G4Media.ro

Vasile Dîncu: ”S-a vorbit aiurea despre pensii nesimţite, despre pensii speciale” /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Vasile Dîncu: ”S-a vorbit aiurea despre pensii nesimţite, despre pensii speciale” / Pensiile militarilor sub 2.500 de lei vor creşte cu 10%

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a anunţat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV că pensiile militarilor sub 2.500 de lei vor creşte cu 10%, din 2022, prevederea urmând a fi cuprinsă în bugetul de stat pentru anul viitor, anunță News.ro.

Vasile Dîncu a fost întrebat dacă pensiile militarilor de până în 2.500 de lei vor creşte cu 10 procente.

”Da, este un lucru pe care l-am negociat cu Ministrul de Finanţe, împreună cu Minstrul de interne, Lucian Bode, aceasta este o modificare care va apărea în buget. Nu a apărut încă, mai discutăm mâine despre asta, însă este una dintre propunerile noastre şi cu siguranţă că va trece”, a spus ministrul Apărării.

El a precizat că, în acest buget, ca un lucru general, Guvernul a încercat să aducă şi câteva contribuţii de genul one off, o singură dată. ”Am crescut alocaţii şi ajutoare pentru familii. Nu este însă un buget foarte spectaculos, foarte bogat, pentru că ne-am propus un lucru important, acel 7% pentru investiţii”, a spus Dîncu.

Despre impactul bugetar al acestei majorări a pensiilor militarilor, Dîncu a spus că este suportabil, chiar dacă este o sumă considerabilă.

”Este o sumă pe care ne-o permitem, chiar dacă este mare pentru că eu nu m-am aşteptat (..) în ceea ce priveşte statutul militarilor, pensiile, salariile militarilor, pentru că s-a vorbit aiurea despre pensii nesimţite, de exemplu, despre pensii speciale, ceea ce nu este cazul, pentru că în Armată este vorba de pensii de serviciu”, a afirmat Dîncu, arătând că s-au creat disproporţii mari, prin modificările legislative, astfel că unii au ieşit, de pe aceeaşi funcţie şi acelaşi grad, cu pensii mari, în jurul anilor 90, şi acum pensionarii au pensii mai mari de două ori sau chiar de trei ori.

”Avem foarte mulţi pensionari sub 2.500 de lei, ceea ce vă spun că nu m-am aşteptat”, a declarat Dîncu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

138 comentarii

  1. CONTRIBUTIVITATE!

    • Cand dai 50% din tot la stat, ai tot dreptul sa vorbesti, nu aiurea, despre desfiintarea castelor ce sustin „aparatul represiv”…

    • Da am lucrat 32 de ani și am plătit taxe exact ca și civili. Așa că las-o mai încet cu contributivitatea, mergi și tu și lucrează în armată că nu te oprește nimen.

    • Pentru toată lumea!.

    • Lumea e rea, pensiile și salariile speciale nici nu exista… Au unii ceva cu psd.

    • Militarule, poate ai plătit tva și taxa de drum ca toată lumea, în rest nu ai plătit, v-am plătit noi. Ia mai cauta un fluturaș. Iar când ieși cu 20-30 de ani mai devreme la pensie, tot contributivitate se numește?

    • De acord! Contributivitate! Atunci sa deblocheze soldele militarilor, care sunt blocate la nivelul din 2009. Solda unui subofiter incepe de la 750 lei brut. Asta o spun sigur 100%, nu ma poate contrazice nimeni. Daca tot se vrea egalitate intre militar si civil, atunci sa fie egalitate totala. Militarii sa nu mai aiba interdictiile de acum. Dupa ce iasa din serviciu sa fie civil. Sa nu mai chemam pompierii din timpul liber cand arde vreo casa, cand e vreo inundatie, etc. Asa e corect. Daca punem semnul egal, sa il punem peste tot.

    • Da contributivitate ,de acord că sa socotească program 24 din 24 și alte restricții , și o să țineți cont că militarii au solde. Nu salarii .grade și muncă și de anul nou ,de acord sa terminăm odată cu prostia asta că o să luați plasa. Cu P nare

    • Se vede că ești pe dinafară…La soldele încasate, oricărui militar, de la soldat la general, i s-au reținut și i se rețin absolut toate taxele și impozitele pe care le plătește orice civil la salariu. În afara contribuției la șomaj, că nu există șomaj în domeniul militar. Știi de ce militarii au soldă, nu salariu? Pentru că sunt în solda țării!! Tu nu știi decât să dormi în patul tău, iar de vineri până luni dimineața să faci ce vrei în viața asta. Un militar nu are zi de sâmbătă sau duminică, cui îi place să vină să doarmă în corturi sau să meargă în Afganistan, departe de familie și de copii … Orice militar poate fi civil, dar nu orice civil poate fi militar! Dacă credeți că e așa bine, de ce nu dați năvală să vă faceți militari? Dar luați-o încet, de la 14 ani, cu liceul militar…

    • Voi ăștia care sunteți militari, vorbiți că surdu-n pustiu pe aici, că nu va crede nimeni. Se face foarte multă propagandă referitoare la soldele voastre „mari” și pensiile nesimțite. Ce e drept, sunt și unele pensii nesimțite, dar alea sunt puține. Alea sunt pensiile comandați lor de unități, inspectorilor șefi și ale altor câțiva smardoi de prin ministere, iar ăștia din urmă, cei mai mulți, nici nu au absolvit vreo școală militară. Ei, pe ăștia îi scoate presa în față, îi dă exemplu și pe voi va bagă în aceeași oală cu ei.
      Acum nu vreau sa fiu răutăcios cu ceilalți, pentru că, cum spuneam, sunt câțiva cu pensii nesimțite, dar aia sunt undeva la 2-3%, poate chiar mai puțini, dar cu e dorește, poate să aleagă o carieră militară. MAI și MAN scot posturi din sursă externă an de an. Cine îi împiedică pe cei care râvnesc la o pensie militară sa se înscrie la concurs și să dea examen? Nu cumva ideea că 24 din 24 trebuie sa fie la cheremul instituției? Nu pentru că, in cazul in care vor vrea sa plece într-un weekend la munte sau la mare, li se va spune: mai așteaptă, peste 3 săptămâni îți vine și ți-e rândul. Sau că de Paște, Crăciun și Revelion, când toată lumea e pe chef și distracție, el va trebui, in cel mai bun caz, să stea acasă și să asigure de la domiciliu. Și multe alte restricții. Când lucrezi in MAI, cel puțin, nu ești ca profesorul care face meditație cu elevul de la clasă ca să mai scoată un ban. In MAI ai interdicție la venituri din alte surse, altele decât chirii, drepturi de autor (dacă ai ceva drepturi de autor), sau … cam atât.
      Cat despre vârstă de pensionare … cred că un polițist la 65 de ani ar fi foarte eficient in lucrul cu dosarele, mai ales la redactare pe calculator, accesare și administrare baze de date, să nu mai zic de intervenție rapidă. La fel și pompierii și militarii în misiuni internaționale.

    • Voi ăștia, mari cavaleri ai dreptății și echității, de ce nu aveți obligații militare la declararea stării de asediu/mobilizare/război? În prezent obligații militare au doar:
      -militarii activi.
      -pensionarii militari bărbati și femei, fără consimțământ, fără indemnizație lunară, fiind rezerviști operaționali (beneficiari de pensii ocupaționale/de serviciu).
      -rezerviștii voluntari, cu consimțământ, cu indemnizație lunară, persoanle care au îndeplinit serviciul militar.
      -barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani.
      Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani, fără stagiu militar, dar sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, nu au obligatii militare pentru apărarea propriei țări! Trist, ipocrit și cinic! Să beneficiezi de PRIVILEGIUL SPECIAL, nesimțit, de a nu pleca pe front la moarte, la război, dar să îți stea în gât pensionarii militari care au această obligație militară, riscând cu viața! Viața nu are echivalent pecuniar. Acceptați să vă dați viața sub jurământ, cereți să aveți obligații speciale și restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale zeci de ani pentru a avea o pensie militară. Nu cumva să ceară militarii drepturi egale cu ale voastre!
      Sclavia și munca forțată au fost abolite în societatea democratică! Hienelor hămesite! Nu mai aveți bani de sifonat!??

    • Chiar dacă România este un stat membru al NATO, pe micul ecran şi în unele publicaţii se propagă, în mod peiorativ, obsedant și repetat, ideea că în condiţiile unor dificultăţi economice cunoscute, generate de demnitarii aleși de ieri şi de azi , militarii beneficiază nemeritat așa-botezatele ,,pensii speciale’’. Cadrelor militare, pe întreaga perioadă activă , le este reținută contribuția pentru asigurări sociale similar celorlaltor cetățeni, însă la bugetul de stat ci nu la fondul public de pensii, de unde și confuzia sau manipularea faptului că militarii beneficiază de pensii necontributive. Astfel, cadrele militare cu drept de pensie, în calitate de rezerviști operațonali beneficiază de o pensie ocupațională ci nu ,,specială’’. ,,Speciale’’ sunt doar obligațiile militare după pensionare ale cadrelor militare, în condițiile în care bărbații ,, nespeciali’’ cu vârsta peste 35 de ani și femeile civile de toate vârstele, fără stagiu militar, au PRIVILEGIUL SPECIAL de a nu avea obligații militare pentru apărarea propriei țări la declararea stărilor de asediu, mobilizare şi război! Si vis pacem, para bellum!

    • @Gogu Pintenogu. Chiar dacă România este un stat membru al NATO, pe micul ecran şi în unele publicaţii se propagă, în mod peiorativ, obsedant și repetat, ideea că în condiţiile unor dificultăţi economice cunoscute, generate de demnitarii aleși de ieri şi de azi , militarii beneficiază nemeritat așa-botezatele ,,pensii speciale’’. Cadrelor militare, pe întreaga perioadă activă , le este reținută contribuția pentru asigurări sociale similar celorlaltor cetățeni, însă la bugetul de stat ci nu la fondul public de pensii, de unde și confuzia sau manipularea faptului că militarii beneficiază de pensii necontributive. Astfel, cadrele militare cu drept de pensie, în calitate de rezerviști operațonali beneficiază de o pensie ocupațională ci nu ,,specială’’. ,,Speciale’’ sunt doar obligațiile militare după pensionare ale cadrelor militare, în condițiile în care bărbații ,, nespeciali’’ cu vârsta peste 35 de ani și femeile civile de toate vârstele, fără stagiu militar, au PRIVILEGIUL SPECIAL de a nu avea obligații militare pentru apărarea propriei țări la declararea stărilor de asediu, mobilizare şi război! Si vis pacem, para bellum!

    • Nu trebuie să fii economist ca să știi că evaziunea și neplata CAS de către anjator și angajat, o să vă facă viața un calvar la bătrânețe. „Am muncit 40 de ani și am 800 de lei pensie”. Da cetățene! Când semnai pentru 600 de lei, minimul pe economie, iar restul de bani îi primeai la negru, era ok. Acum e ok să ai 800 de lei pensie, adică 50% din venitul declarat aferent căruia s-a plătit CAS( dacă s-a plătit și acesta!)

    • Multe cucoane simțitoare de egalitarisme moscovite. Mvaai…

    • Atit si numai atit … CONTRIBUTIVITATE !
      Restul, DISCRIMINARE…

    • Lucas și Alinescu au exact același text

  2. Poate că ar trebui să crească și durata serviciului pentru care încasează o pensie echivalentâ cu a unui om cu patruzeci și cinci de ani de muncă în spate.

    • Nu de alta, dar cunosc un caz pensionat la 40 de ani după 18 ani de serviciu cu numai 3500 pe lună. Asta cu 2500 se referă, poate, la cei cu 10 ani de serviciu, pensionați la 30, prea bătrâni ca să-și mai ia un job.

    • Normal ca merita, majoritatea au dus lupte grele pe ambele flancuri cu…bateriile de vin,dupa 40 de ani trebuie sa se recupereze!

    • Se afirmă într-un comentariu că orice militar poate fi civil dar. nu orice civil poate fi militar.Dar mai e una – orice civil se poate militariza dar nu orice militar se poate CIVILIZA.

    • Dacă se continuă în același ritm cu umilirea militarilor , o sa-i aduca cu arcanul pe tineri în armata ca pe vremea lui Creangă !

    • Ați uitat că voi ați votat aderarea la Alianța Nord Atlantică? Aţi transformat militarii români în sclavii voștri! I-aţi vândut cu neruşinare stăpânilor voştri, i-aţi scos din țară ca să-i trimiteţi în teatrele de operațiuni ale lumii, unii dintre ei sărăciți de corupția pe care o patronați. Au murit acolo, pe câmpurile minate, departe de familiile lor, de copii! I-aţi transformat în marfă de schimb pentru susţinerea voastră la putere, pentru a vă apăra averile și politrucii nababi. I-aţi abandonat la cheremul patronilor străini, i-aţi abandonat cu cinism, i-aţi transformat în slugi internaționale. Și acum veniți în haită să-i scuipați pe supraviețuitori, pentru că n-au murit încă și consumă resurse, trădătorilor vânduți intereselor meschine, trollilor, hienelor hămesite! Nu mai aveți bani de sifonat!?

    • Nu trebuie să fii economist ca să știi că evaziunea și neplata CAS de către anjator și angajat, o să vă facă viața un calvar la bătrânețe. „Am muncit 40 de ani și am 800 de lei pensie”. Da cetățene! Când semnai pentru 600 de lei, minimul pe economie, iar restul de bani îi primeai la negru, era ok. Acum e ok să ai 800 de lei pensie, adică 50% din venitul declarat aferent căruia s-a plătit CAS( dacă s-a plătit și acesta!)

    • Un pensionar militar cu 15 ani vechime minima cu o varsta de 47 de ani incaseaza mai mult decat un pensionar civil cu 44 ani vechime cu o varsta de 65 de ani… eu spun ca militarul este privat de anume lucruri dar nici civilul nu poate sa cotizeze de 3 ori mai mult (asta daca apuca pensia )chiar pentru aceeasi bani….

  3. Aiurea ai fost tu la cap dintotdeauna!

  4. Ati votat PSD+PNL=55%, deci meritati sa fiti jefuiti pentru pensiile speciale ale baronilor.

    • Ești varză.
      Grosul pensiilor speciale e la procurori, nu la „baroni”
      Sau la procurori te refereai cu „baroni”?

    • @dan: spre stiinta dvs., grosu’ pensiilor fara contributie este la…gradati (toti: armata, MAI, aviatie, medicina si altii…) nu la magistrati! Citit si informat, nu bagat soparle!

    • Magistrații au cele mai mari pensii din UE raportat la salariul mediu din Romania, pensia medie este de 20 de mii de lei,militarii au pensie medie 4 mii de lei adică de 5 ori mai puțin!

    • total fals! militarii au si ei pensii mari! in functie de grad. deci nu mai bate campii. iar dancu minte ca un ordinar ce e. stie foarte bine ca nu de pensiile de 2500 era vorba ci de alea de 25000 sau de 70000. i-a scapat un zero.

    • Si militarii ce fac, mai precis? Sunt aia conduși de unul care tocmai a fost condamnat pentru furt din banii publici?

    • @Alexandra, nu te mai băga în seamă aiurea în tramvai!
      În ianuarie 2021, potrivit statisticii Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), România avea 816 pensionari speciali membri ai Corpului diplomatic și consular, pensionari care aveau o pensie medie de 5.972 de lei net, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 4,8 milioane de lei pe lună.

      La aceeași dată erau 780 de foști parlamentari plătiți cu o pensie medie de 4.980 de lei pe lună.

      La începutul anului, România avea 1.411 pensionari din rândul personalul aeronautic civil, pensia medie de serviciu fiind de 11.734 de lei. Acest lucru înseamnă că statul trebuie să asigure 16,5 milioane de lei lunar pentru plata acestor indemnizații.

      Tot atunci, pensionarii magistrați erau în număr de 4.174, pensia medie de serviciu a acestora fiind de 19.863 de lei pe lună, venit net. Un efort bugetar de 82,9 milioane de lei pe lună.

      Personalul auxiliar din parchete și instanțe aflat în pensie la începutul anului aduna 1.780 de persoane, pensia medie a acestora fiind de 4.930 de lei, ceea ce înseamnă 8,7 milioane de lei lunar de la buget.

      Curtea de Conturi avea la începutul anului 596 de foști angajați, actuali pensionari, media pensiei acestora fiind de 8.551 de lei pe lună. Efortul bugetar în cazul acestor foști angajați este de 5,1 milioane de lei lunar.

    • @Alexandra Nu te mai băga în seamă aiurea în tramvai!

      Ministerul Apărării Naționale a comunicat CCR că numărul beneficiarilor de venituri din pensii militare în anul 2019 a fost de 83.170 de persoane, iar cuantumul veniturilor obținute de aceștia a fost de 3.356.248.836 de lei. Rezultă o pensie medie de 3.362 de lei pe lună.

      Casa de pensii a Ministerului de Interne avea în evidențe, în iulie 2020, 88.413 de pensionari din rândul polițiștilor și jandarmilor, cu un venit mediu lunar de 4.132 de lei.

      STS avea în evidențe 1.392 de foști angajați, actuali pensionari, venitul mediu al acestora fiind de 5.748 de lei.De la SPP erau pensionate la nivelul anului 2020 1.095 de persoane, indemnizația medie a acestora fiind de 6.457 de lei.SRI are 11.792 de beneficiari de pensii speciale, media acestora fiind de 5.040 de lei.La nivelul lunii iunie 2020, ANP avea 10.190 de persoane pensionate, venitul mediu al acestora fiind de 4.560 de lei.Serviciul de Informații Externe figura cu 188 de pensionari care beneficiau de pensii medii de 4.705 lei.

    • Putine, o ții asa ca o moara stricata. Nu am votat pnl + psd. Am votat pnl + usr, dar usr a considerat ca trebuie sa se kce în strachina. Dacă nici măcar atât nu înțelegi, voi useristii, chiar ca nu mai aveți ce cauta vreodată la guvernare. După cum ați trădat, nici electoratul nu va va mai vota, nici vreun partid nu va mai face vreodată alianța cu voi. Veți fi apendicele psd și aur, care va vor solicita când au nevoie de voturi la matrapazlacuri. Deocamdată au ajuns la putere prin votul vostru la moțiunea de cenzura. Faptele contează. Restul sunt doar vorbe.

    • Și dacă votai HAURleu ce crezi ca meritam ? Mtumim PSDica pe care îl votează majoritate spalatilor pe creier de…pensiile speciale.

    • @gogu

      „Faptele contează. Restul sunt doar vorbe.”

      Fapt este că PNL s-a aliat cu PSD-ul la guvernare. Deja pentru a doua oară în ultimii zece ani. Și asta după 7 ani de campanie electorală continuă sub deviză „votati-ne, să scăpăm tara de PSD”

      Restul sunt doar vorbe.

  5. Proști sunt cei care te tot promovează!

  6. Prima factura la gaze mai babana anul asta: pret kWh cu 70% mai mare ca anul trecut…sa-mi b… p… in pensiile voastre speciale nemeritate!

    • Jenel nu armata a mărit factura la energie,cei pe care tu personal i-ai votat.

    • Aoleu, l-ai votat pe putin???

    • @Gogu Pintenogu Cel mai bine te reprezintă sfera new-ageului pseudospiritual: de la cultul raelian care propune exact o lume comunistă, , până la dreptul la „curvăsăraie morală” multiplă pentru cei care împlinesc cele 10 porunci ale socialismului spiritual. Marș!

    • @Jean Valjean

      Nu mai plânge Jeane, plânsul e de formă, factura nu crește, factura se transformă. 🙂 🙂 🙂

  7. Dâncu este un escroc. 50% din bugetul de pensii se duce la pensiile speciale. Sunt 100.000 pensionari care iau lunar cat ceilalți 6 milioane!

    • Pensiile „speciale” nu se plătesc din „bugetul de pensii”

    • Prietene escroc! Cei 100.000 speciali iau aceiasi bani cu ceilalți 6 milioane de pensionari. Ma doare-n pooler din ce buget sunt! TREBUIE SĂ ÎNCETEZE!

    • Nu, Bilic, nu e vorba de unde, e vorba ca nu trebuie sa se plătească.

    • Dar se platesc din bugetul statului, nu-i asa?

    • e irelevant DE UNDE se platesc, cat timp se platesc DIN BUGETUL GENERAL AL TARII!! ca le dai tu alt nume e irelevant.

    • Pensiile speciale costa ~ 2 miliarde de lei / an, iar pensiile generale costa ~ 20 de miliarde de lei / an (adica 9.5% din PIB). Problema e ca aceste pensii generale nu mai au legatura cu contributivitatea si sunt crescute din pix, in functie de interesele politice. La pensiile generale e problema fiindca sunt prea multe si prea mari raportate la contributivitate. Pensiile speciale genereaza efort bugetar de 10 ori mai mic.

    • Poate dolati, în niciun caz lei! Nu mai scrieți prostii dacă nu sunteți în temă!

    • A și tie îți este ciudă, am înțeles !
      Atât ai putut învăța , da la cheie fraiere 😃👋

  8. Dincu vorbeste cu nesimtire despre pensiile speciale nesimtite, introduse integral de catre Ciuma Rosie, la unele de ele contribuind si PNL si UDMR. Iar la pensiile speciale nesimtite se adauga salariile speciale nesimtite, pentru ca se practica si cumulul.
    Asa a ajuns de exemplu un politruc precum seful CCR, Valer Dorneanu, colegul de partid al lui Dincu, sa ia aproape 110.000 de euro anual doar din pensiile speciale, la care se adauga cam 50.000 de euro din salarii. Total 160.000 de euro. Plus cheltuieli de protocol, transport, masa etc – totul din bani publici!
    Si mai sunt multe lipitori precum Dorneanu!

  9. s-a dus dr.acului „ideologul/intelectualul de stanga” cu justitia lui sociala si echitatea de stanga

    1 Pensionarii speciali „militari” si din MAI s-au pensionat si se pensioneaza la 30, 40 de ani

    De ce sa plateasca romanii din campul muncii pensia unui „militar obosit” de 30/40 de ani? In Europa militarii se pensioneaza normal, nu din tinerete.

    2 De ce intarziati egalizarea varstei de pensionare in armata cu varsta de pensionare standard?

    3 Prin ce fel de „justitie sociala” se justifica cumularea pensiei speciale + salariu la stat sau in privat (abonat la contracte publice) ????

    in Romania, militarii sunt „asistati sociali” speciali, nu pensionari speciali, IQ-ul colectiv dintr-o cazarma este sub temperatura camerei vara

    • Inainte de a posta niste ineptii…informati va.
      Si nu ma injurati dupa…nu toata lumea poate sa efectueze 30 de serviciu militar.
      In strada vb…nu popota si alte posturi calde.
      Nu cadeti in pacatul de a generaliza. Si cititi legislatia pensiilor militare, poate reusiti …poate..sa vedeti cum sta treaba cu pensionarea.

    • Bond, ai dreptate! Ce spune colegul e valabil pentru contopisti, inclusiv din Justiție, Curtea de Conturi, diplomați!

    • Cam ăsta este Dancu, un golănaș cu logică stambă ce se potrivește cu gandirea psd-tă, adică pentru căpătuială.

    • FALS!

      Sunt pensii de serviciu.
      Nu se poate ieși la 30 sau 40 de ani , nu permite legea, mai citește fraiere.

    • Fraierică geamantan cine iese la pensie la30 ,40 ani vârstă ?Dacă din greșeală ști să citești studiază legea 223 a pensilor militare și acolo găsești tot ce trebuie să-ți lumineze IQ-ul .

    • aurgoldourescule, desi habar nu ai, dai din clanta aia plina de IQ. Pensionarii militari pensionati la 30, 40 de ani sunt cei care au fost disponibilizati la aderarea Romaniei la NATO, in urma restructurarii armatei. Majoritatea au pensii sub 2500, cei care mai traiesc, ca multi au plecat deja, chiar daca nu aveau „varsta necesara”. Asta pt asa zisul punct 1.
      2 si 3 Varsta standard de pensionare a militarilor este de 60 de ani. Se aplica reducere a varstei de pensionare la cei care au desfasurat activitati in conditii speciale , doar anumite arme , o multime de ani. Reducerea este de maxim 13 ani. Varsta minima de pensionare este de 47 de ani si se poate aplica la cei care muncesc de la 20 de ani in uniforma, toti acei ani in conditii speciale. Ati auzit toti de cateva jigodii care au iesit la pensie pe vremea lui Carmen Dan si a doua zi s-au angajat pe aceleasi functii si de atunci bateti apa in piua cu asta. Crezi ca adjutantul sef sau agentul sef are varianta de a se angaja din nou la stat? Nu, nu o are.
      3 Asistat social ? Nu, nu sunt asistat social. Am servit patria aproape 40 de ani, am facut servicii de Revelion, de Pasti , de Craciun cand tu, ala plinu de IQ, nu aveai nici o treaba. Acum sunt militar in rezerva, daca oi apuca oi fi si in retragere candva. Ca unu ca tine imi spune ca sunt asistat social fara IQ, spune mai multe despre tine, decat despre mine si camarazii mei.

  10. Ai zis că trimiți corpul de control al primului ministru la Apaprod dar ai uitat Dâncule ? Păi se poate ? Tu ești om serios? Până când o să-l lăsați pe papagalul ăla care angajează doar pă unii care deschid ușa cu capul?

  11. Militarul ăla cu 2500 lei la pensie a ieșit cu ordonanță compensatorie din armată atunci când am aderat la NATO. Avea până în 40 de ani și a primit și bani în mână cât salariile pe doi ani. Toți într-o tranșă. Dacă i-a jucat la păcănele să fie sănătos.

    • Un cunoscut, din aceștia,a ieșit la pensie cu 20 milioane, salariul minim fiind de 1 milion. Deci, primea cit 20 de muncitori

    • Pt trintorii militari si politisti au bani, ca saracii au luptat la Timisoara si Bucuresti in 89 si in toata tara, rezultatul reflectind vitejia lor, mii de morti neinarmati. Isi merita toti banii, omorirea oamenilor e o treaba grea si scumpa.
      Spor la treaba armata si politie, va asteapta o tinerete la pensie.
      Nimeni nu zice nimic de pilonul 2, 3, 4 etc la care curajosii si patriotii nostri din armata si politie pot contribui.

  12. Dincule, poti sa le zici cum vrei, orice pensie care nu respecta pricipiul contributivitatii este pensie speciala!

    • De unde crezi tu ca au scos astia acum indexarea de 10% ? Din pix ca din contributivitate sigur nu.

    • Stimabile, militarii au avut tot timpul pensie de serviciu, și înainte de de Revoluție și acum, motivat de o logică simplă: 1. nu au avut voie/nu au voie, să facă altceva, decât cu câteva excepții; 2. militarii nu au program de lucru de 8 ore ca un cuvil; 3. un militar nu poate să-și exercite atribuțiile/misiunile care presupun efort fizic după o anumită vârstă, de ex. după 60, 61, 62 …65, deoarece biologic nu se poate.

    • Pai și mata are pensie că a muncit la CAP, aia nu e „pensie specială”.
      Nu e pe contributivitate,vezi că nu știai?!🤣

  13. Dancu minte cum respira….prostii îl cred

    • PSD a produs cele mai mari nedreptăți in societate și mai are tupeu sa deschidă pliscul ?
      De ce nu a fost prezentat NICIODATA oficial(la TVR sa zic nu falsuri la tv de propaganda PSD precum antenele sau RomaniaTv)un fluturas de salariu al unui militar ?Nici o pensie nu are dreptul să fie calculată/alocată fara contributivitate !Or fi plătind și militarii impozit pe venit,pt sănătate ,pt șomaj dar de contribuție la bugetul de pensii NU am auzit sau văzut ceva vreodata !
      DA bai dancule,vorbim că avem dreptul,pt că noi producem banii astia și NU bai FOST MILITAR ,așa cum nu putem fi toți nici judecători,nici doctoranzi analfabeți ,nici politicieni,etc așa nu putem fi nici militari.Am ajunge ca țările alea pline de trupe paramilitare și facțiuni care se toaca între ele zilnic și prind la mijloc civilii rămași.Pt că nu va mai exista buget(cine sa mai muncească să-l alimenteze?)din care sa fie plătita o armata de 15 milioane la o populație de 18…Și NU bai dancule,nu vb aiurea pt că știm ce fac militarii și cum sunt regulile strâmbe.Ei au totul gratis(haine,spitalele lor,mâncare,concedii in locuri speciale ,selecte,nu cu p*****a la grămadă ,o viață ușoară fara control ,fara obiective și termene,fara sacrificii ,fara ore peste program,etc).Si după ce ies la pensie ca și milițienii și alții din aparatul represiv preluat de voi de la rudele voastre(nomenclaturistii lui Ceașcă),la vârste ridicol de mici mai iau și pensii nesimțite.De asta sunt nesimțite bai bugetarilor de lux: necontributivitate,calcul din pix ,umflate rau,vârstă anticipata rău și performanță ioc că se vede unde e Romania în statistici.Inteleg pt cei care cu adevărat și-au riscat viața prin teatre de operațiuni,cei rămași infirmi,familiile celor dispăruți dar să-i zică altfel în lege ,cu calcul clar (indemnizație,ceva).Armata este stat în stat…De fapt asta este este statul paralel ,bugetarii de lux :judecătorii,parlamentarii,administrațiile,agențiile și org guv de tot felul,aparatul represiv,etc.Dar pbl e că se branșează pt bani tot la economia reală;ia sa vă luați voi banii din economia subterană(mafioți,cămătari,etc) sa vedem cum și cât ați mai lua salarii….Sunteți cam 50% din populație retribuită.De unde să scoată ăilalți 50% atâția bani sa va tina pe voi când ei au venituri la jumătate față de voi ?Ce face armata fara armament ,se sprijină în pușcă și freacă la țevile alea vechi de tun sa nu ruginească și când o apare ceva ne ia tot pe noi de acasă cu arcanu,carne de tun…Ori se joaca pe plansete cu strategii care oricum n-au valoare că tot pe minus dau(fara armament și specialiști că și în armată se ridică în grad tot pe pile,curvăsării,betiii si alte d-astea).Nu vă este rușine ?Tata a lucrat ca maistru in gaze pe bomba le petrochimie peste 40 de ani (și ai ținea în spate pe toți inginerii și directorii nepricepuți ca sa aveți voi comb sa va jucați cu blindatele pe camp) și abia sare de 2000 lei pensie și voi vreți la 40 ani sa ieșit la pensie și să dați oricărui tilicar care a frecat menta câțiva ani ,tot atât ,din pix ?De ce ?Doar pt că ceilalti militari au peste 4000 lei și e prea mare diferența între ei nu ?Sa va ferească Dzeu de o alta revoluție că va ieși război civil;nu va mai fi armata cu noi,sigur…

    • @ Cris , comentariul tău intra sub sfera contravențională și chiar aproape penală.

  14. Pensiile speciale costa ~ 2 miliarde de lei / an, iar pensiile generale costa ~ 20 de miliarde de lei / an (adica 9.5% din PIB). Problema e ca aceste pensii generale nu mai au legatura cu contributivitatea si sunt crescute din pix, in functie de interesele politice. La pensiile generale e problema fiindca sunt prea multe si prea mari raportate la contributivitate. Pensiile speciale genereaza efort bugetar de 10 ori mai mic. Toata lumea strange acum cureaua ca sa creasca pensiile generale cu 10% fiindca asa a fost decizia politica a PSD-ului, fara nicio baza contributiva.

    • Jos pensiile speciale, jos pensionarea la 40 de ani și cumulul pensiei cu salariul de la stat! Tocmai pentru ca sunt probleme și cu pensiile generale, nu mai trebuie plătite alea speciale. Ce ironie, sa dai mai mulți bani pensionarilor din armata tocmai pe 22decembrie!

  15. Tocmai au crescut pensia minima de la 800 la 1000 de lei, adica +25% in termeni reali. Pentru unii care n-au muncit o ora in viata lor, e vorba de 1 milion de oameni. Ce contributivitate e asta daca n-ai muncit nimic si iei pensie 1000 de lei, aproape cat unul care a muncit 30 de ani si ia 1500 de lei (un punct de pensie)??

    • Exact și cele ale agricultorilor 800/1000 lei, sunt tot „speciale”, nu au contribuit decât cu munca( tot respectul) ,dar sa fim corecți totuși.

  16. DACA SE ELIMINA PENSIILE SPECIALE ? CU CAT POT FI CRESCUTE PENSIILE MICI ?

    EU CRED CA SE POT DUBLA PENSIILE MICI

    O TARA DE PRADUITORI CARE ISI ASIGURA VOTURI SI JUSTITIE CU PENSII MINCINOASE

    LA OAMENII SIMPLI CRESTE VARSTA DE PENSIONARE LA 70 DE ANI SI LA SMECHERI POTI SA TE PENSIONEZI CU PENSIE SPECIALA LA 30 DE ANI

  17. Nu dle Dâncu, nu mai incercati sa ne prostiti .
    Nimeni , dar nimeni nu s-a referit la pensiile militarilor . Ticăloșia este că s-a dat aceiași denumire cu pensiile nomenclaturii de partid ,a nomenclaturii din justiție , a sute de mii de pensii speciale care nu au nici cea mai mica legătură cu pensiile corecte a celor care cu mândrie ii numim : Armata română !
    Noi ne referim în modul cel mai evident la dvs ,și la toți care fara sa cotizeze la bugetul de pensii , devorează mai rău decât termitele bani necuveniti.
    Arta diversiunii securișto- comuniste știm că o stăpâniți . Ce pare că nu stăpâniți și nu aveți este bunul simt și cei șapte ani de acasă .
    PSD plânge de mila pensiilor mici , dar produc lună de lună o gaură imensă in bugetul de asigurări sociale ,prin pensiile speciale ale acoliților de sistem . Asta este adevărul , tovarășe Dâncu !

  18. Veţi vota PSD din nou, PSD e partidul cel mai românesc, adică hoţ şi analfabet.

  19. BALASTUL SOCIETAȚII adevărații bugetari,cu învățători on-line, muncesc 9 luni,doctori șpăgari,polițiștii calare pensionați la 49 de ani fără sa plătească impozitul,umfla burtile

  20. Esti in totala eroare ! Dancu precizeaza clar ca face referire le pensiile de serviciu ale MApN .Ce tot bati campii cu Dorneanu ,ce asta a lucrat in armata ? Si apoi nu vad motivul ptr care militarii nu pot primi pensie,ei nu au avut servici? Daca este o lege ce a reglementat si reglementeaza acest serviciu trebuie sa o respectam . Cineva inteligent afacut in asa fel incat sa se duca vorba despre pensii speciale pe care de fspt altii le primesc. Nu inteleg de unde atata pornire impotriva pensionarilor militari ,oameni ca si dumneavoastra de altfel .

  21. Este adevărat ca unii militari au sub 2500 lei dar dacă ii vezi dosarul de pensie ai sa constați ca are de la 10 la 20 ani lucrați, atât și nimic mai mult. Au luat salarii compensatorii cu nemiluita și acum se plâng ca nu au pensii mari. Cum poți să-l compari cu unul care aucrat peste 28-30 ani în armata.

  22. Nici o pensie nu este nesimtita daca se bazeaza pe contributivitate!!!

  23. Măi oameni buni,eu m-am îmbolnăvit pe navele de război ale marinei,am probleme serioase cu reumatismul,cu coloana,e crunt să fii motorist,mai ales iarna ,când puneai instalatiile în conservare la navele ce treceau iarna în conservare ptr. ca nu era alocată motorină ptr. încălzire!…si pensia mea e sub 2000lei pe caz de boală,inapt ptr. continuare serviciul militar si îmi pare rău că ne înjurați in corpore ptr. unii care au chiar pensii mari,mai ales din MAI

  24. Bună dimineața tuturor!
    Pensiile militarilor, polițiștilor, jandarmilor,etc.din sistemul național de apărare nu sunt pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, de la Alexandru Ioan Cuza, obținute în baza unei legi, după o perioadă de 25-30 de ani serviciu. Iar dacă vă uitați cu atenție pe un fluturaș de salariu, veți observa că în această perioadă, de serviciu s-au reținut contribuții sociale (sănătate+pensie). Nu cred că vă doriți să vedeți militarii/polițiștii defilând de ziua națională, pe sub arcul de triumf cu oameni de 60-65de ani,ca să nu mai vorbim de alte situații.
    O zi frumoasă tuturor!

    • HAHAHAHAHA cred ca ai dat chiar tu cele mai puternice contra argumente

      Orice lege de pe vremea lui Cuza este cam invechita , nu crezi ??

      Militarii care au beneficiat de legea respectiva , au luptat in razboaie pentru independenta Romaniei si au contribuit la unirea definitiva a tarii.

      Actualii beneficiari militari , participa doar la parade si la defilari , cum ai spus chiar tu.
      Nu au alte merite palpabile

    • De ce nu vă plătește Cuza pensiile?Un civil după 35 de ani de muncă cu 1500 de lei pensie cum se descurcă?Problema este că sistemul a reușit să ne dezbine în favoare sa.

      Pe cine apărați în Afganistan?Sântem invadați de afgani,irakieni sau alte nații de pe aiurea !Bine că nu au arme că ne apara NATO.

  25. Bună dimineața tuturor!
    Pensiile militarilor, polițiștilor, jandarmilor,etc.din sistemul național de apărare nu sunt pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, de la Alexandru Ioan Cuza, obținute în baza unei legi, după o perioadă de 25-30 de ani serviciu. Iar dacă vă uitați cu atenție pe un fluturaș de salariu, veți observa că în această perioadă, de serviciu s-au reținut contribuții sociale (sănătate+pensie). Nu cred că vă doriți să vedeți militarii/polițiștii defilând de ziua națională, pe sub arcul de triumf cu oameni de 60-65de ani,ca să nu mai vorbim de alte situații.
    O zi frumoasă tuturor!

    • La cati castraveti s-au activat brusc sa comenteze e clar ca au ceva beneficii „speciale” de „aparat”

  26. CINE SUNT ĂIA CARE N-AU LUCRAT O ZI ÎN VIAȚA LOR FIE LA CAP FIE LA STAT ȘI ZICEȚI CĂ AU PENSII DE 800 LEI CARE VOR FI MAJORATE LA 1000 LEI? EU CRED CĂ ÎI NUMERI PE DEGETE ASEMENEA OAMENI CARE N-AU LUCRAT O ZI ÎN VIAȚA LOR ȘI PRIMESC PENSII DE 800 LEI. DAR SUNT DE ACORD CĂ SUNT OAMENI CARE AU LUCRAT 30, 40 DE ANI LA CAP ȘI AU PENSII DE 800 LEI ÎN TIMP CE FOARTE MULTI AU LUCRAT 10, 20 DE ANI FIE LA CAP FIE LA STAT ȘI AU PENSII TOT DE 800 LEI. AICI E O INECHITATE MARE. NU MAI VORBESC DE AȘA ZISELE PENSII SPECIALE SAU NESIMȚITE CARE SUNT DE LA 10 MII LEI PÎNĂ LA 50, 60 MII DE LEI PE LUNĂ ȘI DE CARE BENEFICIAZĂ SECURIȘTII ȘMECHERI FĂRĂ FRICĂ DE DUMNEZEU DIN JUSTIȚIE, SERVICII SECRETE, ARMATĂ, POLIȚIE, ETC.

    • Pai da bre „ortodoxie” , ai citit Biblia, vezi că ai „hulit ” in comentariul tău, este un păcat.
      Cei care au de la 1000-1600 lei au avut și salariile mici,nu ai cum sa iei pensie mai mult decât ai salariul ,așa ar trebui oriunde.

  27. Trăiască PSD ca el w da noua lapte brinza și cu oua !!! FIRE-ati ai dracului de mincinoși ordinari.

  28. Incepem iar sa ne aducem aminte de ce ne enerveaza PSDul: tare ne crede prosti.

  29. Domnitelor si Domnisorilor,
    Angajati-va in Armata Tarii!
    Profitati din plin de avantajele oferite! printre care si valoarea pensiei de serviciu!
    Mult succes!

    Pe timpuri era un joc acompaniat de un cantecel:
    ” Tara, tara, vrem ostasi! … „

  30. Sa va fereasca Dumnezeu pe astia nascuti dupa Revolutie.Stiti sa tineti o arma in mana in caz de razboi?

    • Știu să țină în mână doar telefonul, joystickul de la PS5, țigara și paharul de suc( cu E-uri)😆😆

  31. unul a zburat 30 ani celalalt a fost la magazia de echipament 30 e corect sa aiba ambii pensiile la fel ?

  32. Este absolut necesar, spre binele comun, ca pensiile sa fie stabilită DOAR pe criteriul contributivității! Atat! Fara niciun fel de pensie specială!

  33. Câtă ura , sa vă fie rusine

    • Generale,faci inchitate:cei cu pensiile mici la care le dai 10 la suta au luat compensatorii la iesirea la pensie!si tot ei raman avantajati,fata de astia de azi cu oug592017!!!ti-ai tradat armata!!!

  34. Aici nu-i nimic sa vezi hate pe Facebook 😯
    Comentarii aiurea și fără lipsa de respect față de alte persoane, slabă educație și civilizație avem uni dintre noi.

  35. Pensiile speciale zic ca se plătesc de la buget.Care buget este praf. Stat te împrumuți luna de luna sa plătești și aceste pensii speciale știind ca nu ai bani?Este un paradox și lumea nu zice nimic.Cred ca de vina este Pandemia.

  36. Jigodiilor nu de pensiile de servici ale militarilor si care nu sunt mari si daca xe mergea si acolo pe ontributivitate probabil ca tot cam la fel rezultau ci de ale celor care si-au creat se stie cum, pensii de zeci de mii de lei .
    Bah Dancule tie chiar nu ti-e rusine , nesimtitule!

  37. În referire la contribuțiile la pensie ale cetățenilor, fie ei civili sau militari, acestea au fost reținute la bugetul de stat până la data de 01.04.1991, la instituții venind doar fondul de salarii net. Prin Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, s-a transferat reținerea contribuțiilor către angajator, iar mai apoi, prin OUG nr. 114/2018 aceasta a căzut, teoretic, în sarcina angajatului, fapt ce a perturbat complet sistemul salarial și de pensii militare. Militarii și polițiștii au avut contribuție, în întreaga lor carieră, la bugetul de stat și contribuție individuală la Fondul Privat de Pensii, cu începere din anul 1967 și până în prezent, Pilonul II fiindu-le desființat, iar banii pur și simplu confiscați, prin OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
    Militarii și polițiștii primesc soldele/salariile și toate celelalte drepturi banești (deci și pensiile militare de stat) legal cuvenite în Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, obligat să le asigure (pe lângă dotare, instruire, echipamente și tehnică specifică) din cota de 2% din PIB impusă prin Tratatul de aderare a României la NATO. Militarii nu solicită și nu primesc nimic de la bugetul de stat consolidat și nici de la bugetul de asigurări sociale, gestionat de Casa Națională de Pensii Publice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ei având propriile case de pensii sectoriale, ce funcționează în structura Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații.

  38. Vreți o țară ca afară? Vă doriți speranța de viață a militarului, redusă cu 10 ani, în medie? Aderarea la NATO s-a votat zdrobitor de către 87% dintre cetățeni printr-un referendum , nu i-a obligat nimeni. Acum, toate angajamentele de natură salarială și de pensii pentru militarii țării, asumate prin aderarea la NATO, trebuie respectate!
    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
    Turcia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
    Italia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
    Ungaria
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
    Belgia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
    Franţa
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    Germania
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    Marea Britanie
    – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
    – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
    – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
    – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
    [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
    Olanda
    – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
    Polonia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    S.U.A.
    – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
    – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
    PENSIA MILITARA MEDIE IN UNELE STATE MEMBRE NATO
    Pensionarul militar român are o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
    Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă apărătorilor ei care încă au obligații militare. Un stat slăbit , o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani . Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele celorlalți, umiliți în mod nepermis. Dar țară, țară, vrem ostași!

    • Manaci kkat. In ramanaia pensia medie militara 600 euro? Cand orice tablagiu are pensie cel putin3000 lei?
      Si orice ofiter are pensie cel putin 5000 leu?
      Ai vrut sa spui pensia MINIMA este 600 euro, nu pensia medie.
      Asta in conditiile in care profesori, ingineri si altii cu studii superioare nu depasesc 2000 de lei.
      Romania e singura tara in care pensia militara e cat salariul.

    • Subscriu!
      Documentat și la obiect!
      Cu mențiunea că în Franța ,soția militarului ieșit la pensie , beneficiază și ea de pensie într-un cuantum de 75 % din solda soțului.

  39. Dacă statul român apreciază că profesia de militar nu-i mai este necesară și utilă, atunci să desființeze toate aceste instituții militarizate. Dacă nu, dacă e nevoie și de armată, și de servicii de informații, și de pompieri, și de poliție, atunci trebuie să înțeleagă că aceste profesii presupun atât rigoare, dăruire, disciplină, loialitate, riscuri cât și restricții majore și renunțarea la drepturi și libertăți fundamentale. Renunțare ce, inevitabil, trebuie recunoscută și compensată de beneficiarii serviciilor, așa cum se întâmplă în toată lumea aceea pe care o citam atât de des ca „democratică și civilizată” !

  40. Trebuie reformulate articolele care privesc salarizarea și pensionarea
    militarilor din Legea privind statutul cadrelor militare, astfel încât acestea
    să fie legate implicit de acceptarea de către militari ale unor interdicții și restrângeri
    de drepturi și libertăți fundamentale și ale unor exerciții de discriminare privind
    atribuțiile ca militari în rezervă, și să ofere predictibilitate pe termen lung. După cum
    urmează:
    – acordarea unui spor de 20% din salariul mediu pe economie, adăugat la soldă,
    pentru fiecare drept și libertate fundamentală, interzise în activitate;
    – acordarea unui spor de 10% din salariul mediu pe economie, adăugat la soldă,
    pentru fiecare drept și libertate fundamentală, restrânse în activitate;
    – reformularea Art. 79 (1), astfel „Cadrele militare trecute in rezerva sau direct in
    retragere beneficiază de pensie militară de stat, drept compensație pentru
    interdicțiile și restrângerile de drepturi și libertăți la care sunt supuse pe timpul
    perioadei de activitate. Pensia militară de stat se stabilește în cuantum de 80% din
    ultima soldă în activitate, actualizată în funcție de majorările soldelor militarilor în
    activitate”.

  41. Trebuie prezentat Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati din Parlamentul României, discriminarile la care sunt supusi pensionarii militarii în cadrul societatii, din cauza necompensării privatiunilor la care sunt supusi militarii pe timpul carierelor militare, cu accent pe restrângerea și limitarea unor drepturi și libertăți constituționale. Societatea are obligativitatea să identifice solutiile corecte pentru compensarea acestora, conform prevederilor contractuluieîncheiat între angajatorul statul român și militarul care și-a onorat partea lui din acest contract chiar cu riscul pierderii vieții.

  42. Un militar nu este un patriot de ocazie, ci unul adevărat, sacrificându-și viața la nevoie pentru binele celuilalt. Din cauza lichelelor care au prădat statul român după 1989, astăzi, poporul zace în sărăcie, exploatat mişeleşte, de peste 30 de ani, arătându-vă manipulatoriu, drept cauză propria armată. Așa se vrea ascunderea jafului din toți acești ani. Dar istoria nici nu minte, nici nu iartă!
    Zidul de la Târgovişte e prea mic pentru aceste haite de politicieni care au subminat şi ruinat România postcomunistă …Iar voi luați aminte: NU CUMVA SĂ CEARĂ MILITARII DREPTURI EGALE CU ALE VOASTRE!!!!!

  43. Deficitul la fondul public de pensii este de 17 miliarde de lei, care este acoperit din bugetul de stat. Astfel, o cincime din cuantumul unei pensii din sistemul public de pensii este plătit de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, 80% din cuntumul acestor pensii calculate pe principiul ,,contributivității’’ sunt contributive, iar 20% sunt speciale.

  44. Aproape 80% dintre comentarii, indiferent de autor, sunt suspectate că asigură nivelul de înaltă prostie si dubioasă incultură a trollilor postaci de voie sau nevoie. Pentru o cunoastere a realitații, asumați-vă un stagiu de 6 luni in calitate de militar într-un teatru de operațiuni. Amintirile le puteți prezenta opiniei publice la rubrica de comentarii(post-scriptum)de la acest articol.

  45. Ce îi îndreptățeste pe militarii români să beneficiezede pensie militară de stat, așa cum primesc și militarii statelor membre NATO:
    – sunt singura categorie socio-profesională ale căror activități sunt similare muncii forțate;
    – sunt singura categorie socio-profesională care este platită la zi de muncă și nu la oră;
    – sunt singura categorie socio-profesională care depune jurământ față de țară că o va apăra chiar cu prețul vieții.
    – sunt printre puținele categorii socio-profesionale care au interzise ori restrânse drepturi și libertăți constituționale;
    – sunt printre putinele categorii socio-profesionale care actionează după standarde europene, respectiv standarde NATO, și participă la misiuni externe la fel ca orice militar al oricărui stat membru al organizației;
    – sunt printre puținele categorii socio-profesionale care au regulamente severe și restrictive privitoare la activitatealor și un risc ridicat în exercitarea profesiei (în Codul Penal există un capitol special destinat militarilor);
    – Sunt singura categorie socio-profesională care are obligații militare după pensionare fara nevoia consimțământului, fiind personal de rezervă al Armatei, motiv pentru care pensiile militare de stat sunt asimilate din punct de vedere al legislației UE ca fiind pensii ocupaționale.

    • @Vinzer _ „Ce îi îndreptățeste…”

      Având în vedere importanța socială a muncii fiecărei categorii profesionale, salariile diferă, ale militarilor, judecătorilor șamd. fiind mai mari. Contribuția la fondul de pensie este astfel mai mare și pensia la fel. Este singura formă în care se poate determina pensia, în mod unitar și echitabil pentru toți cetățenii (sper să nu confunde cineva cuvâtul „echitabil” cu „egalitarist”).

      Așa se întâmplă în lumea civilizată, așa este firesc să fie și în România, nu crearea de caste privilegiate de către cleptocrație, pentru ca hoții să beneficieze de sprijinul lor. Un astfel de model este imoral, ineficient și nesustenabil.

  46. Dacă tot vreți să fim egali la pensie, nu vreți voi să fim egali și în oportunitate, în egalitatea de șanse pe timpul vieții active? să fim egali în drepturi și libertăți fundamentale, de ex. dreptul de a deține și administra societăți comerciale, dreptul de a obține venituri din mai multe surse precum civilii și astfel de a contribui mai substantial la asigurările sociale(pensie), dreptul de a candida pentru funcțiile de primar, parlamentar, președinte ori alte demnități publice? să fim egali și în obligațiile militare după pensionare în calitate de rezerviști operaționali? Principiul egalității nu înseamnă uniformitate, în sensul că la situații egale se aplică un tratament egal, iar la situații diferite tratamentul nu poate fi decât diferit. Să nu ceară cumva militarii drepturi egale cu ale voastre!

  47. Un militar nu este un patriot de ocazie, ci unul adevărat, sacrificându-și viața la nevoie pentru binele celuilalt. Din cauza lichelelor care au prădat statul român după 1989, astăzi, poporul zace în sărăcie, exploatat mişeleşte, de peste 30 de ani, arătându-vă manipulatoriu, drept cauză propria armată. Așa se vrea ascunderea jafului din toți acești ani. Dar istoria nici nu minte, nici nu iartă!
    Zidul de la Târgovişte e prea mic pentru aceste haite de politicieni care au subminat şi ruinat România postcomunistă …Iar voi luați aminte: NU CUMVA SĂ CEARĂ MILITARII DREPTURI EGALE CU ALE VOASTRE!!!!!

  48. Armata e parfum fata de întreprinderea unde am lucrat, foc continu, toate sărbătorile religioase și naționale le lucram, toate duminicile la fel lucrând și în schimburi. Dacă era vreo avarie ,în aceste zile festive ne trezeam cu securiștii pe cap ,noi murdari din cap pana în picioare, ei la costum, berberiti bine hrăniți. Eu am ieșit în anul 2000 după 33 ani grupa a2a având categoria 7 speciala cu un milion bani vechi.Un bucătar de la unitate militară a ieșit cu 15 milioane bani vechi la aceiași vârstă ca și mine, fiindcă eram prieteni din copilărie. Deci asta e sistemul de pensii din Romania, care sta degeaba merita sa fie speciali o lege făcută pentru anumite categorii care mai mult consuma decât produc. Eu cu un milion că am muncit, el cu 15 milioane ca stătea cu mâinile în buzunar și dădea ordine militarilor în termen.

  49. Interesante și pertinente comentarii ! Iar eu, in calitate de fost angajat în MAI, unde mai bine de 20 de ani am avut și calitatea de militar cred că sunt în măsură să-mi dau cu părerea . Deci, jos cu pensiile speciale și trăiască contributivitateai !!; Pentru că, datorita acestui sistem, după 30 de ani de muncă, in care mi-am petrecut sărbătorile alaturi de cei dragi de cinci șase ori, iar în primii 15 an lucrat in medie peste 70 de ore pe săptămână, am o pensie de doar 4.000 lei. Așa că prefer ca să-mi fie calculată și mie pensia funcție de orele muncite, nopțile nedormite in misiune și toate celelalte privațiuni specifice regimului militar. Și îmi convine chiar daca ora îmi va calculată la nivelul unui profesor, inginer sau alta categorie socială cu studii superioare . Iar pentru cei nemulțumiți de pensiile speciale, vin cu o propunere : De ce nu cereți desființarea poliției, a pompierilor , jandarmeriei, s.r.i.-lui și a celorlalte categorii de militari, respectiv a tuturor structurilor care în concepția voastră stau toată ziua degeaba, iau niste salarii nesimțite și niște pensii și mai nesimțite. Vă dați seama ce creșteri ar fi la pensiile din sistemul public precum și la toate ajutoarele care sunt acordate celor care nu au nici un chef să muncească ? Iar dacă vindem la fier vechi, că in asta suntem specialiști, toate avioanele, fregatele, tancurile, etc, ajungem la PIB-ul Suediei. Și nici nu este așa greu ! Numiti pe fiecare scara de bloc, in locul administratorului, un șerif care va menține liniștea și ordinea și un sergent care va menține securitatea și integritatea locatarilor . Iar in cazuri extreme (omor, viol, furt, etc.)apelați la un specialist,( deși după cum vorbiți de aceste meserii multi cred că se vor descurca singuri). In caz de incendiu, cutremur inundație sau alta calamitate, fiți siguri că vecinul cum îl știți voi săritor, va lăsa paharul jos și va va ajuta să treceți peste evenimentul nefericit. Iar, peste ani, copii vostrii (care vor supravietui) vor declara că sunt demni urmași ai celor care au luptat pentru desființarea pensiilor speciale. Și ce mai contează că declarațiile vor fi facute in limba rusa sau maghiara și vor fi întreținute trupele de ocupație, principalul este nu nimeni nu va mai plăti pentru pensiile nesimțite ale militarilor români.

    • Mi-a plăcut la nebunie comentariul. Cu mult umor le-ați dat peste nas talibanilor anti-PeeeeSeeeeDeeee! 🙂 🙂 🙂

  50. Cam ce au facut ei pt banii astia in 20 de ani de ‘munca’?
    Au omorat niste studenti in 1989 ca au indraznit sa iasa in strada, au batut niste manifestanti ca au indraznit sa protesteze impotriva guvernantilor.
    Au omorat oameni nevinovati in Afganistan, Irak si alte zone de conflict, si-au abuzat si isi abuzeaza in continuare nevestele si copiii, ca daca au iesit la pensie nu mai au cu cine sa faca instructie.
    Cat despre politica, e plina politica si televiziunile de apevisti.
    Asa isi servesc ei patria, la cersit bani sunt primii, la munca ultimii. Si asta dintotdeauna. De aici si virba aia veche:La placinte inainte, la razboi inapoi.

  51. BĂI OAMENI BUNI CEREȚI SA VĂ DEA SI VOUĂ NU SĂ LE IA FOSTILOR MILITARI,VOI NU VEDEȚI CĂ INTENȚIA ESTE DE A NE DUȘMĂNI INTRE NOI.PÎNĂ LA URMĂ FIECARE A ALES MESERIA PE CARE A VRUTO IN VIATA LUI….TU CIVILULE TEA ȚINUT CINEVA SA NU TE DUCI SA FACI O SCOALA MILITARA???..IN MOD SIGUR NU …

  52. „Avem pensionari cu pensie sub 2500 lei”. Da domnule Dincu sunt si pensionari cu pensie de 1000 de lei si nu au lucrat in armata.
    Asta e solidaritate? Vrem pensii bazate pe contributivitate. Nu e normal ca unul care munceste 25 de ani in armata sa ia pensie mai mare decat unul care a muncit 40 de ani in alt domeniu amandoi avand acelasi salariu. Nu faceti decat sa adanciti ura romanilorsi sa creati tot felul de caste .

    Si tu si Boc si Rares si toti politicienii care vin de la Cluj. Da, Clujul e altfel!

  53. Salve Dragilor! am citit comentariul de mai sus al lui Wolf si da un militar la marina îmbarcată e foarte greu .O spun eu ! am fost militar in termen (2 ani) pe fostele vedete purtătore de rachete ! Doi ani care i-am facut in timpul ierni cînd plecam pe mare cîte o săptămină am mîncat frigul pe care nu l-am mîncat în cei 34 de ani cît am fost strungar la combinat la Hunedoara cu pensie de 1587 lei categ 7 gr 2-a in mizerie praf intr- o hală f. înaltă făcută de nemți prin ani 30 cu 300 de strungari frezori ,si mecanici pe trei schimburi și dați afară in ordonanta din aprilie 2003 6000 de muncitori in timpul lui onor don Năstase de ne întrebam pe strada de un loc de muncă intr- un oras de 50000 locuitori care acei muncitori mai țneau acasă incă 2-3 persoane in spate! Nouă și minerilor că de trebuiau si asfel de meserii !! nouă cine ne dă pensii speciale? De curiozitate într-o zi cu cumnată- miu am coborît vreo zece orizonturi cum se spune la mineri destul de jos intr-o mină de minereu de fier în aproprierea Hunedoarei ! Cînd a iesit afară după ce mi-a trecut frica am zis : Data viitoare voi mai coborî o sa cobor numai dacă vor fi geamuri montate că in mină ești ca un șobolan!! Așa că pe cînd si muncitorilor pensii speciale că industria gre a ținut țara asta pe picioare nu politicieni ! O zi bună tuturor !!

  54. Iarta-i Doamne pe cei cativa postaci analfabeti functional care nu inteleg ce citesc si ce scriu! Ei sunt din categoria celor crescuti si educati remote de parinti plecati afara la munca sau la produs, dupa caz. Ei au ca valori de referinta nesimtirea, prostul gust, lipsa de empatie fata de semeni, neegarea istoriei si a culturii tarii asteia si, nu in ultimul rand, sunt cei care traiesc cu iluzia ca lumea a inceput cu ei! Nu au niciun orizont predictibli, nomazi lipsiti de patriotism (cuvantul asta e golit de continut pentru ipochimeni) si gata oricand sa-si huleasca tara si sa o tradeze pentru 30 de arginti!

  55. dancule, NU-TI AJUNGE PORTOFELUL „APARARII” ? BAGI MANA SI IN ALTE PORTOFLE ?

    NU VA DATI O LEGE SA VA PENSIONATI SPECIAL DE LA ANGAJARE? CE-O TOTI AMANATI PANA LA 40 DE ANI ?

  56. Dl Agamiță dacă crezi că am fost crescut remote te înșeli Am 63 de ani si nu prea cred că părintii mei a fost pe afară !! după ordonanta lui năstase in 2003 cînd a parăsit combinatul de la Hunedoara 6000 de oameni EU am fost afară in Spania 18 ani ca strungar la a doua fabrică de piese auto din Spania si a 4 a din Europa plecat prin ministreul munci în urma selectiilor de către angajator! așa că las- o mai moale cu copii crescuți „remote”

  57. Păi don Dîncu dacă tot ai descoperit că sunt pensii sub 2500 lei ( ce descoperire) de ce nu avem si noi voucere de vacanță că , la mare se pare că nu o să ajung niciodata cu 1568 lei pe lună La casa de pensi îti dă numai hoteluri ceausiste cu același mobiler înainte de anii 90 cu mîncare in unele mai rău ca în armată ! nu am vazut că au si bilete la mare ! alea se dau pe sub mînă nu sunt pentru prostime! Fiv- ar capul al dracu de pesediști ! înainte de alegeri in 2019 a zis că măriti pensia cu 40% că veneau alegerile De nu ati făcut-o ? Pentru că nu ați avut boașe. At-i aruncat pisica moartă la ăilalti că știati ca nu se poate ! At-i trecut in opoziție și ati lătrat in continuu la galbeni că nu măresc pensia acu sunteți pe cai mari ! Țai dracu cu pesedeul vostru aț-i distrus țara asta de 30 de ani nu ati făcu investitii v-ati umplut buzunarele daia au plecat 6 milioane de oameni afară 5 miliarde de euro au trimis in Ro numai anul acesta si asta o spune BNR dacă at-i vazut la protv interviul ! Daca acei români cheltuie acei bani 5 miliarde si se aplică un TVAmediu de 19% înseamnă că in bugetul statului intră aproape 950 mil.€ aproape un miliard la care statul nu a mișcat un deget pentru acești bani

  58. Din nou discriminare la fel ca si la pensiile pe baza de contributivitate.
    Ex. Cei cu pensie de 2.500 lei, vor primi 10% , adica 250 de lei rezultand o pensie de 2.750 de lei din care se scade impozitul de 10% din ce depaseste suma de 2.000 de lei adica 75 de lei, ramanand cu suma neta de 2.675 lei iar cei care au de ex. 2.501 lei, raman cu aceeas suma, adica mai mica decat primi. Unde este dreptatea?
    Sunt fiu de tarani si am muncit in agricultura si pe timpul C.A.P. – ului pentru a-i ajuta pe parinti sa faca normele impuse sa poata sa beneficieze de cei 250 de m.p. teren agricol in proprietate, si stiu cat de greu a fost.
    Si fostii membri cooperatori si muncitorii din alte domenii care au muncit din greu si au avut salariile mici nu din vina , vor avea si de la 1 ianuarie 2022 pensia minima de 1.000 de lei, la fel ca cei care „SUNT PREA DESTEPTI PENTRU ACEST SECOL PENTRU A MUNCI” , asa cum am vazut declaratii la tv.
    De asemenea , si cei care au muncit la negru si nu si-au platit contributiiile la fondul de pensii si la stat, vor avea aceeas suma la pensie.
    Nu mai vorbesc ca unii din cei destepti pentru acest secol pentru a muncii, avand timp, stau mai mult timp prin baruri si carciumi, comit fapte antisociale, pe unii dintre ei ii mai ia si salvarea in coma alcoolica sa-i duca la spital, tot pe contributiile celor care au muncit si muncesc.
    Ma intreb daca asta este democratie sociala sau nu?
    Ar mai fi multe de comentat pe acest subiect dar cu alta ocazie.

  59. Pensii de 2500 la armata.Mafaceti sa rad.Ha ha ha.

  60. Domn Vasile ! Nu da bani la țiganii de norvegieni care fac că ai noștrii – cumpără un cal bătrân dintr-un târg , îl tund și îl spală ,se duc cu el în alt târg și pretind că au de vânzare un mânz. Domn Vasile! Ești din neam de gospodari , doară nu-i face târguri de-astea..

  61. Escroci sunt și cei ce le dau cu nesimțire și cei ce le iau cu nesimțire. Pentru ce, n-aveți nici un merit, doar sunteți niște escroci. Și alții au studii superioare la facultăți serioase, nu toceală chioară, și n-au pretins pensii speciale.