Vaticanul îl exonerează pe un cardinal canadian suspectat de agresiune sexuală
Vaticanul a anunţat marţi decizia sa de a îl exonera pe cardinalul canadian Gerald Cyprien Lacroix, suspectat de agresiune sexuală în ţara lui, în baza unui raport comandat de papa Francisc unui fost judecător din Quebec, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Acest raport nu permite identificarea vreunui gest de conduită nepotrivită sau de abuz din partea cardinalului”, a anunţat biroul de presă de la Vatican într-un comunicat. „O procedură canonică mai amănunţită nu este avută în vedere” împotriva acestui consilier apropiat al papei Francisc, precizează acelaşi comunicat.
În vârstă de 66 de ani, prelatul canadian este suspectat de atingeri nepotrivite asupra unei minore, în cadrul unui proces colectiv care vizează mai mult de 100 de membri ai diecezei din Quebec.
Potrivit unui document judiciar consultat de AFP, Gerald Cyprien Lacroix, arhiepiscop de Quebec din 2011 şi cardinal din 2014, ar fi comis „atingeri nepotrivite” asupra unei minore în perioada presupuselor infracţiuni, între 1987 şi 1988.
La rândul său, papa Francisc i-a cerut fostului judecător Andre Denis „să realizeze o anchetă asupra faptelor, circumstanţelor şi imputabilităţii presupusului delict”, într-o scrisoare adresată judecătorului în limba franceză pe 8 februarie.
Magistratul, retras din activitate după ce a lucrat la Curtea Superioară din Quebec, a condus comisia însărcinată cu anchetarea prelatului francez Joannes Rivoire, în vârstă de 93 de ani, acuzat de agresiuni sexuale asupra unor tineri inuiţi din Canada în anii 1960.
El a acceptat misiunea, precizând că raportul „va fi înaintat papei Francisc” pentru ca acesta să decidă apoi în privinţa măsurilor care vor fi luate.
Fostul judecător a finalizat ancheta sa preliminară pe 6 mai 2024, iar concluziile sale i-au fost comunicate suveranului pontif „în zilele următoare”, a precizat Vaticanul.
Cardinalul Lacroix este unul dintre cei nouă membri din C9, un consiliu al cardinalilor înfiinţat de papa Francisc pentru a oferi asistenţă în activitatea de guvernare a Bisericii Catolice şi care se reuneşte cu regularitate la Vatican.
„Niciodată, din câte ştiu eu, nu am făcut gesturi nepotrivite faţă de nimeni, indiferent dacă este vorba despre persoane minore sau adulte”, a declarat prelatul canadian la sfârşitul lunii ianuarie, declarându-se totodată „foarte afectat de amploarea pagubelor provocate de aceste acuzaţii nefondate”.
El a anunţat „o retragere temporară” a sa pentru „a permite o mai bună evaluare a paşilor care trebuie făcuţi în continuare”, dar a rămas membru în C9.
După alegerea papei Francisc în 2013, alţi cardinali au fost vizaţi de acuzaţii de agresiune sexuală.
Lupta împotriva violenţelor sexuale din cadrul Bisericii Catolice reprezintă unul dintre pilonii pontificatului papei Francisc, care promovează o politică de „toleranţă zero” în faţa numărului tot mai mare de scandaluri de acest tip şi care recunoaşte cu regularitate că Biserica Catolică trebuie „să facă mai mult” împotriva acestui flagel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank