G4Media.ro

Vasile Dîncu, despre portofoliul de comisar european: România este acum o voce…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Vasile Dîncu, despre portofoliul de comisar european: România este acum o voce demnă şi puternică în UE

Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu a declarat, marţi, despre portofoliul de comisar european, că aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE. Dîncu se referă şi la criticile venite din partea liberalilor: Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă, spune el, transmite News.ro.

”După anunţul Ursulei von der Leyen privind portofoliul atribuit României, unii reprezentanţi ai dreptei s-au grăbit să spună că este un eşec al României sau al negocierii. Principala justificare inventată de Siegfried Mureşan, de exemplu, este acela că România ar fi primit o funcţie onorifică, un portofoliu care nu ar influenţa deciziile în domenii care contează cel mai mult pentru ţara noastră. Nimic mai fals şi mai demagogic”, spune europarlamentarul PSD.

Vasile Dîncu precizează că, chiar dacă cei de dreapta se opun cum pot, până şi comisarul PPE Ursula von der Leyen înţelege că este nevoie de o schimbare radicală şi încredinţează României gestionarea unui teritoriu de competenţe important în cel mai înalt grad atât pentru Europa, cât şi pentru România.

”Să sugerezi că ţara noastră nu este interesată de migraţia forţei de muncă şi de educaţie sau de adaptarea competenţelor la viitorul ocupaţiilor este cel puţin o mare greşeală, dacă nu chiar o rea-credinţă. Să reduci totul la economie când dezvoltarea sustenabilă reprezintă azi principalul azimut este doar retorică politicianistă. Cum să nu fie interesată România de adaptarea la digitalizare sau de programele de locuire ori de soluţii antisărăcie?”, arată Dîncu în postare.

Vasile Dîncu afirmă că, într-o Europǎ care a alunecat spre dreapta, în ultimele decenii, prezervarea modelului social european a devenit o urgenţă şi o şansǎ pentru reconstrucţia europeană.

”Ideea de Europă socialǎ a fost un slogan pe care PPE şi dreapta europeanǎ l-au folosit, de fapt, pentru a construi neoliberalismul care a subminat progresiv formula iniţială. Europa socialǎ a devenit o realitate tot mai discretă, iar ideea de coeziune a fost alimentatǎ cu fonduri tot mai puţin. În domeniul monetar, Mecanismul european de solidaritate a funcţionat tot pe baza şi pe sacrificiul economiilor naţionale, în timpul crizei din 2008. Viziunea neoliberală de fond a dus, paradoxal, şi la ceea ce constatǎ azi Raportul Draghi ca fiind pierderea de competitivitate. Economiile vestice nu au mai fost interesate de investiţii în inovaţie, în creativitate sau în forţă de muncǎ, ci au pus accentul doar pe căutarea de lanţuri de valoare fragmentată, unde diferite segmente sunt delocalizate în funcţie de profit: cercetarea în unele ţǎri cu calificări înalte, producţia în ţǎri cu forţǎ de muncă slab plătită, iar profiturile centralizate în paradisuri fiscale”, menţionează Dîncu.

El mai arată că ”Europa şi-a accelerat dezechilibrele după Maastricht când se consolidează mecanismele globalizării financiare”.

”Statele au tot mai mică putere pentru a face vreo transformare de interior pentru că, de exemplu, drepturile salariaţilor sunt subordonate libertăţii concurenţiale. Ultimele constrângeri aduse de tratate blochează o serie de măsuri necesare de înnoire şi de adaptare la schimbări sau la crize: tranziţia verde, ieşirea din austeritatea bugetară care s-a dovedit că nu este o soluţie de creştere, măsurile de control al capitalurilor, politicile industriale sau reformele bancare necesare. Europa arogantă de tip neoliberal a alimentat şi alimentează încă naţionalismele, iar Brexitul a fost doar unul din primele efecte vizibile. Alunecările suveraniste de azi sunt efecte ale acestor dezvoltări pe care dreapta europeană le-a impus, iar acestea pun, astăzi, democraţia în pericol”, spune Vasile Dîncu.

”Azi a devenit clar că trebuie să refacem modelul social european chiar dacă dreapta are încă o majoritate consistentă în instituţiile europene. Însuşi Ursula von der Leyen a declarat, chiar dacă nu a fost aplaudată masiv de PPE, la învestire, că: „Europa trebuie să conducă tranziţia către o planetă sănătoasă şi o nouă lume digitală. Va reuşi acest lucru doar dacă îi va aduce pe oameni împreună şi îşi va moderniza modelul unic de economie socială de piaţă pentru ca acesta să corespundă noilor ambiţii de astăzi. Europa s-a subordonat mondializării neoliberale şi a ajuns în această criză despre care vorbeşte raportul Draghi. Acum este nevoie de o schimbare radicală de viziune şi se vede prin noul portofoliu”, arată Dîncu.

Europarlamentarul PSD subliniază că, ”atunci când un lider PPE spune că acest portofoliu este lipsit de conţinut sau că este un eşec nu putem să nu vedem în asta decât o gravă desconsiderare a socialului, un reducţionism de factură pur economică şi, să ne fie cu iertare, o lipsă de viziune”.

”Cum să refacem competitivitatea Europei fără educaţie şi fără adaptarea competenţelor la economia viitorului, când Europa a pierdut competiţia în domeniul AI tocmai prin neglijarea acestui lucru? Dacă vom neglija forţa de muncă, pregătirea ei şi protecţia lucrătorilor nu ne putem închipui viitoarea Europă a competenţelor sporite cu o productivitate superioară. Criza demografică gravă în care se află acum Europa va fi în centrul proiectelor de viitor ale acestei comisii şi va necesita investiţii în nivelul de trai, în drepturile sociale şi în accesul la locuinţe. Toate acestea reprezintă nucleul unui proiect major de schimbare a Europei şi nu putem decât să fim mândri că România, prin Roxana Mînzatu şi echipa ei, va fi, alături de alte ţări, dirijor şi coordonator al acestui proiect de schimbare”, arată Dîncu.

El menţionează că ”politicienii de dreapta se gândesc doar la profit, dar această goană neoliberală după profit ne-a adus în această situaţie de criză a modelului european”.

”Competenţa dovedită de Roxana Mînzatu în toată activitatea ei, precum şi modul în care a gestionat interviul cu Preşedinta Comisiei Europene a generat acest proiect foarte important pentru România. Celor care o dau înainte cu portofoliul economic le putem spune că economicul nu are sens fără social, iar o Europă care neglijează oamenii, educaţia şi condiţiile de viaţă nu va reuşi niciodată să crească competitivitatea strategică, dar nici nu va reuşi să rămână un model de democraţie şi de toleranţă în vremurile care vor veni. Faptul că Roxana Mînzatu va ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei este, nu în ultimul rând, încă o victorie a României şi a negocierilor duse de prim ministrul Marcel Ciolacu. Aceste negocieri au arătat că timpul ezitărilor şi a complexelor noastre în raport cu Europa a trecut, iar România este acum o voce demnă şi puternică în UE”, afirmă Vasile Dîncu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bună glumă. 🙂