G4Media.ro

Vechile orfelinate nu vor mai avea dreptul să primească copii din 2020.…

Vechile orfelinate nu vor mai avea dreptul să primească copii din 2020. Cresc sumele alocate familiilor care preiau în plasament copii orfani sau cu handicap

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege prin care interzice vechilor orfelinate să mai preia copii în plasament din 1 ianuarie 2020 și mărește cu 400 de lei sumele alocate, de la intrarea în vigoare a legii, celor care iau în plasament copii orfani sau cu handicap. În plus, proiectul prevede facilități pentru tinerii care părăsesc aceste orfelinate.

Proiectul adoptat prevede modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie votat de Parlament și promulgat de președinte.

Proiectul obligă autoritățile de la nivel local, dar și furnizorii privați de servicii sociale, să închidă centrele de plasament de tip vechi sau să reorganizeze serviciile de tip rezidențial până la 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021, funcționarea centrelor de plasament este interzisă, iar nerespectarea acestei prevederi va fi considerată contravenție și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 10.000 lei.

Prin modificările aduse Legii 272/2004 sunt stimulate și persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizații de sprijin lunară, în cuantum de 400 lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul la familie, persoană, rudă este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie, dar și mai rentabil din punct de vedere al costurilor, potrivit comunicatului citat.

În ceea ce privește situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, s-a stabilit ca pe lângă rudele până la gradul IV, care pot fi desemnate să asigure creșterea și îngrijirea acestor copii, să fie introduse și ”persoanele care fac parte din rețeaua socială a acestuia și față de care a dezvoltat relații de atașament sau cu care s-a bucurat de viața de familie”, arată comunicatul Ministerului Muncii.

”Actul normativ adoptat interzice plasamentul copiilor în servicii de tip rezidențial cu caracteristicile centrelor de tip clasic, începând cu data de 01 ianuarie 2020. Măsura este necesară pentru ca instituțiile de tip vechi, care trebuie închise, să fie depopulate treptat, dar și pentru a sprijini dezvoltarea rețelelor de servicii alternative la îngrijirea instituțională”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În privința tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecție specială, e introdusă obligația ca direcția generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) să le acorde sprijin în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare în ultimele șase luni de ședere în sistem, iar serviciului public de asistență specială, să îi monitorizeze timp de doi ani.

De asemenea, ținând cont de principiul ascultării opiniei copilului și luării în considerare a acesteia, dar și de vârsta și de gradul său de maturitate, s-a stabilit că este obligatoriu consimțământul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani în ceea ce privește stabilirea programului de relații personale în situația în care părinții divorțează. Dacă copilul refuză să îşi dea consimţământul, programul se stabilește de către instanţa judecătorească.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Trebuia sa puneti ceva de homosexuali in public, poate ii pasa vreunuia din aparatorii drepturilor copiilor care se tot screm de grija copiilor in alte contexte. De astia saraci si ai nimanui pe care toate neamurile PSDului angajate la DGASPC ii chinuie si le dau apoi un sut in fund la 18 ani li se rupe.