G4Media.ro

Vasile Dîncu, noi declarații despre sistemul de apărare israelian Iron Dome: ”Lucrăm…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Vasile Dîncu, noi declarații despre sistemul de apărare israelian Iron Dome: ”Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede. Vorbim despre următorii 5 ani”

Vasile Dîncu a făcut noi declarații, marți seară, la Digi24 referitoare la sistemul antirachetă israelian Iron Dome, spunând că a început procedurile pentru a discuta despre achiziționarea sistemului.

Ministrul Apărării a subliniat că au început procedurile de discuții cu omologii de la Tel Aviv și semnarea unui nou acord în domeniul de securitate este ”în lucru”, fiind o chestiune pentru următorii 5 ani:

  • ”Este o aspirație, am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am început procedurile pentru a discuta despre asta. Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo. Noi avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm cu acest tip de rachetă antibalistică. Deocamdată suntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate, avem un acord mai vechi. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm de aceste proiecte. Vorbim despre următorii 5 ani”.

Întrebat dacă va cumpăra sistemul antibalistic Iron Dome din Israel, Ministerul român al Apărării a transmis, la solicitarea G4Media, că în cadrul programelor de înzestrare este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fără să facă alte referiri la informațiile apărute zilele trecute în presa israeliană. Detalii, aici. 

Ce este Iron Dome

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.

Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe.

Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia – au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.

Astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA. Dacă Israelul a vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în vremea administrației Trump, se poate presupune că un asemenea acord n-ar fi fost aprobat sub mandatul lui Joe Biden.

Și producția rachetelor e un proiect comun – între Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile totale de dezvoltare s-au ridicat la 4 miliarde de dolari. Sursele afirmă că șansele unui acord cu România sunt foarte mari.

  • ”România e foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, afirmă unele surse în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al apărării Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul”, scria publicația israeliană Haaretz în 22 septembrie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cinci ani? Pana atunci, romanii vor vorbi ruseste si isi vor arata (prin referendum) dorinta de alipire la Mujicia. Ca de luptat, nu prea stiu ei ce e aia, ei stiu sa „intoarca armele” si sa critice 😀

  2. Marele bagator de seama cumpara de toate….. mai la sfantul asteapta! Ce sa faca si el, trebuie sa-si justifice plimbarea prin Korea si Israel….. au deschis discutiile ca sa nu inchidem gura!

  3. & Vaile Dîncu de la,,sindromul apărării”, că îi mai dau și alții să se apere, însă pe bani, ?

  4. „Il vom face foarte repede pe genunchi”

  5. 5 ani? Dîncu asta nu e familiarizat cu declaratiile generalului Lebed care se lauda ca in 24 de ore tancurile lui pot ajunge la Bucuresti?

  6. Am ajuns sa fi condusi de toti tractoristii si mafiotii