![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/huawei-cars_prf-768x512.webp)
Veniturile Huawei au depășit 118 miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu 22% / Analiștii cred că gigantul chinez prosperă după ce s-a „adaptat” la sancțiunile americane / Cipurile companiei ar fi folosite de DeepSeek
Gigantul tehnologic chinez Huawei prosperă după ce s-a „adaptat” la sancțiunile americane, înregistrând succese continue în domeniul smartphone-urilor, al vehiculelor electrice, al semiconductorilor și al altor tehnologii de vârf, cred analiștii, potrivit Fortune.
Veniturile Huawei au ajuns la 860 de miliarde de yuani (118,1 miliarde de dolari) în 2024, o creștere de 22% comparativ cu anul anterior, potrivit declarațiilor făcute de președintele Howard Hua Liang.
„Infrastructura IT&C va rămâne stabilă, afacerile de consum vor reveni la creștere, iar afacerea cu soluții pentru mașini inteligente se va dezvolta rapid”, a declarat Liang, potrivit Shenzhen Business Daily.
Creșterea de două cifre este impresionantă. Cu doar câțiva ani în urmă, fondatorul Ren Zhengfei a declarat că supraviețuirea a fost obiectivul principal al companiei după ce aceasta a fost sancționată de SUA. Casa Albă a acuzat gigantul asiatic de legături strânse cu Partidul Comunist din China.
Statele Unite au adăugat Huawei pe lista neagră a comerțului în 2019, forțând companiile să obțină o licență dacă doreau să continue să facă afaceri cu gigantul tehnologic chinez. Washingtonul a înăsprit ulterior restricțiile în 2020, blocând Huawei să obțină semiconductori avansați fabricați folosind tehnologie sau software american.
„Să trăiești cu sancțiunile SUA nu este ușor, dar Huawei s-a adaptat”, spune Will Wong, senior research manager la firma de cercetare a pieței IDC.
Totuși, Huawei nu și-a revenit complet după sancțiunile impuse de SUA. Veniturile din 2024 ale companiei sunt al doilea cel mai mare nivel consemnat în istoria sa, după cele de 891,1 miliarde de yuani (122,4 miliarde de dolari) din 2020 – anul în care SUA a impus controlul exporturilor de cipuri. Veniturile Huawei au scăzut apoi brusc în 2021 și 2022.
Revenire pe piața de smartphone-uri
O parte din succesul Huawei provine din afacerea sa cu smartphone-uri. Compania a reintrat pe piața smartphone-urilor premium în 2023 cu telefonul său Mate 60, care conținea un procesor avansat de producție internă, surprinzând atât analiștii, cât și oficialii guvernamentali americani.
De atunci, Huawei a lansat și mai multe smartphone-uri, afectând vânzările Apple în China.
Datele publicate de IDC la sfârșitul lunii ianuarie au clasat Huawei pe locul 2 în China în ceea ce privește livrările de smartphone-uri, cu 16,6% din piață anul trecut. Apple s-a clasat pe locul 3, cu o cotă de piață de 15,6%. De asemenea, afacerea cu smartphone-uri a Huawei a crescut cu 50% de la an la an, potrivit firmei de cercetare de piață.
Cu toate acestea, Wong explică faptul că impactul pozitiv pentru Huawei se extinde dincolo de simpla capacitate de a produce smartphone-uri high-end pe plan intern.
O „capacitate demonstrată de a supraviețui interdicției americane” ar putea crește încrederea clienților și în alte domenii de activitate ale Huawei, cum ar fi infrastructura IT&C și afacerea cu vehicule inteligente, spune Wong.
Expansiunea Huawei dincolo de smartphone-uri
Ivan Lam, analist senior la firma de cercetare a pieței Counterpoint Research, subliniază, de asemenea, că, deși electronicele de consum ale Huawei atrag atenția, compania își dezvoltă afacerile și în alte domenii, precum cloud computing-ul.
„Fără îndoială, investițiile susținute în cercetare și dezvoltare și restructurarea lanțului de aprovizionare au permis Huawei să revină pe drumul cel bun în era post-sancțiuni”, afirmă Lam.
Un alt domeniu în care Huawei face progrese este cel al semiconductorilor și cipurilor. Se pare că cel mai recent model AI al DeepSeek utilizează cipurile Ascend AI ale Huawei pentru inferență. Acesta este procesul prin care un model de inteligență artificială antrenat ia decizii sau face predicții pe baza unor date noi, fără a fi nevoie să fie reantrenat.
De asemenea, Huawei și-a dezvoltat propriul sistem de operare, HarmonyOS, pentru dispozitivele sale, după ce a pierdut accesul la Android, controlat de Google. În octombrie anul trecut, Huawei a lansat HarmonyOS Next, un sistem complet independent de Android, iar companii precum Xiaohongshu și Alibaba au dezvoltat aplicații native pentru această platformă.
Gigantul tehnologic chinez a intrat și în industria auto, dezvoltând tehnologie de conducere autonomă pentru producătorii de mașini electrice. Liang a declarat că Huawei și GAC Group lucrează împreună pentru a oferi consumatorilor o experiență îmbunătățită de conducere inteligentă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.