Vaticanul are deficit, iar Papa le cardinalilor să facă economii: „Un efort de a reduce deficitul la zero” / Se cere transperență, reducerea costurilor, căutarea de resurse externe
Într-o inițiativă mai mult unică decât rară, Papa Francisc a scris o scrisoare către întregul Colegiu al Cardinalilor în care cere, în urma reformei finanțelor Vaticanului inițiată după Conclavul din 2013 și dusă mai departe în ciuda unor „tentații de imobilism și rigiditate” un „efort suplimentar” pentru reducerea la zero a deficitului, „reducerea costurilor”, o „gestiune transparentă” capabilă și de a „găsi resurse externe” pentru misiunea fiecărei instituții, precum și redistribuirea veniturilor entităților care au înregistrat un excedent bugetar, transmite La Reppublica.
În 2023 deficitul Vaticanului a fost de 83 de milioane de euro, cu cinci milioane mai mult decât în anul precedent în urmareducerii cheltuielilor și valorificării imobiliare. Pe termen lung, însă, se prefigurează ”o dietă de slăbire” din cauza, printre altele, a scăderii preconizate a ofertelor și a cheltuielilor cu pensiile.
În scrisoarea semnată lunea trecută, 16 septembrie, Papa se adresează celor 236 de cardinali prezenți la Roma și pe toate continentele pentru „funcția lor de a-l asista pe Pontiful Roman în guvernarea Bisericii universale”.
„În ciuda dificultăților și, uneori, a acelei tentații a imobilității și rigidității în fața schimbării, atât de multe au fost rezultatele obținute în acești ani. Vă mulțumesc pentru ajutorul pe care mi l-ați acordat și continuați să mi-l acordați”, scrie Francisc, care amintește că tema reformei finanțelor Vaticanului a fost abordată în cadrul întâlnirilor care au precedat Conclavul care l-a ales Papă în 2013: „Acum doresc în mod special să abordez din nou una dintre temele care au caracterizat cel mai mult Congregațiile Generale anterioare Conclavului: reforma economică a Sfântului Scaun”.
Solicitările făcute atunci de „mulți exponenți din Colegiul Cardinalilor” s-au dovedit a fi „clarvăzătoare”, a adăugat Papa, „și au permis dobândirea unei mai mari conștiințe a faptului că resursele economice puse în slujba misiunii sunt limitate și trebuie gestionate cu rigoare și seriozitate astfel încât eforturile celor care au contribuit la patrimoniul Sfântului Scaun să nu fie dispersate. Din aceste motive”, a continuat Francisc, „un efort suplimentar trebuie făcut acum de către toți, astfel încât „deficitul zero” să nu fie doar un obiectiv teoretic, ci un obiectiv efectiv realizabil.
În ceea ce privește „reducerea costurilor”, este necesar „să dăm un exemplu concret, astfel încât serviciul nostru să se desfășoare într-un spirit de esențialitate, evitând superfluul și selectându-ne bine prioritățile, favorizând colaborarea reciprocă și sinergiile”, mai scrie Papa.
Instituțiile Sfântului Scaun, de altfel, „au multe de învățat din solidaritatea familiilor bune”, deoarece „instituțiile care înregistrează un excedent ar trebui să contribuie la acoperirea deficitului general”.
Papa Francisc încheie misiva cerându-le cardinalilor „frați” să „primească acest mesaj cu curaj, spirit de serviciu și să susțină cu convingere, loialitate și generozitate reformele în curs, contribuind proactiv cu cunoștințele și experiența voastră la procesul de reformă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii