Vaticanul adoptă o nouă strategie de investiții: fără speculații, fără arme, centre pro-avort și producători de contraceptive
Analiză a publicației italiene LA REPUBBLICA, preluată de Rador:
Începând cu luna septembrie, Vaticanul lansează o nouă politică de investiții financiare. Secretariatul pentru Economie explică faptul că „intenționează să se asigure că investițiile sunt menite să contribuie la o lume mai dreaptă și mai durabilă; să protejeze valoarea reală a activelor nete ale Sfântului Scaun; să fie aliniate la învățăturile Bisericii Catolice, şi să excludă acele investiții financiare care contravin principiilor sale fundamentale”.
Noua orientare, care a fost aprobată în formă de experimentare timp de cinci ani cu o perioadă de moratoriu pentru ajustare, prevede ca instrumentele în care se va investi „să vizeze activități financiare de natură productivă, și mai ales să fie ghidate de principiul că alegerea de a investi într-un loc mai degrabă decât în altul, într-un sector productiv mai degrabă decât în altul, este întotdeauna o alegere morală și culturală”. Dicasteriile trebuie să trimită la APSA (Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun) pachetele lor de valori mobiliare depuse la IOR, şi desigur capitalul plasat în companii externe. S-a terminat perioada inițiativelor pe cont propriu, după ce Sfântul Scaun s-a văzut nevoit să revândă clădirea din centrul Londrei de pe Sloane Avenue, achiziţionat după vechile obiceiuri și care a ajuns în centrul unui caz mult discutat, creând în cele din urmă o gaură de 114 milioane.
Politica de investiții a Sfântului Scaun stabilește unele domenii în care intervențiile Vaticanului în domeniul financiar sunt interzise. Comitetul de Investiții, de exemplu, „trebuie să furnizeze o listă cu țările în care trebuie evitate investițiile”, tot pe baza informațiilor furnizate de ASIF (Autoritatea de Supraveghere și Informații Financiare). Mai sunt excluse apoi „tranzacțiile financiare tipice strategiilor speculative”, „investițiile care se bazează pe scăderea prețurilor activelor financiare sau falimentul unor terți” („vânzarea în lipsă” ), investițiile „prin vehicule financiare care nu fac obiectul unui control adecvat de către autoritățile de reglementare oficiale” prin urmare toate „tranzacțiile pe piețe și produse financiare alternative lipsite de lichiditatea adecvată”.
De asemenea, sunt interzise şi „investițiile în produse financiare care, nefiind acceptabile din punct de vedere social, pot prejudicia misiunea Bisericii”. Comitetul poate „extinde” lista produselor și tehnologiilor în care nu se poate investi, cum ar fi „pornografia și prostituția; jocurile de noroc; industria armelor și apărării; centrele de sănătate pro-avort; laboratoarele sau companiile farmaceutice care produc produse contraceptive și/sau lucrează cu celule stem embrionare”.
Vaticanul enumeră însă şi investițiile „care nu sunt excluse, dar care trebuie, în general evitate”: și anume „investiții speculative în materii prime; investiții speculative în industria petrolieră și minieră; investiții în industria energiei nucleare; investiții în companii producătoare de băuturi alcoolice”. Cerințe pozitive pentru dirijarea investițiilor sunt în schimb „factorul de mediu: vom investi în active financiare ai căror emitenți sunt ecologici în activitățile lor comerciale”, asigură Sfântul Scaun.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.