G4Media.ro

Venezuela ar urma să expedieze 29 de tone de aur în Emiratele…

Pexels.com

Venezuela ar urma să expedieze 29 de tone de aur în Emiratele Arabe Unite/ Rezervele sale din Rusia ar fi fost deja vândute

Banca Centrală a Venezuelei ar intenţiona să expedieze 15 tone de aur în zilele următoare în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a obţine lichidităţi în euro, cu scopul de a menţine solvabilitatea acestei ţări membre a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dezvăluit joi seara un înalt responsabil de la Caracas apropiat de acest dosar, citat de Reuters, sub rezerva anonimatului. În total, regimul lui Nicolas Maduro ar avea în plan să scoată la vânzare în februarie circa 29 tone de aur, păstrate până acum la Caracas, conform sursei anonime, citează Agerpres.

Vânzările de aur, care susţin moneda naţională – bolivarul – au început cu livrarea a 3 tone la 26 ianuarie şi urmează exportului de anul trecut a unei cantităţi de aur nerafinat în valoare de 900 milioane de dolari în Turcia.

Transportul cu trei tone de aur, care a părăsit aeroportul Maiquetia la 26 ianuarie, a fost efectuat de mica compania aeriană venezueleană Solar Cargo. Aceeaşi companie va fi utilizată pentru a transporta 15 tone vineri şi 11 tone în februarie, a indicat sursa menţionată.

În ultimele zile, sosirea la Maiquetia a două avioane ruseşti a dat naştere zvonurilor potrivit cărora ele ar fi plecat cu aur la bord. Oficialii de la Moscova au calificat informaţia drept inexactă şi au dezminţit-o.

Îndeosebi, Kremlinul a încercat să nege energic joi datele publicate într-o anchetă realizată de jurnaliştii de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta.

Conform investigaţiei jurnaliştilor ruşi, un avion cargo Boeing 757, al unei companii ruse, a efectuat două zboruri în luna ianuarie la Caracas cu rezerve de aur ale Venezuelei la bord, care fuseseră păstrate la Banca Centrală a Rusiei. Prima cursă a fost efectuată în 18-19 ianuarie, când avionul a făcut o escală în Dubai, unde angajaţi ai Băncii Centrale a Emiratelor Unite au schimbat aurul venezuelean în dolari cash. După aceea, avionul a fost văzut în Maroc şi abia apoi a zburat la Caracas.

Pe o rută similară, Boeingul a plecat din nou la sfârşitul lunii ianuarie, însă de data aceasta, după Maroc, aeronava a aterizat în oraşul Espargos din Capul Verde. Avionul a sosit, de asemenea, în Venezuela, cu dolari în numerar la bord.

Potrivit Novaia Gazeta, după ce avionul care a venit din Rusia a adus o sumă importantă de dolari la Caracas, preşedintele Nicolas Maduro şi-a anunţat decizia de a aloca un miliard de dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei în oraşele venezuelene.

În ianuarie 2018, Venezuela deţinea 150 de tone de aur la Banca sa centrală şi la Banca Angliei. În Rusia s-ar fi aflat până acum la păstrare circa 30 de tone de aur, conform presei ruse. În noiembrie, rezervele de aur ale Venezuelei au scăzut la 132 de tone, cel mai mic nivel în 75 de ani, potrivit datelor oficiale.

Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a recurs la vânzările de aur după scăderea producţiei petroliere, colapsul economic al ţării şi înăsprirea sancţiunilor americane, care au afectat veniturile publice şi au făcut dificil accesul la credite.

SUA, care sprijină revolta opoziţiei venezuelene cu scopul de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere şi a convoca alegeri anticipate, i-au avertizat miercuri pe bancheri şi comercianţi să nu facă tranzacţii cu aurul venezuelean.

Senatorul republican Marco Rubio a trimis un tweet joi Ambasadei EAU din Washington, avertizând că oricine transportă aur venezuelean va cădea sub incidenţa sancţiunilor americane.

Sursă foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Parca mai intreba cineva mai zilele trecute de rezerva de aur a BNR. O să se prăbușească prețul aurului cu atâția falimentari care-și vând rezervele.