul războiului din Ucraina, dar şi mai larg”.

Vorbind alături de premierul britanic Keir Starmer, Tusk a adăugat că cei doi lideri vor lucra pentru a se asigura că relaţiile transatlantice sunt „la cel mai înalt nivel posibil, indiferent de dificultăţile sau incertitudinile uneori obiective”.

Tusk şi Starmer au anunţat lansarea negocierilor privind „un nou tratat de securitate şi apărare între Regatul Unit şi Polonia”.

„Este vorba în special despre aprofundarea legăturilor dintre industriile noastre de apărare”, le-a declarat Starmer jurnaliştilor.

Trump le-a cerut membrilor NATO să-şi mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, în timp ce nivelul minim actual al Alianţei este de 2%.

Polonia plănuieşte să cheltuiască pentru apărare 4,7% din PIB în acest an.

„Nu este locul meu să solicit partenerilor NATO să urmeze exemplul Poloniei în ceea ce priveşte cheltuielile militare (…) dar fără îndoială că poziţia agresorului (…) ar fi incomparabil mai proastă dacă capacităţile individuale ale diferitelor ţări din NATO ar fi astăzi mult mai importante şi dacă ar corespunde potenţialului nostru economic real”, a subliniat Tusk.

În ultimii ani, Polonia a semnat o serie de contracte cu Statele Unite pentru achiziţionarea de echipamente militare, în special elicoptere de atac Apache şi tancuri Abrams.

Peste 10.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în prezent pe teritoriul său, reaminteşte AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ok,deci,singurii „suveranisti” autentici din Europa,care nu sunt sclavi sovietici ca Orban,Georgescu,Simion sau Sosoca au ceva dubii vis-a vis de oligarhia care se va instala in Sua pentru cel putin 4 ani(depinde cat o mai duce țarul Sua). Oricum eu sunt bine,au un parteneriat cu UK,care 100/100% nu ii va vinde lui Putin. Noi inca o ardem cu „partenerul strategic” care deja a impartit Europa cu Putin intr-un reeditat pact Ribentrop-Molotov.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.