Vaticanul își cere scuze pentru că „a provocat durere întregii comunități LGBTQ”, fiindcă a șters un link către un grup de susținere al acestei comunități
Un departament al Vaticanului și-a cerut scuze pentru că „a provocat durere întregii comunități LGBTQ”, eliminând de pe site-ul său un link către materiale de resurse de la un grup catolic de susținere a drepturilor homosexualilor, relatează Reuters.
Site-ul web al Sinodului Episcopilor, care organizează un proces consultativ global de doi ani înainte de o întâlnire majoră la Roma în 2023, a emis scuzele și a postat înapoi link-ul în weekend, după mai multe critici pe rețelele de socializare.
Link-ul era către un webinar de la New Ways Ministry, un grup din SUA care slujește catolicilor LGBTQ care se simt excluși sau marginalizați de Biserică.
Biserica Catolică consideră că homosexualii ar trebui tratați cu respect și că, deși tendințele homosexuale nu sunt păcătoase, acțiunile homosexuale sunt. Incidentul din secțiunea „despre” a site-ului nu reprezintă singura ocazie în care Vaticanul a trimis semnale mixte despre rolul pe care homosexualii catolici îl pot avea în Biserică.
Thierry Bonaventura, manager de comunicare al sinodului, și-a asumat responsabilitatea personală pentru eliminarea link-ului, spunând pe site-ul sinodului că aceasta se datorează „motivelor procedurale interne”.
„Acest lucru a adus durere întregii comunități LGBTQ, care s-a simțit din nou exclusă”, a scris el. „Simt că trebuie să-mi cer scuze tuturor persoanelor LGBTQ și membrilor New Ways Ministry pentru durerea cauzată”.
Sinodul din 2023 ar putea schimba modul în care Biserica Romano-Catolică ia decizii și ar putea să-și lase amprenta pentru mult timp, chiar după ce pontificatul Papei Francisc se va încheia.
Susținătorii văd inițiativa numită „Pentru o Biserică sinodală: Comuniune, Participare și Misiune” ca o oportunitate de a schimba dinamica puterii Bisericii și de a oferi o voce mai mare catolicilor laici, inclusiv femeilor, și oamenilor de la marginea societății.
Conservatorii spun că procesul de consultare în trei etape – local, național și internațional – este o pierdere de timp, ar putea eroda structura ierarhică a Bisericii de 1,3 miliarde de membri și, pe termen lung, ar putea dilua doctrina tradițională.
Sursa foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii