Bănescu, întrebat dacă vorbește despre Firea-Pandele în numele BOR: „O discuție în haznale mediatice și în sfere unde se clocește ideea detașării mele de instituții”/ ”Nu atac pe nimeni, e o distanțare igienică de excesele de corupție”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a răspuns, sâmbătă, la Dig24, în cadrul emisiunii ”În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă vorbește în nume personal sau al Bisericii Ortodoxe, atunci când lansează atacuri critice la cuplul Firea-Pandele:
- ”O discuție care se poartă în haznale mediatice și în anumite sfere în care se clocește ideea detașării mele de instituții”.
Bănescu a mai adăugat că ”nu atacă pe nimeni”, ci că este o ”distanțare igienică” față de ”excesele de corupție” care cuprind inclusiv centrele sociale ale copiilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități.
Schimbul dur de replici între Vasile Bănescu și cuplul Gabriela Firea-Florin Pandele a pornit în urmă cu 10 zile, la scurt timp după perchezițiile procurorilor DIICOT care au dezvăluit ororile din azilele de vârstnici din Ilfov, dezvăluite de Centrul de Investigații Media și Buletin de București. Vasile Bănescu a lansat un șir de acuzații la adresa Gabrielei Firea, fostul ministru al Familiei, care și-a dat demisia vineri, în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.
- Gabriela Firea a avut inițial o ieșire publică în care a acuzat că ”se dorește” scoaterea ei din viața politică și din cursa pentru Primăria București. În același timp, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a cerut vineri intervenția Patriarhului Daniel, iar fostul primar a declarat într-o intervenție la România TV că au fost ”stupefiați” de reacția lui Bănescu și că ”nu le venea să creadă” că vorbele vin de la purtătorul de cuvânt al BOR și ”nu de la un politician USR”. În aceeași seară, tot la RTV, Pandele a amintit de banii dați de Firea pe vremea când era primar pentru biserici și Catedrala Mântuirii Neamului, în timp ce ”hashtagiștii cereau spații mici și biserici din lemn”.
După declarațiile cuplului Pandele-Firea, în mesajul de sâmbătă Bănescu a acuzat ”absența totală a umanității” și ”apărarea disperată a imaginii publice” spunând că ”aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane”. Bănescu a vorbit și despre un ”diavol travestit” în imaginea unui om cu intenții bune ”doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm”. După primul său mesaj, Bănescu a transmis public că nu a vorbit în calitate de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, ci în nume personal.
Scandalul fără precedent între un lider PSD și un reprezentant BOR, chiar dacă fără menționarea directă a numelui, este relevant din prisma faptului că influența Bisericii Ortodoxe este foarte ridicată în societatea românească și, conform sondajelor, BOR este în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere, alături de Armată. De asemenea, influența conducerii BOR este notabilă în relația cu liderii politici.
În cel mai recent mesaj public, Bănescu a mai spus că ”depășirea măsurii” și ”inadecvarea la realitate” reprezintă ”cazul oricui se lasă luat de valul tulbure al egolatriei, al lăcomiei de vizibilitate, de întâietate, de autoritarism sterp asupra celorlalți. E cazul trist al oricui se lasă sedus de strategia rudimentară a invectivei, a judecății sumare și a lui hodoronc-tronc”.
Principalele declarații ale purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, la emisiunea ”În fața ta”, de sâmbătă, 15 iulie:
- Nu pot exprima o părere în calitate de persoană publică, dar pot exprima o părere din calitatea mea de teolog (…) Reacțiile mele au fost animate de un impuls spersonal (…), am văzut-o pe mama mea, pe tatăl meu care s-a stins acum trei ani tot pe un pat de suferință, pe care nu l-am dus la un azil, dar cunosc foarte bine atmosfera de azil. Nu ai cum să nu te gândești la fratele tău (…) Suntem obligați să vorbim;
- Sunt complet anti-progresist în sens ideologic. Sunt de acord în sensul progresului, nu al progresismului care este natural anti-religie.
- Eu nu îl pot deranja pe părintele patriarh cvasi-permanent. Eu nu sunt purtătorul de cuvânt al unei entități politice sau economice, sunt purtătorul de cuvânt al unei instituții, cunosc bine Biserica, m-am format aici. Aceste lucruri, numite reacții publice, sunt în primul rând reacțiile unui creștin. Nu am condus Biserica într-o zonă în care să existe un deserviciu.
- Tăcerea vinovată la o răscruce morală pe care o vedem acum lângă noi e o culpă.
- Tăcerea nu i se poate aplica părintelui Patriarh pentru că nu este persoana care să iasă pe Facebook, este sub demnitatea unui patriarh să se expună personal scriind anumite lucruri.
- Urmează un comunicat al Patriarhiei (care coincide cu ce a scris până acum, n.red.).
- Părintele Patriarh este o persoană de o inteligență ieșită din comun care nu poate avea confuzii.
- Ce crede despre lagăre patriarhul, n.red. Ceea ce crede oricine: Sunt atrocități, lucruri despre refuzăm să credem că există.
- Reacția Patriarhului la atrocități: A fost una de stupoare din punct de vedere al șocului, cum poți să fii altfel ca om? Nu împărătășește sentimentele personale, dar așa cum îl cunosc este un om care nu doar că s-a întristat foarte mult, dar sigur a și suferit foarte mult.
- Ați făcut afirmații în nume personal? E o discuție care se poartă în haznale mediatice și în anumite sfere în care se clocește ideea detașării mele de instituții. Reacțiile mele sunt de om liber, care cunoaște Evanghelia. Criteriile de reacție ale unui creștin se raportează la conștiință și Evanghelie.
- Am denunțat inclusiv radicalismul formulelor ”Bănescu s-a dezlănțuit”, ”BOR atacă dur”, sunt lucruri pe care jurnaliștii cu deontologie nu le-ar folosi niciodată. Eu nu atac pe nimeni, BOR nu atacă pe nimeni, aceste formule atrag privirea și ratingul. Este vorba de o distanțare igienică față de dezechilibre din societate.
- Excese de corupție, tentacular, manevrat și girat de oameni care nu fac binele, ci răul.
- Mă refer la corupție în general, care cuprinde inclusiv astfel de centrele în care stau copii și bătrâni, este cu atât mai monstruos. Nu aș putea să vă dau exemplu de ceva mai monstruos acum.
- A spune că dai bani pe ton de slavă deșarte este anemic creștinește: ”Ce face dreapta ta, să nu știe stânga”. Să nu facem spectacol din ce facem bine. Dacă ne-am făcut datoria respectând o lege este suficient.
- Poate cred că dacă dai bani la Biserică cumperi indulgențe? Este posibil, dar concepția este greșită și depășită.
- Unul dintre azile se numea ”Casa Nova”. Ai impresia că ești într-o butaforie.
- Se merge foarte departe în direcția ignorăririi binelui.
- Faptul că unii oameni au luat atitudine (și eu cred că acești bătrâni datoarează faptul că vor fi salvați unor jurnaliști) și faptul că unii au ignorat ar trebui să explice ce le-a dictat să nu ia atitudine.
- Ministrul înseamnă ”slujitor” în limba latină.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii