G4Media.ro

Vechile centrale pe cărbune, esențiale pentru asigurarea energiei. Ministrul Burduja anunță că…

Sursa foto: Pixabay

Vechile centrale pe cărbune, esențiale pentru asigurarea energiei. Ministrul Burduja anunță că România va cere prelungirea termenelor de funcționare, în ciuda Green Deal

Consumul de energie al României în plin cod roșu de caniculă este de peste 8.200 MW şi este important ca acesta să fie acoperit cât mai mult din producţia proprie, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a spus că vechile centrale pe cărbune din Valea Jiului sunt esențiale pentru asigurarea acestui consum crescut și a anunțat că România va cere în UE prelungirea termenelor în care pot fi folosite.

„Am căutat în aceste zile toate soluţiile posibile pentru a creşte producţia de energie electrică, în condiţiile în care avem niveluri ridicate de consum. La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Şi e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producţia proprie pentru a nu apela la importuri mai mari. Un gând special pentru oamenii minunaţi de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi din Valea Jiului. Depăşim la această oră 1.250 MW producţie în termocentralele pe cărbune. În condiţii tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialişti au găsit mereu soluţii. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroşeniul funcţionează bine, la CEO avem patru grupuri în funcţiune şi mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Işalniţa). Am fost şi la Gorj, şi în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre aceşti oameni şi am văzut condiţiile în care muncesc zi şi noapte. Pentru mine, ei şi toţi cei din sectorul energetic românesc, din producţie, transport şi distribuţie, din Dispeceratul Energetic Naţional – Transelectrica şi mulţi alţii sunt eroii acestor zile”, a scris Burduja pe o rețea socială.

El a spus că va cere la Bruxelles prelungirea termenelor de funcţionare a termocentralelor pe cărbune, deși Comisia Europeană și multe state membre vor să înceteze funcționarea acestor unități de producție extrem de poluante.

Închiderea graduală a centralelor pe cărbune, decisă și acceptată de toate statele membre ca parte a politicii ecologiste Green Deal, este acum mai dificilă din cauza invaziei ruse în Ucraina. Statele membre UE caută soluții pentru a scăpa de dependența de gazele și petrolul din Rusia, ceea ce înseamnă că unele țări europene au nevoie de energia produsă cu ajutorul cărbunelui.

„În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor şi trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcţionarea termocentralelor pe cărbune şi continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate şi responsabilitate, şi îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero”, a punctat Sebastian Burduja.

Conform datelor Transelectrica, joi, la ora 21:30, producţia hidro reprezenta 41,84% din totalul producţiei de energie electrică, cea pe hidrocarburi 18,64%, pe cărbune 17,85%, nuclear 17,85%, eolian 2,7%, biomasă 0,71% şi instalaţii de stocare 0,42%, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. O soluție ar fi fost investiții în infrastructura de transport, încurajarea prosumatorilor și înlesnirea birocrației. Dar csf, ncsf – Bancorex jr. la butoane – fost ne-primar si viitor Sică Mandolină.

  2. Mr Burduja,dacă sânge în instalație,oprește Proiectul hidroenergetic de la Răstolița și dă drumul la centralele pe cărbune,cum face și vestul,ia niște steroizi,ceva dacă ai nu poți fară.

  3. Tianu și-a pus săgeata pe Precup mare șef , și pe mulți alții fara sa îndeplinească cererile postului, iar despre energia care o consumam și nu o avem acum e simplu !!! Sa ne zică de ce noi românii oferim gratuit Ucrainei energie electrică și Moldovei ???? De ce plătim noi românii pt Ucraina energia , in Ucraina nu mai sunt centrale să producă energie electrică deoarece au fost distruse și bombardate …. Asta sa ne zică tianu burduja , ce a făcut tăticul sau știm deja

    • A spus. Vezi declaratiile pe televiziuni. Ucraina NU primeste gratuit curent, nici Moldova! Ambele platesc pretul de pe piata. Iar in varfurile de sarcina NU exportam curent, exportam exclusiv in perioadele in care producem mai mult decat consumam! Nu mai dezinforma…

  4. la cat de prost e, nu l-as pune sa-mi administreze scara de bloc. norocul lui e ca e sustinut si pus in functie de prosti ca el.

  5. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă când pornesc?

  6. Good job, Sebi B. Foarte sofisticat, vizionar. Asta inseamna sa fii absolvent de Stanford. Carbune, lumanari, lampa cu gaz. Solutii are, dar nu are cu cine sa le implementeze.