Vasile Zărnescu, fost colonel SRI, scapă cu un avertisment pentru negarea Holocaustului după ce judecătorii i-au admis apelul/ În primă instanță, Zărnescu fusese condamnat la 13 luni de închisoare cu amânarea executării
Curtea de Apel București a admis în parte apelul depus de Vasile Zărnescu, care fusese condamnat de judecătoria sectorului 3 București pe 4 februarie 2021, la o pedeapsă de 13 luni închisoare cu amânarea executării pentru infracțiunea de negare a Holocaustului.
Zărnescu, care este colonel în retragere al Serviciului Român de Informații a primit în schimb un avertisment ca pe viitor să nu mai săvârșească alte infracțiuni. Aceasta a fost singura sentință de condamnare pentru negarea Holocaustului în România în 20 de ani de existență a Ordonanței de Urgență 31/2002 prin care această faptă este incriminată.
„Hotărârea justiției de a desființa și de a renunța la condamnarea lui Zărnescu Vasile după ce acesta a fost găsit vinovat de negaționism, anulează și ridiculează progresele anunțate de autorități cu privire la combaterea antisemitismului și a negaționismului în România. Este o decizie care nu poate fi nici înțeleasă și nici acceptată. Dacă cineva nu va acționa împotriva acestei decizii, ea va arunca discuțiile despre strategii de combatere a antisemitismului și programe educaționale dedicate în derizoriu. Mă aștept ca Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului să nu treacă cu vederea precedentul creat de această decizie scandaloasă.” a declarat la G4Media directorul organizației de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului, Maximiliam Marco Katz.
La rândul său, Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și Xeofobiei, deputatul PNL Alexandru Muraru a declarat: „Instanța a constatat vinovăția. Acest lucru este fundamental. Nu sunt jurist, nu-mi pot explica transformarea pedepsei de pe fond în avertisment.” la solicitarea G4Media.
Iată soluția Curții de Apel București pe scurt:
Decizia penală nr. 326/A din data de 31.03.2022 – În temeiul art.421 pct.2 lit.a din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul ZĂRNESCU VASILE împotriva sentinței penale nr.62 din data de 04.02.2021, pronunțată de Judecătoria Sectorului 3 București, în dosarul nr.9749/301/2020. Desființează, în parte, sentința penală atacată și în fond rejudecând: În temeiul art.396 alin.3 din Codul de procedură penală rap. la art.80 alin.1, 2 din Codul penal, dispune, față de inculpatul ZĂRNESCU VASILE, renunțarea la aplicarea pedepsei, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de negare a holocaustului, prev. de art.6 alin.1 din O.U.G. nr.31/2002, cu aplic. art.5 din Codul penal (fapta din data de 28.04.2013, site www.altermedia.info, articol intitulat „Falsitatea noțiunii de holocaustolog”), art. 6 alin.1, 3 din O.U.G. nr.31/2002, cu aplic. art.5 din Codul penal (fapta din data de 11.02.2014, site www.altermedia.info, articol intitulat „Înșelătoria secolului XX”), respectiv art. 6 alin.1 din O.U.G. nr.31/2002, cu aplic. art.5 din Codul penal (fapta din data de 24.11.2017, cartea intitulată „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus București, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din mun. București). În temeiul art.81 alin.1, 2 din Codul penal, aplică inculpatului un avertisment, în sensul de a-l atenționa ca pe viitor să nu mai săvârșească alte infracțiuni. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 31 martie 2022. Document: Hotărâre 326/2022 31.03.2022 |
OUG 31/2022 prevede la articolul 6(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanității și a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internațional, în Statutul Curții Penale Internaționale și în Carta Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, și recunoscute ca atare printr-o hotărâre definitivă a Curții Penale Internaționale, a Tribunalului Militar Internațional înființat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, a Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda sau a oricărui altui tribunal penal internațional înființat prin instrumente internaționale relevante și a căror competență este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Săvârșirea faptelor prevăzute la alin. (1) și (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
În anul 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu se bucură de protecția dreptului la liberă exprimare întrucât constituie incitare la ură.
Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii